Leo en Zus Heesakkers vieren hun gouden jubileum. Motorcrossen speelt al decennia lang een grote rol in hun leven. (Foto: Albert Stolwijk).
Leo en Zus Heesakkers vieren hun gouden jubileum. Motorcrossen speelt al decennia lang een grote rol in hun leven. (Foto: Albert Stolwijk). Foto: Albert Stolwijk

Al bijna vijftig jaar de vlam in de pijp

Motorcross als rode draad bij gouden paar

Lonneke Hoondert

Hij was nog maar amper achttien toen hij zijn motorrijbewijs haalde. Daarvoor overbrugde Leo Heesakkers de afstand tussen Schijndel en Gemonde, waar 'zijn' Zus woonde, op de bromfiets. Die liefde voor motorfietsen bleef, evenals de hartstocht voor Zus. Inmiddels wonen ze al bijna vijftig jaar in Boxtel én vieren ze hun gouden huwelijksjubileum. Morgen, vrijdag 5 augustus, zijn ze namelijk precies vijftig jaar getrouwd.

Leo leerde Zus kennen in Gemonde, ze waren allebei zestien. Het was meteen raak tussen de twee. ,,Op mijn zeventiende mocht ik Leo voor het eerst mee naar huis nemen en hij is óók de enige die ik ooit meebracht", vertelt Zus. Na vijf jaar verkering trouwden ze in 1966. ,,Samenwonen was er niet bij. Leo mocht niet eens blijven slapen."

Ze woonden anderhalf jaar in een verbouwde schuur bij het ouderlijk huis van Zus toen de bekende verloskundige zuster Linsen hen tipte over een huurwoning aan de Prins Hendrikstraat. ,,Al snel verhuisden we naar de Meidoorngaard, maar na 32 jaar kochten we een levensloopbestendige woning aan de Einsteinstraat", zegt Leo. En daar woont het echtpaar al precies tien jaar naar volle tevredenheid.

Zus werkte jarenlang bij wasserij Blanca. Leo werkt al zijn hele leven in de bouw. Hoewel hij de pensioengerechtigde leeftijd al gepasseerd is, gaat hij nog iedere dinsdag en donderdag aan de slag voor Vemid. ,,Ik begon als timmerman, maar ben al jaren uitvoerder." Zijn zoon Henry werkt al dertig jaar aan zijn zijde.

Motorcross

Naast dat vader en zoon samenwerken, delen ze ook een bijzondere hobby: motorcrossen. ,,Maar ik heb mijn zoon nooit bij kunnen houden", lacht Leo. In zijn schuur pronkt een imposante crossmotor. ,,Een Honda CRF, 450 CC, viertakt", zegt hij trots. Hij is nog steeds lid van motorcrossclub Les Vites in Rosmalen. Vroeger reed het gezin crosswedstrijden in heel Nederland af. ,,Met de caravan gingen we dan op pad. Ik mocht vaak vlaggen", herinnert Zus zich terwijl ze een fotoboek erbij pakt met daarin tientallen foto's van de crossavonturen van het gezin. Leo rijdt regelmatig clubwedstrijden. ,,Maar de snelheid is niet hoog meer. Ik neem geen risico's."

Nog altijd vergezelt Zus haar man wanneer hij op pad gaat met de motor. ,,Maar ik doe dan wel lekker iets voor mezelf. Puzzelen in de kantine bijvoorbeeld." En dát is het geheim van een goed huwelijk, vertrouwt het echtpaar toe. ,,Niet altijd op elkaars lip zitten."


GOUDEN PAAR DE BRESSER UIT BOXTEL

'Geheim van ons huwelijk?         We zitten altijd op één lijn'

ANNELIEKE VAN DER LINDEN

Drie jaar nadat ze elkaar ontmoetten in de danstent van de kermis in Best, trouwden Bert (83) en Elly de Bresser-van Vroenhoven (76) op 4 augustus 1966. Dubbel feest die dag, want Elly is op 4 augustus jarig. Met een groot feest wordt uitgebreid stilgestaan bij het gouden huwelijksjubileum van het echtpaar. ,,Die vijftig jaren zijn voorbij gevlógen..."

Waar Elly werd geboren aan de Vleutstraat in Best, groeide Bert op aan de Schijndelsedijk in Boxtel. Toen hij twintig jaar oud was, betrok hij de woning waar hij en Elly tot op de dag van vandaag nog wonen: een boerderij aan de Schijndelseweg nabij Chinees restaurant Golden House. Het stel kreeg twee kinderen: Johan en Helga. ,,En inmiddels hebben we zeven kleinkinderen in de leeftijd van vijf tot en met vijftien jaar", vertelt Elly glunderend. Na een gemengd boerenbedrijf met koeien, varkens en kippen koos hij er in 1980 voor met varkens verder te gaan. Daarnaast was hij actief als bestuurslid van de ZLTO en de voormalige Veeverzekering ,,Er is zoveel veranderd", verzucht hij. ,,Ik molk nog koeien met de hand en ploegde het land met een paard. Tegenwoordig heb je melkrobots." Zijn zoon nam het bedrijf over en verhuisde de varkenshouderij naar De Vennekens in Boxtel. ,,Bert houdt nog wel een oogje in het zeil, hoor. Hij gaat er meerdere keren per week naartoe", grinnikt Elly. Zelf werkte ze jaren mee in het bedrijf. Ook is ze al meer dan 25 jaar collectant voor de Hartstichting en het Longfonds.

Wandelen, fietsen, kaarten, biljarten, meerdere keren per jaar op vakantie, jaarlijks naar de paardenmarkt in Hedel: Bert en Elly zijn behoorlijk actief. ,,We zijn blij dat we nog alles kunnen doen", aldus Elly. Ze prijzen zich ook gelukkig met de buurt waarin ze wonen. ,,Dit is een hechte buurt sinds de komst van de SIR-woningen", aldus Bert. ,,Er heerst een goede sociale controle en we komen regelmatig bij elkaar over de vloer. Zo houden we jaarlijks met alle buren een nieuwjaarsreceptie in de zaal waar wij over beschikken. Erg gezellig."

Het echtpaar hoopt nog lang te blijven wonen aan de Schijndelseweg. ,,We hebben het hier enorm naar onze zin", aldus Bert. ,,Wat ons huwelijksgeheim is? We zitten al vijftig jaar op één lijn. Als ik iets denk, heeft Elly het al gezegd..."

FOTO ONDER: Bert en Elly de Bresser-van Vroenhoven. (Foto: Annelieke van der Linden).

Afbeelding