Met open mond keken de Roemeense kinderen, die tot vandaag in Nederland verbleven naar de demonstratie die politiehondenvereniging De Speurder in Esch verzorgde op het terrein aan de Oirbroekdreef. (Foto: Albert Stolwijk).
Met open mond keken de Roemeense kinderen, die tot vandaag in Nederland verbleven naar de demonstratie die politiehondenvereniging De Speurder in Esch verzorgde op het terrein aan de Oirbroekdreef. (Foto: Albert Stolwijk). Foto: Albert Stolwijk

roemeense kinderen verblijven twee weken in nederland

Kennismaken met hondensport Esch

Liefst 1.100 euro werd er begin maart ingezameld met 'Pax je Kans', de zing- en dansavond in partycentre Denziz. Dit bedrag wordt, samen met de financiële steun van ChildRight en serviceclub Kiwanis, ondergebracht bij Pax Kinderhulp, die kinderen uit arme gezinnen een vakantie in Nederland aanbiedt. Van 19 juli tot en met vandaag, donderdag 4 augustus, verblijven vijftien kinderen uit een Roemeens tehuis bij gastgezinnen uit Boxtel, Esch, Berlicum, Sint-Michielsgestel en Helmond.

Harriët van der Struijk uit Esch, vrijwilliger bij Pax Kinderhulp Den Bosch, organiseert al een aantal jaar een vakantie voor de Roemeense jongeren uit het dorp Saniob. Alle kinderen verblijven voor een aantal weken in een gastgezin. ,,Deze gezinnen organiseren zelf uitjes, maar we doen ook veel met z'n allen samen. De Roemeense kinderen kennen elkaar goed en kunnen elkaar op die momenten zien en in hun eigen taal spreken", legt Van der Struijk uit. Zo werd een bezoek gebracht aan een recreatiepark en ondergingen de kinderen een bootcamptraining van Eric Huijbers. ,,We organiseren meestal zelf een aantal activiteiten, maar onlangs werd ik benaderd door politiehondenvereniging De Speurder in Esch. We werden uitgenodigd een training bij te wonen op het terrein aan de Oirbroekdreef." Die demonstratie vond vorige week donderdag plaats. ,,De kinderen hebben volop genoten. Eén van de kinderen heeft zelfs een pak aangetrokken en deed mee met de training."