Afbeelding
Foto: Cor Vos

PACO VAN MOORSEL TERUG IN EREDIVISIE MET SPARTA ROTTERDAM

Boxtelse Spartaan kijkt uit naar Ajax

PETER DE BEKKER

Paco van Moorsel maakt zondag 7 augustus zijn rentree in de eredivisie voetbal. De Boxtelse middenvelder werd begin april met Sparta Rotterdam kampioen in de Jupiler League. En de eerste competitiewedstrijd wordt meteen een mooie: thuis tegen Ajax. ,,Ik heb de resultaten van Ajax tijdens de voorbereiding gezien", lacht Van Moorsel. ,,Maar dat zegt niet altijd alles."

,,Ik denk dat we er aardig voor staan", analyseert Van Moorsel. ,,Bijna alle jongens die vorig jaar belangrijk waren voor het team zijn gebleven en er zijn versterkingen bij gekomen." Zo trok Sparta Ajax-huurling Zakaria el Azzouzi, die het afgelopen halfjaar indruk maakte in de spits bij FC Twente, aan. Uit Australië kwam international Craig Goodwin, de Spanjaard Iván Calero werd aangetrokken van het Engelse Derby County, Bart Vriends werd weggehaald bij Go Ahead Eagles, de Franse verdediger Florian Pinteaux werd overgenomen van het Franse Châteauroux en de transfervrije routinier David Mendes da Silva kwam op amateurbasis terug bij zijn oude liefde. Zij vormen een mooie mix met de sterkhouders zoals Van Moorsel, Thomas Verhaar en Ryan Sanusi en talenten zoals Rick van Drongelen en Denzel Dumfries.

Die aankopen zijn logisch, volgens Van Moorsel. ,,De eredivisie vraagt tenslotte toch meer dan de Jupiler League. Daar heeft Sparta op ingespeeld." Voor Van Moorsel is het spelen op het hoogste niveau niet nieuw. Als speler van FC Groningen en SC Cambuur kwam hij ook al uit in de eredivisie. Toch werd zijn periode in het hoge noorden niet wat de Boxtelaar ervan gehoopt had. Daarop gaf hij zijn carrière een nieuwe impuls in Nijmegen. Hij werd kampioen met NEC en loodste een jaar later Sparta eveneens naar het hoogste niveau.

Met twaalf goals en assists had hij een groot aandeel in de titel voor de Rotterdammers. Hij zag zijn uitstekende seizoen beloond met een nominatie voor de titel 'Beste voetballer in de Jupiler League'.

Nu wil Van Moorsel zich ook laten gelden in de eredivisie. ,,De voorbereiding verloopt tot nu toe hartstikke goed. Als je kijkt naar de wedstrijden en de tegenstanders die we getroffen hebben… We staan goed en we hebben goede resultaten neergezet. Voor iedereen is het duidelijk wat er gevraagd wordt. Ik denk dat we op de goede weg zijn."

AUGSBURG

Aan het trainingskamp dat Sparta vorige week in Oostenrijk hield de Boxtelaar wel een blessure over. ,,Ik had wat last van mijn lies", legt Van Moorsel uit. ,,Daarom heb ik me tijdens de wedstrijd tegen het Duitse Augsburg - dat in 0-0 eindigde - laten wisselen. Maar dat deed ik om erger te voorkomen. Ik denk dat het meevalt." Dat is niet het geval bij Thomas Verhaar, die eveneens het veld tijdens die wedstrijd moest verlaten. ,,Dat zag er niet goed uit."

Een blessure van Verhaar zou vervelend zijn voor Sparta. De aanvaller was met Van Moorsel en Sanusi een van de uitblinkers in het Sparta van vorig seizoen, dat met een straatlengte voorsprong kampioen in de Jupiler League werd. Maar dat doet volgens Van Moorsel niets af aan het trainingskamp. ,,Het was echt een hele goede omgeving. In Nederland was het de laatste weken heel warm. In Oostenrijk, waar wij zaten, trainden we in perfecte omstandigheden. Het was daar tussen de 20 en 25 graden, het hotel en alles daaromheen was goed verzorgd, prima velden… We hebben daar een hele goede week gehad en die hebben we tegen Augsburg afgesloten met een goede wedstrijd."

'HET LEEFT'

Nog anderhalve week tijd heeft Sparta om zich voor te bereiden op het eerste competitieduel van het nieuwe seizoen. ,,Ik kijk er zeker naar uit. Dat staat buiten kijf", vertelt Van Moorsel. ,,Veel mensen hebben al geïnformeerd naar kaarten, haha. Het leeft en dat is hartstikke mooi." Ajax maakt tot op heden nog geen grootse indruk. Onder leiding van de nieuwe coach Peter Bosz wist de ploeg uit Amsterdam slechts één oefenwedstrijd te winnen, dinsdagavond boekte de ploeg een moeizame remise in de voorronde van de Champions League waarin PAOK Saloniki de tegenstander was. Het lijkt dus niet ongunstig om Ajax meteen in de eerste competitieronde te treffen. ,,Mwah, je weet niet wat er bij Ajax nog gaat gebeuren op transfergebied", waarschuwt de middenvelder. ,,Ik heb de resultaten van Ajax tijdens de voorbereiding ook gezien, maar dat zegt niet altijd alles. Maar wij zijn nieuw en hebben niets te verliezen. Wij kijken ernaar uit ons te meten met Ajax."

FOTO BOVEN: Paco van Moorsel in actie in een oefenduel tussen Sparta en het Westlands Elftal. (Foto Carla Vos, Cor Vos Fotopersburo).