Afbeelding
Foto: Albert Stolwijk

TIJDELIJKE ATTRACTIE IN OERTIJDMUSEUM DE GROENE POORT

Een 4 meter hoge dino van ballonnen

HENK VAN WEERT

Met bijna twaalfhonderd mokka-bruine ballonnen in vijf verschillende maten is deze week een Tyrannosaurus Rex op ware grootte nagebouwd in De Groene Poort. Het grootste ballonnenfiguur ooit in Nederland is naar verwachting ongeveer een maand te zien. ,,Ballonnen zijn poreus en om te voorkomen dat ze te snel leeglopen, hebben we er een voor een speciale gel ingespoten."

De tot Balloonosaurus Rex gedoopte replica van T-Rex is opgebouwd door Bloony en De Ballonnenfee, synoniemen voor twee Nederlandse ballonnenartiesten: Sandra Chaudon uit Leiden en Pauline Biljard uit Valkenswaard. ,,Pauline plaatste een tijd geleden een foto van een Japanse collega die een enorm ballonnenfiguur had gemaakt. 'Zoiets wil ik ook maken, maar niet in mijn eentje', schreef ze", vertelt Sandra.

,,Ik reageerde direct en bood aan om samen een enorme dino te gaan maken. We kennen elkaar uit 'het circuit' en volgen regelmatig samen workshops. Mijn grootste ballonnencreatie tot nu toe? Dat was Pino uit Sesamstraat, óók op ware grootte. Maar daar waren slechts honderd ballonnen voor nodig. Voor deze dino gebruiken we er ruim tien keer zo veel."

Dinsdag waren Sandra en Pauline in het oertijdmuseum aan de Bosscheweg bezig is de verschillende onderdelen te preparen. Aanvankelijk hadden ze museum Naturalis gevraagd om daar de vier meter hoge en twaalf meter lange attractie op te bouwen, maar dat leidde uiteindelijk niet tot een samenwerking. ,,Hier in De Groene Poort waren ze direct enthousiast. Mijn zoontje is 10 jaar en met hem ben ik hier al vaak genoeg geweest. Hij vindt het natuurlijk prachtig dat zijn moeder nu zelf een dino nabootst", glundert Pauline. Ze creëerde met Sandra de replica naar een schaalmodel dat directeur René Fraaije van De Groene Poort ter beschikking stelde.

Gekozen is voor mokka-bruine ballonnen omdat dat de enige kleur is die in alle maten in deze aantallen is te leveren, weet Sandra. ,,De kleur wordt wat doffer naarmate ze langer met lucht zijn gevuld. Maar voor de tanden gebruiken we witte ballonnen."

'FLINKE KLUS'

Nadat beide kunstenaars zondag thuis de ballonnen inspoten met gel zodat ze langer gevuld blijven met lucht, hebben ze maandag en dinsdag twaalf uur aan een stuk doorgewerkt. En ook gisterochtend was er nog volop bedrijvigheid in de hal bij de entree waar B-Rex de komende vier weken te zien is. De twee ballonnenartiesten erkennen dat zij zich wel een beetje verkeken hebben op het werk. ,,Het is een flinke klus; er gaat meer tijd in zitten dan we hadden gedacht. Vooral vanwege het impregneren van de ballonnen. Maar het is heel leuk om te doen. En gelukkig helpen vrijwilligers van het museum mee om enkele steunpunten op te zetten waarop de dino rust", aldus Sandra en Pauline.

FOTO BOVEN: Wethouder Marusjka Lestrade 'onthulde' de ballonnendino gistermiddag in oertijdmuseum De Groene Poort. (Foto: Albert Stolwijk).