Afbeelding
Foto: Annelieke van der Linden

van 30 juli tot en met 2 augustus

Kermis Esch: net als
vorig jaar in de zomer

CARRY DIRKX

De kermis in Esch staat voor de deur. Vanaf zaterdag 30 juli tot en met dinsdag 2 augustus. De kermis kent minder attracties dan vorig jaar. ,,We hebben vorig jaar een mooie kermis neergezet, maar er was toch niet voldoende belangstelling van bezoekers. Dit jaar zetten we door met een kleinere groep, maar er is nog steeds voor elk wat wils", zegt exploitant Joffrey Pullens.

Vorig jaar verhuisde de kermis in Esch van het paasweekend naar het laatste weekend in juli. ,,Met Pasen zijn er veel concurrerende evenementen in de omgeving, zoals Paaspop", zegt Pullens van Stichting Kermis Haaren, de organisatie die vorig jaar voor het eerst de kermis in Esch organiseerde. In 2015 werd een spectaculaire attractie naar de dorpskermis gehaald, die 'de bank' of 'de wip' wordt genoemd. Ook was er een horecatent op de Markt.

graag behouden

Ondanks deze veranderingen vielen de bezoekersaantallen tegen. Pullens weet niet precies waarom. ,,We hadden twee dagen veel regen en daarna twee dagen met grote hitte, dus dat was niet ideaal. Kermis in kleine dorpen als Esch is de laatste jaren een moeizaam verhaal, maar we willen hem graag behouden." Hij noemt de Essche kermis 'een festijn in de opbouwende fase'. ,,Met een kleine groep zetten we door en proberen de kermis stabiel te maken. Daar zetten we ons honderd procent voor in. We gaan kijken waar behoefte aan is in het dorp en hoe het verder moet. We horen vooral graag van de Esschenaren zelf wat ze willen."

Dit jaar zijn er de volgende attracties: botsauto's, draaimolen, een schietkraam, een flipperspel en grijpkranen. Ook is er een snoep- en een oliebollenkraam. Er is dit jaar geen horecatent op het kermisterrein. Ons Café heeft een eigen kermisprogramma en haakt daarmee in op het evenement. Pullens wil nog niet verder kijken dan dit jaar. ,,We gaan ervan uit dat de kermis een succes wordt. En daarna gaan we reacties peilen. We hopen op ideeën vanuit het dorp zelf."

Elders op deze pagina staan enkele kortingsbonnen die ingeleverd kunnen worden op de kermis in Esch.

FOTO ONDER: Grijpkranen: ook dit jaar weer paraat op de kermis in Esch. Van zaterdag 30 juli tot en met dinsdag 2 augustus vindt het dorpsfestijn plaats. (Archieffoto: Albert Stolwijk).