Afbeelding
Foto: Peter de Koning

Voorbereidingen voor Slowlands in volle gang

Boxtelse spoorzone is 'festivalklaar'

Lonneke Hoondert

Reizigers die vanaf deze week door het treinraampje naar de Boxtelse spoorzone op bedrijventerrein Ladonk kijken, krijgen alvast een glimp te zien van de voorbereidingen van 'belevingsfestival' Slowlands. Het onkruid op de kavels aan de Van Salmstraat is gemaaid, de kuilen zijn dichtgegooid en er is nieuw gras ingezaaid, zodat het terrein er straks op 2, 3 en 4 september tijdens het evenement weer groen en begaanbaar bij ligt.

Inmiddels prijkt de kenmerkende klassieke brandweerwagen, 'De Platenbus' die gebruikt wordt als deejaybooth op het festival, op het veld met daarop een spandoek van vijf meter hoog en drie meter breed. Zo is de aankondiging voor het festival voor voorbijtrekkende treinreizigers bijna niet te missen. En dat het festival er komt is duidelijk. ,,De afgelopen weken kregen Boxtelaren de indruk dat het niet zeker is of Slowlands doorgaat, omdat de vergunning nog niet verleend is. Dat is geen punt van discussie. Het gaat natuurlijk door", benadrukt organisator René Leenders. Hij heeft er alle vertrouwen in: ,,Het beeld dat een vergunning al een jaar van tevoren wordt verleend, klopt niet. De huurovereenkomst met de gemeente is rond, evenals alle contracten, maar je hebt ondanks dat gewoon een procedure te volgen."

Groots

De organisatie van het festival, waar zowel genoten kan worden van allerlei culinaire hoogstandjes als van muzikale topacts, pakt dit jaar nóg groter uit. ,,We besteden veel aandacht aan het decor. We willen de industriële look van deze locatie benadrukken met grote zinken platen", onthult Leenders. Anders dan vorig jaar op festivalterrein Velder zal op de spoorzone een groot buitenpodium van bijna veertig meter breed geplaatst worden.

Door al die extra voorzieningen duurt het opbouwen van het festival aanzienlijk langer dan vorig jaar. Landgoed Velder kon Leenders een week opbouwtijd geven. Onder meer om die reden koos Leenders er in mei voor het evenement elders onder te brengen. Dat werd dus de spoorzone.

Hoewel Leenders het terrein dat aan het Boxtelse spoor grenst, bestempelt als de ideale locatie vanwege de directe ligging aan het station en het centrum, is werkgeversvereniging SPIN niet te spreken over de ontwikkeling. Voorzitter Henk Wagenaars vreest onder meer verkeersoverlast voor bedrijven die in het weekend gewoon doorwerken. ,,Dit is een bedrijventerrein en geen evenemententerrein. Er zijn genoeg geschikte plekken in Boxtel. Je kunt het ondernemers niet aandoen om een festival zomaar op een willekeurige locatie te organiseren."

Het lijkt er op dat ondernemers op Ladonk de door hen gevreesde overlast slechts eenmalig zullen moeten ondergaan. De verkavelde spoorzone staat immers te koop. ,,Doordat ik op Velder niet terecht kon, vindt Slowlands uit nood op de spoorzone plaats", zegt Leenders. Waar het festival volgend jaar plaats vindt, weet de organisator nog niet. ,,Maar het wordt in ieder geval niet Velder."

FOTO LINKS: De spoorzone wordt klaar gemaakt voor festival Slowlands. (Foto: Peter de Koning).