Afbeelding
Foto: Annelieke van der Linden

STICHTING VOEDSELTUIN BOXTEL MIKT OP START IN FEBRUARI 2017

'We houden tempo zo hoog mogelijk'

ANNELIEKE VAN DER LINDEN

Tot een week of zes geleden was stichting Voedseltuin Boxtel nog naarstig op zoek naar een geschikt perceel om een tuin te beginnen waarvan de verbouwde groente en fruit bestemd zijn voor cliënten van Voedselbank Boxtel. Inmiddels is onderdak gevonden bij De Kleine Aarde en zijn de voorbereidingen in volle gang. Projectleider Theodoor van Leeuwen van Voedseltuin Boxtel nodigde de betrokken partijen dinsdag uit op het voormalig milieueducatieterrein.

Van Leeuwen stelde een jaar geleden zelf al De Kleine Aarde als locatie voor de voedseltuin voor aan het college. De burgemeester en wethouders gaven echter aan andere plannen te hebben voor het terrein. ,,Het is mooi dat het alsnog goed is gekomen", aldus Van Leeuwen. Hij werd benaderd door Helicon, de onderwijsinstelling die deel uitmaakt van het Collectief dat De Kleine Aarde in beheer heeft. ,,We zien Helicon als onze opdrachtgever. De school zorgt voor het groenonderhoud op het terrein en wij nemen in feite een deel van die taak over."

Waar de voedseltuin precies verrijst op het terrein is nog niet duidelijk. De gemeente en Het Collectief leggen momenteel de laatste hand aan de overeenkomst waarin de afspraken over De Kleine Aarde zijn vastgelegd. De verwachting is dat die handtekeningen begin september worden gezet.

De kans is groot dat stichting Voedseltuin Boxtel gaat beschikken over de kas met een oppervlakte van duizend vierkante meter. ,,Die is goud waard", stelt Van Leeuwen. Hij had gehoopt ook te kunnen beschikken over een perceel nabij de kas, maar Het Collectief heeft te kennen gegeven dat deze grond is bestemd voor wonen. Er zijn plannen om daar een twintig woningen tellend complex met twee bouwlagen te realiseren. ,,Deze plek is voor wonen het meest geschikt qua geluid en fijnstof. Bovendien is er een gemakkelijke ontsluiting te realiseren", stelt Rob Dekker van woonstichting Sint-Joseph. Hij was, net als afgevaardigden van de gemeente Boxtel, waterschap De Dommel en Voedselbank Boxtel, aanwezig bij de rondleiding over het terrein. Sint-Joseph maakt deel uit van Het Collectief. ,,De verschillende onderdelen van ons plan zijn op een plattegrond ingetekend, mogelijk dat de omvang nog verandert."

tegenprestatie

Momenteel heeft stichting Voedseltuin Boxtel naast de kas nog twee locaties op het oog: de moestuin van een aantal bewoners uit de wijk In Goede Aarde en een stuk grond nabij de Ecowoning dat nu gebruikt wordt als paardenweitje. Die plekken zijn nog niet definitief. ,,Mogelijk dat enkele wijkbewoners zich zullen melden als vrijwilliger", denkt Van Leeuwen. ,,Ik geef mensen mee dat het fijn voelt om inwoners die hulpbehoevend zijn op deze manier te kunnen helpen. Een mooie tegenprestatie voor al het werk dat in de tuin wordt verricht." De projectleider van Voedseltuin Boxtel is ook in gesprek met Burgers voor De Kleine Aarde, dat ook een plan indiende voor het voormalig milieueducatieterrein.

Van Leeuwen heeft al een startdatum voor de voedseltuin in zijn hoofd: 1 februari 2017. ,,Als we pas later kunnen starten met zaaien, kan er in 2017 niet geoogst worden. We houden het tempo dan ook zo hoog mogelijk, anders komt er nooit wat." In samenwerking met Helicon wordt een teelt- en inrichtingsplan voor de tuin opgesteld.

