Geen massale bijeenkomsten tijdens festival Beyond. ,,Veel gemeenschappelijks kom je hier niet tegen
Geen massale bijeenkomsten tijdens festival Beyond. ,,Veel gemeenschappelijks kom je hier niet tegen", aldus organisator Daniël Rozenberg. (Foto's: Albert Stolwijk). Foto: Albert Stolwijk

ONTSPANNEN SFEER TIJDENS HIPPIEFESTIVAL NIEUWE STIJL OP LANDGOED VELDER

Festival Beyond: buiten de lijntjes kleuren

HENK VAN WEERT

Een hippiefestival nieuwe stijl. Met vooral aandacht voor wíe je bent en niet wát je bent. Waar je mensen ontmoet, die je anders niet zou treffen. Hipsters net zo goed als punkers, maar ook figuren uit de krakers-scene en computernerds. Dat is Beyond. Het evenement op landgoed Velder trok afgelopen weekeinde zo'n 1.500 bezoekers.

Het ruime evenemententerrein van Velder oogt wat verlaten, deze zaterdagmiddag. Her en der staan tentjes waar workshops worden gegeven. Een jonge vrouw in hippiekleding neuriet bastonen door een grote houten toeter. Het instrument lijkt op een alpenhoorn en een microfoon zorgt dat het zoemende geluid verder draagt. Een eindje verder tokkelt iemand op een koperen bel en ook daar klinken sonore klanken van exotisch ogend blaasinstrumenten. Mannen in vrouwenkleren dragen een blonde pruik, jongeren met geschminkte gezichten hebben zich uitgedost met een indianentooi.

Een van de plekken waar mensen zich verzamelen is Camp Zero: een stellage in de vorm van een grote iglo, bedekt met reddingsvesten. Daar wordt aandacht besteed aan de actuele vluchtelingenproblematiek door theatermakers uit onder andere Syrië, Iran, Bulgarije, Egypte en Colombia. De stichting Movement on the Ground, onder meer opgericht door Johnny de Mol, geeft hier aan dat een vluchteling gemiddeld zeventien jaar in kampen verblijft. De boodschap? Mensen zouden er humaan behandeld moeten worden en ze zouden er zichzelf moeten kunnen blijven ontwikkelen.

Organisator Dadara, pseudoniem voor de Amsterdamse kunstenaar Daniël Rozenberg, vertelt dat er weinig gemeenschappelijks is te ontdekken tussen de bezoekers van festival Beyond. ,,En inderdaad, het oogt een beetje als een chaos. Dat is het eigenlijk ook wel. We willen het liefst buiten de lijntjes kleuren. Alles draait hier om de mens, maar niet al te serieus. Je moet ook jezelf onderuit durven te halen. We hebben bewust geen mega-groot hoofdpodium, maar allemaal kleinere locaties waar deejays optreden en bezoekers kunnen dansen en chillen." Wat Dadara betreft is landgoed Velder een prima locatie. ,,Vorig jaar zaten we in Spaarnwoude. Maar hier is de mogelijkheid om te kamperen. Dat doet ongeveer 60 procent van de bezoekers en het zorgt voor een hele fijne sfeer."

Quirijn Kruit en Joost Venselaar genieten tussen de buien door in het zonnetje van een pilsje. De twee Bossche studenten bezoeken veelvuldig festivals. ,,Daar klinkt vooral techno en deephouse en dat vind je hier niet. Maar er hangt een leuke, ontspannen sfeer", vertelt Quirijn. Joost vult aan dat ze kaartjes hadden gewonnen en zo op Velder terecht zijn gekomen. ,,Met het openbaar vervoer: met de trein naar Boxtel en dan in de pendelbus. Dat ging prima." Het tweetal vindt het wel jammer dat het niet wat drukker is. ,,Tja, het is echt wat anders dan een doorsnee-festival", grinnikt Joost.

Buitenlandse theatermakers vragen aandacht voor de vluchtelingenproblematiek in een met reddingsvesten opgebouwde tent.
Afbeelding