Afbeelding
Foto: Marc Cleutjens

BIJENKAST ST.-AMBROSIUS OP GEMEENTEHUIS

Boxtel biedt onderdak aan 50.000 honingbijen

MARC CLEUTJENS

,,Je hoeft geen imker te zijn om van bijen te houden." Een wijze les van imker Han Goossens van bijenhoudersvereniging Sint-Ambrosius. Met wethouder Peter van de Wiel nam Goossens gistermiddag een bijenkast in gebruik op het dak van het gemeentehuis aan de Markt in Boxtel. Bezoekers kunnen de bijen in de publiekshal via een webcam zien vliegen.

Sint-Ambrosius is jarig en viert het 250-jarig bestaansjubileum. Reden voor een feestje dat op tal van plekken in Boxtel wordt gevierd. ,,Eerder hebben we al 85 mensen blij gemaakt met een boom waarvan de bloesem uitermate geschikt is om bijen in je tuin te krijgen", vertelt Goossens. Ook werd samen met voetbalclub ODC een aantal bloeiende bomen geplant in sportpark Wagenaars. ,,Bijen en ook hommels beleven lastige tijden en daarom is het belangrijk dat inwoners zich ervan bewust zijn dat ze ook zelf iets kunnen doen. Het is heel eenvoudig om een steentje bij te dragen, bijvoorbeeld door je tuin minder te bestraten en te kiezen voor meer bloeiende planten."

Wethouder Peter van de Wiel gaf gistermiddag in het gemeentehuis aan dat Boxtel veel werk maakt van bijenmaatregelen. Zo worden bermen en plantsoenen vaker beplant met bloemen en kruiden die goed zijn voor de bijenstand. ,,Met zes gemeenten doen we mee aan een project van de provincie Noord-Brabant en gaan we wegbermen over een lengte van twee kilometer bij-vriendelijk inrichten. In hetzelfde project is ruimte voor het herinrichten van maximaal 2 hectare, zodat bijen meer stuifmeel kunnen verzamelen."

De bijenkast op het dak van het gemeentehuis heeft vooral een belangrijke symbool- en publieksfunctie. ,,Via een webcam kunnen bezoekers de bijen zien vliegen", vertelt imker Goossens. ,,Als je goed kijkt, zie je dat ze stuifmeel komen brengen, een signaal dat er thans broed aanwezig is." Onder het motto 'Zie je ze vliegen' wordt op een informatiepaneel uitleg gegeven over bijen en zijn folders en foto's te raadplegen over de bijenhouderij. ,,Op deze manier hopen we dat burgers zich realiseren dat het relatief makkelijk is om iets voor bijen te doen", vult wethouder van de Wiel aan. ,,Ook willen we allerlei vooroordelen over bijen de wereld uit hebben", lacht Goossens. ,,Natuurlijk, bijen kunnen steken. Maar dat doen ze alleen als je ze boos maakt..."

De bijenkast op het dak van het gemeentehuis biedt onderdak aan zo'n 50.000 bijen die in de omgeving van de Markt op zoek gaan naar stuifmeel om jonge bijen te voeden en honing te produceren. Imker Goossens zal de bijenkast met enige regelmaat inspecteren. ,,Al kunnen de bijen het werk prima alleen af hoor", lacht hij. ,,Ik hoef er echt niet elke dag bij te komen zitten."

Om de omgeving aantrekkelijker te maken voor bijen, zou meer variatie in de groene omgeving wenselijk zijn. ,,Die gazons rond de gemeentevijver zijn nu strak gemaaid. Laat er op grote schaal witte klavers bloeien en het is een walhalla voor bijen", stelt Goossens. ,,Goeie tip", reageerde wethouder Van de Wiel.