Samen met bestuursleden Peter van As en Harry Weijers leidde Van Leeuwen dinsdag afgevaardigden van organisaties rond op De Kleine Aarde die medewerking hebben toegezegd, zoals waterschap De Dommel. Zij waren enthousiast over het terrein, dat Van Leeuwen omschreef als 'een romantische plek'. ,,Een ding is zeker: na de zomervakantie is er meer duidelijkheid", aldus Van Leeuwen. Voor de Voedseltuin worden nog steeds vrijwilligers en sponsors gezocht. Zij kunnen zich melden bij Theodoor van Leeuwen via tel. 06-53 15 53 61 of e-mail: tvleeuwen@xs4all.nl.

FOTO BOVEN: De moestuin op het terrein van De Kleine Aarde die momenteel wordt onderhouden door wijkbewoners is één van de plekken waar mogelijk Voedseltuin Boxtel verrijst. (Foto: Annelieke van der Linden).


RESULTATEN TELLINGEN STAAN OP INTERNET

Flinke verkeerstoename op Keulsebaan en Baroniestraat

HENK VAN WEERT

In maart van dit jaar werden in opdracht van het gemeentebestuur op veel plekken in Boxtel verkeerstellingen gehouden. De resultaten zijn sinds kort te raadplegen via internet, maar geven op de meeste plekken weinig verschillen te zien ten opzichte van de metingen vijf jaar geleden. Alleen op de Keulsebaan, tussen rotonde De Goor en oprit 26 van de A2, werd het aanzienlijk drukker; daar werden 10 procent meer motorvoertuigen geregistreerd.

Dit deel van de Keulsebaan was ook meteen de plek waar de meeste verkeersbewegingen werden geteld door het Tilburgse onderzoeksbureau Dufec. Daar reden op werkdagen gemiddeld iets meer dan 17.000 motorvoertuigen, tegen 15.300 in 2010. Het is de grootste toename in Boxtel. Elders op de Keulsebaan, bij de spoortunnel, bleef het aantal voertuigen nagenoeg gelijk: 10.250.

De tweede drukste weg is het noordelijke deel van de Bosscheweg, tussen de Baandervrouwenlaan en oprit 25 van rijksweg A2. Daar reden dagelijks gemiddeld bijna 14.800 motorvoertuigen over de telkabels die afgelopen voorjaar over de rijbaan werden gespannen. Dat zijn er bijna vierhonderd minder dan vijf jaar geleden. Elders op de zogeheten noord/zuid-as, waar de Bosscheweg samen met de Brederodeweg en de Eindhovenseweg deel van uit maakt, blijven de aantal nagenoeg gelijk.

Aanzienlijk drukker werd het wel op het deel van de de Baroniestraat tussen de Annastraat en Breukelsestraat. Daar reden in maart gemiddeld bijna 5.500 motorvoertuigen per dag, tegen 4.000 in 2010. De toename lijkt toegeschreven te kunnen worden aan het eenrichtingsverkeer dat sinds de herinrichting in 2013 van kracht is in Breukelsestraat. Alhoewel, bij een tussentijdse meting in februari 2012 werden daar ook al bijna 5.000 voertuigen geteld.

Op de dubbele overweg in de Tongersestraat daalde het aantal verkeersbewegingen licht: van 7.488 naar 7.339. Op de Kapelweg daarentegen werden iets meer voertuigen geteld: bijna 3.800 tegen 3.657 in oktober 2010.

GEEN RAPPORTAGE

Dufec heeft alleen de tellingen verricht, maar stelt geen rapport op van haar bevindingen, meldt een woordvoerder. Wethouder Herman van Wanrooij meldde nog geen gelegenheid te hebben gehad om de onderzoeksresultaten te interpreteren. Iedereen kan de verkeerstellingen zelf raadplegen op www.basec.nl. Niet alleen motorvoertuigen werden geteld, ook fietsbewegingen zijn geregistreerd.