Tijdens de jaarlijkse zomerbraderie op recreatiepark Dennenoord was het plan om er autistische jongeren te gaan huisvesten hét gesprek van de dag. (Foto: Albert Stolwijk).
Tijdens de jaarlijkse zomerbraderie op recreatiepark Dennenoord was het plan om er autistische jongeren te gaan huisvesten hét gesprek van de dag. (Foto: Albert Stolwijk). Foto: Albert Stolwijk

BOXTEL WEIGERT VERGUNNING JEUGDZORG OP RECREATIEPARK

Autisten moeten weg bij Dennenoord

HENK VAN WEERT

Piet en Jeanne van Erp van recreatiepark Dennenoord hadden na jaren zoeken eindelijk een huurder gevonden voor hun bedrijfswoning en zorghotel. Zorggroep 't Zicht uit Oss wilde er achttien jongeren met autisme huisvesten; vijf woonden er - zonder vergunning - al enkele weken. Maar het plan is afgeblazen, mede onder dreiging van dwangsommen door de gemeente Boxtel. Die weigert mee te werken; met name omdat de jongeren als ze 18 jaar worden voor financiële ondersteuning bij de gemeente aankloppen.

De wethouders Peter van de Wiel en Marusjka Lestrade van de gemeente Boxtel voelden zich overvallen door het nieuws dat Dennenoord en 't Zicht hebben verspreid, zo meldden ze vrijdagmiddag. ,,Want we hebben beide partijen een maand geleden laten weten niet mee te werken aan het initiatief. Boxtel biedt al meer dan gemiddeld huisvesting aan jongeren die zorg nodig hebben door instellingen als bijvoorbeeld De La Salle en Cello. Nóg meer jongeren opnemen, kunnen we simpelweg niet betalen", vertelde wethouder Lestrade. Op het moment dat de jongeren 18 jaar worden, maken ze volgens haar voor hun zorgkosten aanspraak op het gemeentelijke budget van de Wet maatschappelijke ondersteuning (Wmo).

Wethouder Van de Wiel vulde aan dat het bestemmingsplan permanente bewoning op het recreatiepark niet toestaat. ,,Het bestemmingsplan zouden we eventueel wel kunnen wijzigen, maar dat past weer niet in de woonvisie die onlangs door de gemeenteraad voor de komende jaren is vastgesteld."

DWANGSOM

In een gesprek met directeur André van de Veerdonk van 't Zicht en eigenaar Piet van Erp van Dennenoord hebben de wethouders dinsdag het standpunt van de gemeente nog eens toegelicht. Daarbij werd ook aangegeven dat de vijf jongeren die inmiddels op Dennenoord wonen het liefst vóór 5 september, de aanvang van het nieuwe schooljaar, elders ondergebracht moeten worden. ,,En voor elke jongere die nu nog naar het Boxtelse recreatiepark komt, leggen we de zorggroep een dwangsom van 10.000 euro op", zei wethouder Van de Wiel na het gesprek.

Aanleiding om met een dwangsom te dreigen was het feit dat 't Zicht al drie autistische jongeren had gehuisvest in de leegstaande bedrijfswoning van Dennenoord voordat het gemeentebestuur op de hoogte was van de plannen. ,,En nadat we eind juni lieten weten dat we geen medewerking verlenen aan dit plan zijn nog eens twee jongeren ondergebracht", vertelde wethouder Lestrade vrijdag al. Ze gaf daarbij aan deze handelwijze onverantwoord te vinden.

BUREAU JEUGDZORG

Boxtel heeft contact gehad met de gemeente Sint-Anthonis waar in het kerkdorp Oploo brand uitbrak in een vestiging van 't Zicht. Dat was een directe aanleiding om ook op Dennenoord jongeren onder te brengen. In Oploo zouden volgens wethouder Van de Wiel ook jongeren zijn gehuisvest zonder dat de vergunningen op orde waren. ,,De negatieve ervaringen hebben er inmiddels ook toe geleid dat het Centrum voor Jeugd en Gezin in het Land van Cuijk waartoe de gemeente Sint-Anthonis behoort, sinds dinsdag geen mensen meer doorverwijst naar de zorggroep", aldus Van de Wiel.

Zicht-directeur Van de Veerdonk zegt het jammer te vinden dat de gemeente Boxtel na heeft gelaten om met hem in gesprek te gaan over de kritiek op zijn instelling én de werkelijke situatie te checken. ,,Op basis van genoemde ervaringen heeft de Inspectie voor de Jeugdzorg de locatie in Oploo bezocht en geen zorgwekkende signalen opgemerkt. Er was voor de inspectie geen aanleiding tot verder onderzoek op andere locaties. In het verlengde hiervan heeft Bureau Jeugdzorg Noord-Brabant (BJZ) al onze locaties bezocht en gescreend en er positieve referenties afgegeven door meerdere verwijzers. Op grond van dit onderzoek en de positieve ervaringen van verwijzers heeft BJZ groen licht gegeven voor plaatsing van jeugdigen, ook op de locatie in Boxtel."

GEZINSHUIS

De initiatiefnemers voor de opvang van autistische jongeren op Dennenoord vertelden zondag dat zij aanvankelijk in de veronderstelling verkeerden dat zij geen vergunning nodig hadden voor hun plan. ,,Iedereen mag volgens mij een zogeheten gezinshuis starten in een woning. Maar nu blijkt dat de bedrijfswoning geen woonbestemming heeft, maar - net als de rest van het park - een recreatieve bestemming en dan gelden blijkbaar andere regels", aldus Van de Veerdonk.

Ondanks de afwijzing van de gemeente presenteerde Zorggroep 't Zicht zondag haar plannen in een informatiekraam tijdens de jaarlijkse braderie op het recreatiepark. In de hoop zo draagvlak te creëren. Twee dagen later, na het gesprek met de gemeente, besloot Van de Veerdonk zijn plan af te blazen.

FOTO BOVEN: Tijdens de jaarlijkse zomerbraderie op recreatiepark Dennenoord was het plan om er autistische jongeren te gaan huisvesten hét gesprek van de dag. Ruim honderd mensen tekenden een steunbetuiging voor het plan, maar er waren ook bewoners van het park die aangaven de komst 't Zicht niet te zien zitten. (Foto: Albert Stolwijk).