Afbeelding
Foto: Albert Stolwijk

kleinere dorpskermis mag pret niet drukken

'Kinderen vinden Essche kermis super'

CARRY DIRKX

Dat de kermis in Esch dit jaar erg klein was, kon niemand ontgaan. Er waren botsauto's, een draaimolen, grijpkranen, een schietkraam, een spel met ballen, een snoep- en een oliebollenkraam. Het mocht de pret niet drukken voor de bezoekers, waaronder op zondagmiddag veel (groot)ouders met kleine kinderen. Maar ook grotere kinderen hadden het naar hun zin. ,,Juist gezellig, zo'n kleine kermis", vond de 12-jarige Philippe.

Andries (7) liep trots rond met een mega grote rood-witte voetbal, gewonnen bij de 'Playball-kraam'. ,,Ik moest ballen in een draaiend rondje schuiven. Als de ballen in de rode ster kwamen, kreeg je de meeste punten. Dat lukte twee keer." Als prijs koos hij de bal. ,,Een PSV-bal", beweerde hij. De botsauto's waren zijn favoriet: ,,Daarin kun je lekker botsen." Andries was op de kermis met zijn jongere zusjes Wieske (5), Dide (3), zijn ouders en grootouders. ,,We gaan ieder jaar even naar de kermis", zei moeder Chantal Knapen. ,,Onze kinderen hebben de ideale leeftijd; ze vinden alles leuk. Maar ik mis de rups wel een beetje. De kermis wordt steeds kleiner. Dat is jammer, hè."

overzichtelijk

De familie Scheevers uit Esch vond de omvang van de kermis een voordeel. Nellie was er met haar man, dochter, schoonzoon en haar drie kleinkinderen, in de leeftijd van drie tot en met acht jaar. ,,Het is traditie om even naar de kermis te gaan met zijn allen", zei ze. Haar dochter woont in Boxtel en vindt de knusse Essche kermis een verademing. ,,Lekker rustig. Ik ben niet zo'n liefhebber van de kermis, maar deze is overzichtelijk, waardoor ik de kinderen niet voortdurend in de gaten hoef te houden." Toch miste zij ook de rups. ,,Kinderen voelen zich snel te groot voor de draaimolen", zei ze.

shisha-pen

De 12-jarige Philippe uit Esch en zijn even oude vriend Chiel uit Boxtel vonden de kermis vooral 'gezellig'. ,,We zijn lang bij de schietkraam geweest en de grijpkranen", zei Philippe. ,,En zo maken we misschien nog een ritje in de botsauto's, want dat vinden ook grote jongens gaaf." Het leukst vond hij de prijzen die hij in de kramen kon winnen; vooral de speelgoedpistolen. Hij had nog een verbeterpunt: ,,De oudere kinderen, van 15 en 16 jaar, vinden een Shisha-pen (een elektronische sigaret, red.) een mooie prijs. In Boxtel op de kermis kun je die winnen en daar komen veel jongeren op af."

Ilse van Schijndel uit Esch was met haar kinderen en moeder bij de oliebollenkraam. Voor haar is het logisch de Essche kermis te bezoeken. ,,Als er iets leuks voor de kinderen georganiseerd wordt in het dorp, moet je even gaan, vind ik." Ze ziet wel dat het animo voor de kermis terugloopt. ,,Vroeger was het één groot feest; het evenement van het jaar. Dat is niet meer zo. Ik denk zelfs dat de Essche kermis in de toekomst verdwijnt. Dat is niet erg, dat is zo." Maar dit jaar was ze er gewoon bij. ,,De kinderen vinden het super!"

FOTO BOVEN: De kermis in Esch bevatte dit jaar minder attracties dan voorheen. Dat mocht voor vele kinderen de pret niet drukken. Bovendien was de traditionele snoepkraam met kaneel- en zuurstokken wél van de partij. (Foto's: Albert Stolwijk).


Tweede editie

'Proef Lokaal'

in Liempde

Een jaar na de succesvol verlopen eerste aflevering van Proef Lokaal Liempde, staat zondag 25 september de tweede editie van het culinaire evenement op het programma. Proef Lokaal Liempde is een combinatie van heerlijke gerechtjes, gezellige sfeer en Liempdse gastvrijheid.

Van 14.00 tot 19.00 uur wordt evenemententerrein D'n Tip, dat momenteel opnieuw wordt ingericht, omgevormd tot een culinair festivalterrein. SPPiLL houdt er dan onder meer het grootste tapasdiner van Het Groene Woud waaraan wordt meegewerkt door professionele en hobbykoks, maar ook leveranciers van hapjes en drankjes uit Liempde en omgeving.

Een selfie op de kermis hoort er tegenwoordig bij...