ZESDE EDITIE OP LANDGOED VELDER

Geest van Jeroen Bosch waart rond op Circolo...

Landgoed Velder staat van 21 tot en met 30 oktober in het teken van Festival Circolo. Het bekende circustheaterfestival strijkt dit jaar voor de zesde keer neer op het landgoed in Liempde en heeft met de voorstelling 'Sous la Toile de Jheronimus' een heuse wereldpremière in huis. Het Franse circusgezelschap Les Colporteurs toont in een mix van acrobatiek, muziek, dans en drama het magische en mystieke karakter van schilder Jeroen Bosch.

Een visueel eigentijds kunstwerk. Zo kan de voorstelling van Les Colporteurs het beste omschreven worden. Festival Circolo heeft het gezelschap voor de hele week geboekt en weet zich verzekerd van acht shows. De kaartverkoop voor deze voorstelling is reeds gestart, de première is bijna uitverkocht.

Les Colporteurs brengt in haar eigen chapiteau een ode aan Jeroen Bosch. Koorddansers, een trapezeartiest, acrobaten aan de Chinese mast en twee muzikanten verbeelden met een tragikomische ondertoon de Tuin der Lusten. In vijf fragmenten toont de voorstelling de creatie van de wereld, van Adam en Eva, de denkbeeldige hemel, het eten van de vrucht van kennis en de onvermijdelijke neerwaartse glibberige helling van de mens als deze bezwijkt voor verleidingen op weg naar zijn ondergang, de hel. Tenslotte wint de natuur haar oorspronkelijke rechten terug...

MORALISTISCH

Het befaamde Franse gezelschap liet zich voor Sous la Toile de Jheronimus' inspireren door het moralistische element in het werk dat zij beschouwen als een vooruitgeworpen schaduw van het soms zo onmenselijke gedrag van de huidige mens. De voorstelling is meer dan alleen entertainment, maar ook een filosofische reflectie op de maatschappij en in het bijzonder op de rol die kunst en kunstenaars daarin vervullen.

De voorstelling is geschikt voor kinderen van 10 jaar en ouder en volwassenen. Tickets kosten 25 euro, kinderen tot en met 12 jaar betalen 20 euro. Ook het dinerarrangement kan reeds gereserveerd worden. Een bezoek aan 'Sous la Toile de Jheronimus' kan gecombineerd worden met een Diner der Lusten waarmee Festival Circolo het publiek een Jheronimus Bosch-arrangement aanbiedt: een avondje uit met eten, drinken en circustheater.

NIEUWE NAAM

Na vijf succesvolle edities past het tweejaarlijkse circustheaterfestival de naam aan. De internationale programmering blijft, maar krijgt een nieuw jasje en wordt voortaan aangekondigd als Festival Circolo. ,,De oude naam bleek voor mensen een tongbreker en maakt niet direct duidelijk dat het om een tiendaags evenement gaat", stelde festivaldirecteur Marc Eijsink Smeets eerder in Brabants Centrum. 'Feels like circus' is de toevoeging aan de vernieuwde naam; het programma omvat net als voorheen eigentijds circustheater dat zich vermengt met moderne dans.

Volgens de organisatie is de programmering grotendeels rond en worden de komende weken steeds meer namen van het affiche onthuld. Dan start ook de voorverkoop voor meerdere shows. Momenteel kunnen uitsluitend tickets worden gekocht voor de grote voorstelling van Les Colporteurs.

Festival Circolo biedt ook dit jaar passé-partouts aan, zowel voor één dag als een hele week. Landgoed Velder is tijdens Circolo goed met de fiets en openbaar vervoer bereikbaar.

Meer weten?
Kijk op www.festivalcircolo.nl.