GEMEENTE PAKT WACHTLIJST SNEL AAN

Sportclubs in Boxtel krijgen actieve rol in signaleren schuldproblematiek

MARC CLEUTJENS

Het gemeentebestuur van Boxtel wil de ontstane wachtlijst in de schuldhulpverlening voortvarend aanpakken en trekt 25.000 euro uit voor de werving van een extra ambtenaar. Die moet meehelpen aan het wegwerken van dertig gevallen die momenteel op de wachtlijst staan. Opvallend is dat sportclubs en verenigingen een actieve rol krijgen bij het signaleren van schuldproblematiek.

Meer nog dan organisaties als WegWijs en ContourdeTwern hebben sportclubs volgens wethouder Eric van den Broek vaak zicht op financiƫle problemen waarmee gezinnen soms worstelen. ,,Dat blijkt bijvoorbeeld als ze de contributie niet meer kunnen betalen", aldus Van den Broek. Met verenigingen worden momenteel afspraken gemaakt over het aanpassen van aanmeldformulieren. Daardoor wordt het mogelijk om bij aanmelding van kinderen aan te geven of de contributie vanuit het Welzijnsfonds betaald zou moeten worden. ,,Natuurlijk wordt wel gecontroleerd of ook daadwerkelijk sprake is van schuldproblemen, maar we denken dat we zo eerder signaleren dat er problemen zijn", stelt de wethouder.

Onlangs werd duidelijk dat Boxtel het werk niet aan kan en een wachtlijst heeft aangelegd met dertig gevallen - individuele inwoners en gezinnen - die nog afgehandeld moeten worden. Volgens Van den Broek zijn er meerdere oorzaken aan te wijzen voor de groei van de wachtlijst. ,,Het gaat steeds vaker over complexe situaties waarbij sprake is van meervoudige sociale problemen", legt hij uit. ,,Niet alleen hebben mensen grote schulden, ook zien we andere zaken die een rol spelen zoals een echtscheiding, verslaving en een toename van het aantal mensen met psychisch-sociale problemen die zijn aangewezen op geestelijke gezondheidszorg."

De gemeenteraad van Boxtel boog zich al over de wachtlijstenproblematiek en riep het college vorige week - na een motie van de SP - unaniem op in actie te komen. ,,Dat hebben we voortvarend opgepakt door geld vrij te maken voor een extra ambtenaar die tot en met december gaat meewerken aan de verkleining van de wachtlijst", aldus Van den Broek. ,,Ook gaan we de komende maanden analyseren welke problematiek we tegenkomen." Als het aan de wethouder ligt, moet de nadruk van het beleid steeds vaker liggen op het voorkomen van schulden. ,,Dus denken we aan meer budgetvoorlichting en het aanbieden van onderwijsprogramma's die mensen financieel wegwijs maken."