Afbeelding
Foto: Peter de Koning

VOORMALIG SNOOKERCENTRUM WORDT MODERNE HARMONIEZAAL

Afwerking Muziekhuis in volle gang

Het is vandaag, donderdag 4 augustus op de kop af één jaar geleden dat de leden van Boxtel's Harmonie de sleutel kregen van het voormalige snookercentrum aan Passage Riche. Volgende maand, als de zomervakantie achter de rug is, houden de muzikanten hun eerste repetities in het pand dat zij verbouwden tot Muziekhuis Boxtel. Maar voor het zover is, zijn de vrijwilligers nog druk bezig met de afwerking van hun nieuwe clubhonk.

Afgelopen maandag leverde het harmoniebestuur de sleutel van De Dishoek in bij orthopedagogisch instituut De La Salle. Sinds mei 2007 vond de harmonie een gastvrij onderdak in het personeelsrestaurant van de jeugdzorginstelling. Dat was anderhalf jaar nadat het muziekkorps vanwege een noodlottige brand in allerijl zaal De Comsche Hoeve moest verlaten. Maar écht ideaal was De Dishoek niet. Vooral niet omdat er onvoldoende ruimte was om het uitgebreide slagwerkinstrumentarium op te slaan. De laatste jaren werden pauken, marimba en uiteenlopende trommen opgeslagen in een zeecontainer op het terrein. De inhoud daarvan werd de voorbije weken verhuisd naar het nieuwe onderkomen naast modecentrum Theelen. De lege container is vorige week weg getakeld en is overgenomen door volkstuinvereniging Ceres.

HERGEBRUIKEN

Precies twaalf maanden geleden startten de harmonieleden met het strippen van de al jaren leegstaande biljartzaal. Bruikbare materialen als cv-radiatoren, elektriciteitspijpen, planken en houten balken werden bewaard en hergebruikt. Maar veel verdween naar de milieustraat. Inmiddels zijn al bijna negentig aanhangers leeggemaakt, vertelt trompettist en projectleider Wim Tiellemans.

Begin oktober vorig jaar hield de harmonie een proefrepetitie. Daar werden metingen gedaan en aan de hand daarvan werd een rapport opgesteld voor de noodzakelijke geluidswerende maatregelen. ,,Het betekende dat het werk vervolgens bijna drie maanden nagenoeg stil lag. Maar na de jaarwisseling ging de verbouwing dan toch écht van start", geeft saxofonist Pierre Robben aan. Hij wordt de beheerder van het Muziekhuis en vervolgt: ,,De harmonieleden hebben kort voor kerst officieel ingestemd met de oprichting van de Stichting Muziekhuis Boxtel (SMB). Die heeft een hypotheek afgesloten om de accommodatie aan te kopen en te verbouwen."

Samen met klarinettist Rob Zink voeren Tiellemans en Robben een hecht bouwteam aan dat wordt gevormd door muzikanten aan die nagenoeg allemaal gepensioneerd zijn. ,,Inmiddels hebben we 7.200 manuren in het project gestopt, want alleen dankzij vrijwilligers is zo'n project te financieren", weet Tiellemans. Robben knikt: ,,Gelukkig tonen diverse plaatselijke bedrijven zich ook betrokken en leveren zij materialen en diensten tegen inkoopprijzen. Mede daardoor kunnen we de kosten zoveel mogelijk drukken." Met succes klopten SMB en Boxtel's Harmonie voor subsidiebijdragen onder meer aan bij de gemeente, het Oranje Fonds en het Prins Bernhard Cultuurfonds.

MEERDERE RUIMTEN

Muziekhuis Boxtel bestaat niet alleen uit een repetitiezaal, maar heeft ook een bargedeelte dat is af te scheiden met een inklapbare wand. Bovendien is een les- en een vergaderlokaal en een keukentje gerealiseerd. Uiteraard zijn ook de toiletten volledig vernieuwd. Over de volle breedte van de repetitiezaal is een kastenwand gebouwd waarin het instrumentarium wordt opgeslagen. Het is de scheiding met mediterraans restaurant Di Più, dat binnenkort opent op de plek van de vroegere bistro Le Marécage.

,,Het is een prachtig project, maar wel intensief. Gelukkig naderen we het einde", zegt projectleider Tiellemans. ,,Maar de tijd die we erin steken, betaalt zich straks in veelvoud uit. We kijken ernaar uit om weer over een eigen honk te kunnen beschikken", aldus beheerder Robben.

Boxtel's Harmonie is hoofdgebruiker van Muziekhuis Boxtel, maar op momenten dat de vereniging geen gebruik maakt van de accommodatie, kunnen ook andere clubs en instellingen er onderdak vinden voor hun activiteiten. Diverse belangstellenden hebben daarvoor al gemeld. Informatie over de mogelijkheden kan worden ingewonnen bij Pierre Robben via pg.robben@home.nl of telefoonnummer 06-10 96 98 25.

OP DE FOTO'S: Blik in de toekomstige repetitiezaal van Muziekhuis Boxtel (boven). Vrijwilligers van Boxtel's Harmonie leggen zich momenteel toe op de afwerking van hun nieuwe accommodatie. De bar uit het oude snookercentrum wordt hergebruikt (onder). (Foto's: Peter de Koning).

Afbeelding