Festival Circolo grijpt mis bij landelijke subsidie

Lonneke Hoondert

,,Het is zuur dat je een hele goede beoordeling krijgt en toch nét niet die subsidie binnenhaalt", zegt directeur Marc Eysink Smeets van Festival Circolo. Het evenement viel buiten de boot bij de verdeling van de landelijke subsidie van dertig miljoen euro door het Fonds Podiumkunsten. Hoewel het festival dit jaar gewoon doorgaat, is het onzeker hoe het er in de toekomst uit gaat zien.

Het Fonds Podiumkunsten maakte dinsdag bekend welke podiumkunstenfestivals een meerjarige subsidie krijgen tussen 2017 en 2020. In de categorie festivals vroegen 52 initiatieven subsidie aan. Twaalf aanvragen werden gehonoreerd.

Vier jaar geleden vroeg Festival Circolo eveneens subsidie aan. ,,Dat bedrag hebben we destijds niet gehad. Het budget dat beschikbaar is, bleek ook deze ronde helaas veel te klein voor de hoeveelheid aanvragen", vertelt Eysink Smeets. De editie van dit jaar gaat ondanks het mislopen van de eerdere subsidieronde gewoon door. ,,De provincie heeft fors geïnvesteerd in de festivaledities van 2014 en 2016", zegt de directeur. Hoewel Circolo eerder buiten de boot viel, had dat weinig effect op de omvang van het evenement. ,,Maar het festival heeft zich wel minder sterk kunnen ontwikkelen."

De verdeling van de landelijke subsidie van afgelopen dinsdag heeft betrekking op de periode 2017-2020. ,,Voor de edities van 2018 en 2020 kan het wel gevolgen hebben", meent de festivaldirecteur. ,,Misschien wordt het festival kleiner van opzet of moeten we op andere fronten ingrijpen, omdat we minder budget hebben." Per festivaleditie vroeg de organisatie 150.000 euro aan bij het Fonds.

Brandbrief

Ondanks dat het circusfestival misgreep, blijft de directeur optimistisch. ,,We hebben een positief advies gekregen en zijn hoog op de lijst geëindigd. Op alle onderdelen scoren we ruim voldoende tot zeer goed." De beoordelingscommissie van het Fonds Podiumkunsten adviseerde het aangevraagde geld toe te kennen, indien het budget dat toeliet. De bestedingsruimte bleek niet toereikend. ,,Toch zijn we blij met het advies. Bij de verdeling van subsidies baseert de provincie zich namelijk op het advies van het fonds."

Samen met meer dan 35 podiumkunstenfestivals heeft Festival Circolo een brandbrief naar de Tweede Kamer gestuurd in de hoop dat zij besluit het budget op te rekken. ,,34 festivals werden positief beoordeeld, maar slechts twaalf kunnen rekenen op financiële ondersteuning. Ze staan centraal in (inter)nationale en lokale culturele infrastructuren, maar staan aan de zijlijn als het gaat om cultuurbeleid en budgetverdeling. Dat moét anders", schrijft de Circolo-directeur.

Festival Circolo wordt dit jaar van 21 tot en met 30 oktober georganiseerd op landgoed Velder in Liempde.