Ria en Marco Verhees vormen het nieuwe beheerdersechtpaar van Dorpshuis De Kei in Gemonde. Vanaf 1 september gaan ze officieel aan de slag. (Foto: Lonneke Hoondert).
Ria en Marco Verhees vormen het nieuwe beheerdersechtpaar van Dorpshuis De Kei in Gemonde. Vanaf 1 september gaan ze officieel aan de slag. (Foto: Lonneke Hoondert). Foto: Lonneke Hoondert

Ria en Marco Verhees willen 'leven in de brouwerij' in De Kei

Nieuwe gezichten voor Gemonds dorpshuis

Lonneke Hoondert

Hoewel ze net vóór de grens met Gemonde en dus officieel in Boxtel wonen, zijn de nieuwe beheerders van dorpshuis De Kei dóór en dóór Gemonds. Ria Verhees neemt samen met haar man Marco het stokje over van beheerder en bestuurslid Ad van Engeland en diens vrouw Henny die samen al meer dan twaalf jaar met hart en ziel in de accommodatie aan de Sint-Lambertusweg werken.

Verhees is geen onbekende in het Gemondse. ,,Onze kinderen gingen naar de Sint-Lambertusschool en ik heb daar elf jaar in het oudercomité gezeten en de kledinginzamelingsactie opgezet", somt ze op. Daarnaast bespeelt ze de bongo's in dweilorkest Gin Geheur. ,,Het is dat hier geen supermarkt zit, anders zou ik ook hier mijn boodschappen doen." De kinderen van Verhees voetballen bij Irene en ook haar man Marco laat regelmatig van zich horen in het dorp. Letterlijk, want hij blaast trompet in fanfare Sint-Lambertus.

Beheerdersgezin

Hoewel Verhees pas op 1 september start, zijn dorpsbewoners nu al enthousiast over haar komst. ,,Ze kennen het echtpaar en dat zorgt voor blije reacties", vertelt bestuurslid Marom Portier-Ayoubi. Verhees wordt de officiële beheerder, maar haar man Marco helpt waar nodig een handje mee. En in plaats van een beheerdersechtpaar kan er in dit geval gesproken worden van een beheerdersgezin. ,,Ook mijn zoon van 22 en zijn vriendin zijn enthousiast en vinden het leuk om straks een keer in te springen", lacht Verhees.

De zoektocht naar een nieuwe beheerder voor De Kei had nogal wat voeten in de aarde. Niet iedereen bleek even geschikt of ging akkoord met de voorwaarden. ,,Mensen werken hier niet voor niets, maar het is geen vetpot", vertelt Portier. Verschillende kandidaten liepen een dagje mee. ,,Met Ria klikte het meteen", aldus het bestuurslid. De klik was wederzijds. ,,Ik ben verbonden met Gemonde, heb horeca-ervaring en wil graag iets betekenen voor anderen", vertelt Verhees. De functie lijkt haar op het lijf geschreven.

Repair Café

Hoewel beheerders en bestuurders nieuwe activiteiten uit willen proberen, ligt hun eerste zorg bij het continueren van de huidige agenda. Daarbij gaan ze ook het gesprek aan met de nieuwe wijkmakelaar Anja Leerintveld van de gemeente Sint-Michielsgestel. ,,Van de Dorpstafel op woensdagochtend kunnen we veel meer maken, zodat het meer mensen trekt. We kunnen bijvoorbeeld iets doen met muziek of de biljarttafel wegzetten", vertelt Verhees. Ook met het Repair Café, waarvan het nog onzeker is of deze door kan gaan door het gebrek aan Gemondse vrijwilligers, heeft ze plannen. Ze hoopt het initiatief voort te kunnen zetten. ,,Het is fijn als handige mensen zichzelf aanmelden. Niet alleen om dingen te repareren, maar ook omdat het een mooie gelegenheid is om anderen te ontmoeten. En Gemondenaren die thuis een werkplaats hebben, zijn ook welkom. Die zouden de aangeboden spullen thuis kunnen maken en de week er op weer mee kunnen nemen."

Huiskamer

Al eerder spraken bestuursleden Portier en Van Engeland uit dat De Kei 'de huiskamer van Gemonde' moet worden. Die wens koesteren ze nog steeds. Samen met de bestuurders zit Verhees boordevol plannen. ,,Ik ging hier vroeger naar de soos en ik zou graag willen dat ook de jeugd én ouderen van nu hier hun plek vinden. Dat is een échte uitdaging, maar er is duidelijk behoefte aan in Gemonde. Er mag wel wat leven in de brouwerij komen, want op dit moment is er weinig te doen voor deze doelgroepen in Gemonde." Haar man Marco vult aan: ,,Door de jaren heen zijn er behoorlijk wat activiteiten vertrokken uit De Kei. Maar er zijn genoeg mogelijkheden om hier weer van alles te organiseren."

Verhees wil niet alleen zélf de activiteiten voor kinderen en ouderen in de toekomst uitbreiden. ,,Ik sta open voor initiatieven van anderen. Als jongeren hier graag iets willen organiseren dan kan De Kei ze daar in faciliteren. Alles kan en alles mag." Portier onderstreept dit. ,,We willen de jeugd graag meer bieden in Gemonde. Een plek waar ze zichzelf kunnen ontwikkelen. We zouden de jeugd in de toekomst ook graag willen betrekken bij het reilen en zeilen van De Kei." Naast aandacht voor jongeren is er ook nadrukkelijk aandacht voor ouderen. Met name wanneer het gaat om het doorbreken van eenzaamheid. ,,Het zou daarbij fantastisch zijn als jong én oud elkaar hier ontmoeten", droomt Portier hardop.