Afbeelding
Foto: Peter de Koning

OP BEZOEK BIJ BED & BREAKFASTS: 'T KETELTJE IN GEMONDE

B&B 't Keteltje: Brabantse gastvrijheid

ANNELIEKE VAN DER LINDEN

Bed & breakfast 't Keteltje aan de Vogelenzang 9 in Gemonde was eerst het woonhuis van Ton Ketelaars en Dimphy Groenendaal. Het pand kwam echter leeg te staan toen het koppel toestemming kreeg van de gemeente Sint-Michielsgestel om op het terrein een nieuwe woning te bouwen. ,,We vonden het zonde ons oude huis om te bouwen tot schuur en besloten er een bed & breakfast van te maken", aldus Ton en Dimphy. Sinds drie maanden kunnen gasten er overnachten. ,,In eerste instantie dachten we: welke mensen trekken we naar ons b&b?" Het blijkt een gevarieerde doelgroep te zijn...

Midden in het Gemondse buitengebied, onder de rook van het dorp Sint-Michielsgestel en omringd door maïsvelden, is bed & breakfast 't Keteltje gevestigd. De naam werd bedacht door Dimphy en is gebaseerd op de achternaam van Ton. ,,We hebben meteen via Marktplaats allerlei keteltjes op de kop getikt", lacht Ton. Die hangen nu aan de overkapping van de veranda die aan de bed & breakfast vastzit. En twee staan er in de b&b, die fungeren als lamp.

Voor Ton en Dimphy lijkt 24 uur in een dag niet voldoende te zijn. Allebei hebben ze naast de b&b nog een fulltime baan. ,,Dat houdt voor de gasten van de bed & breakfast in dat we het ontbijt alleen van vrijdag tot en met zondag zelf verzorgen. Doordeweeks zorgen we voor een goedgevulde koelkast", aldus Dimphy. ,,Natuurlijk is het hard werken, maar we zijn blij dat we de keuze hebben gemaakt om te starten met een gastenverblijf. We vinden het interessant om nieuwe mensen te ontmoeten. En tot nu toe hebben we alleen maar leuke gasten gehad..."

romantisch

In 't Keteltje is plek voor zes personen. De boven- en benedenverdieping kunnen ook los van elkaar gehuurd worden. Beide etages beschikken over een eigen badkamer. ,,Toen duidelijk werd dat we op ons erf nog een woning konden bouwen, hebben we dit huis ook een grote opknapbeurt gegeven", aldus Ton. Zo is er gestuukt en geschilderd en op de benedenverdieping een nieuwe vloer gelegd. Dimphy zorgde voor de inrichting, die ze omschrijft als romantisch. ,,Dit past goed bij het huisje, dat al wat ouder is. Veel heb ik via Marktplaats en de kringloopwinkel aangeschaft."

Echtparen die specifiek kwamen om te wandelen en te fietsen, mensen die een plek zochten om te overnachten na een feestje, iemand die zes werkweken lang bij de Gemondse b&b verbleef vanwege een klus in de buurt en gezinnen die van ver komen om familie in de regio op te zoeken: 't Keteltje heeft al een gevarieerd gezelschap aan gasten mogen verwelkomen. ,,Momenteel overnacht een gezin uit Aruba bij ons om familie in Schijndel te bezoeken", aldus Dimphy. ,,Het voordeel aan deze plek is dat je op een rustige locatie zit, maar tegelijkertijd ook dicht bij de grote stad. Mensen kunnen hier fietsen huren en zijn dan binnen twintig minuten in hartje 's-Hertogenbosch."

veranda

In tegenstelling tot de meeste bed & breakfasts kunnen bezoekers ook één nacht in 't Keteltje logeren. ,,Vaak moet je bij b&b's minimaal twee dagen verblijven", legt Dimphy uit. Een ander kenmerk van de Gemondse plek is de Brabantse gastvrijheid. ,,We zorgen voor een welkomstdrankje en een ruim ontbijt. Vaak blijft de helft over", lacht Ton. ,,En als mensen naar een feestje gaan, willen we ze graag brengen. Gratis en voor niets..."

Het duo is blij met de vele bezoekjes die 't Keteltje al heeft gehad. ,,Mensen weten ons goed te vinden via Airbnb en een website voor bed & breakfasts. Bovendien vragen we áltijd naar verbeterpunten, zodat we weten waar we aan kunnen werken." En als er een paar dagen geen gasten zijn, is dat ook niet erg. Ton: ,,Dan kunnen we mooi gebruikmaken van de veranda, dat vinden we een gezellige plek..."

't Keteltje is gevestigd aan de Vogelenzang 9 in Gemonde. Meer informatie: www.hetketeltje-gemonde.nl.

FOTO BOVEN: Dimphy Groenendaal en Ton Ketelaars startten drie maanden geleden met bed & breakfast 't Keteltje in het buitengebied van Gemonde. (Foto: Peter de Koning).


Welstand akkoord
met nieuwe loods
'Raja Brothers'

Leden van de welstandscommissie van de gemeente Boxtel zien geen belemmeringen bij de bouw van een loods aan de Schouwrooij op bedrijventerrein Ladonk. Raja Brothers, eigenaar van het perceel naast Van Oerle Alberton, wil op die plek een bestaande loods opnieuw opbouwen.

Het perceel doet momenteel dienst als opslagplek voor auto's en transportbusjes. De loods wordt in het midden geplaatst, tot tevredenheid van de welstandscommissie. Ook de kleur, antraciet, kon op goedkeuring rekenen. ,,Bovendien komen de voertuigen in en achter de loods te staan, zodat er geen rommeltje ontstaat aan de voorkant."

Lichte ruimtes in romantische stijl, dat is b&b 't Keteltje. (Foto: buro&co).