Zicht op de Keulsebaan vanaf het dak van autobedrijf Van den Brandt op Boseind. (Foto: Albert Stolwijk).
Zicht op de Keulsebaan vanaf het dak van autobedrijf Van den Brandt op Boseind. (Foto: Albert Stolwijk). Foto: Albert Stolwijk

'VERTRAGING MER EN ONTWERPTRACÉBESLUIT HEEFT GEEN INVLOED'

Verkeersplan Boxtel in 2017 in procedure

De gemeente Boxtel blijft 'op volle stoom' werken aan de plannen die de infrastructuur moeten verbeteren. Dat moet ertoe leiden dat in het eerste kwartaal juridisch en financieel duidelijk is of alle beoogde plannen uitvoerbaar zijn. Boxtel wil als eerste de Verbindingsweg Ladonk-Kapelweg (VLK) aanleggen, vervolgens de Keulsebaan verbreden en als laatste een fietstunnel aanleggen in de Tongersestraat.

Deze week werd duidelijk dat ProRail beduidend meer tijd nodig heeft om het Programma Hoogfrequent Spoorvervoer (PHS) tot in detail voor te bereiden. Het spoorbedrijf verwacht zes tot negen maanden meer nodig te hebben om een milieueffectrapportage (MER) en een ontwerptracébesluit (OTB) klaar te hebben voor het baanvak Meteren-Boxtel. Pas in de zomer van 2017 zijn de MER en het OTB klaar en kan de inspraakprocedure starten.

De vertraging heeft onder meer te maken met aanvullend onderzoek naar trillingen die het treinverkeer tussen Meteren en Boxtel kan veroorzaken. Op diverse plekken zal bij woningen extra meetapparatuur worden geplaatst om het aantal treinen te registreren en te meten hoeveel trillingen die teweeg brengen. Onbekend is of in Boxtel ook extra metingen gedaan worden.

GELUIDSSCHERMEN

Volgens een zegsman van de gemeente staat vast dat de vertraging die ProRail oploopt niet van invloed is op de planvorming in Boxtel. Hij spreekt van 'losse processen' die in een later stadium wel beïnvloed kunnen worden. ,,Inzichten in de MER, bijvoorbeeld door een toename van trillingen en geluidhinder, kunnen gevolgen hebben voor de leefbaarheid en daar zullen we op inspelen. Dat zou bijvoorbeeld kunnen betekenen dat meer of andere geluidsschermen nodig zijn."

Boxtel wil niet vooruit lopen op details van het PHS. De nadruk in het gemeentehuis ligt op de voorbereiding van de verschillende deelprojecten. ,,In het eerste kwartaal van 2017 willen we juridische en financiële zekerheid hebben", legt de zegsman uit. ,,Dat betekent dat dan alle procedures zijn voorbereid, bestemmingsplannen klaar liggen en er een kostenplaatje is. Ook ligt er dan een besluit dat moet leiden tot sanering van de dubbele overweg in de Tongersestraat."

Hij noemt het eerste kwartaal van 2017 een 'ijkmoment'. ,,Dan wordt duidelijk of Boxtel de ambities waar kan maken." Na de zomervakantie kan de gemeenteraad al rekenen op een voortgangsrapportage met planning van alle werkzaamheden. Ook gaan dan werkgroepen met omwonenden en belanghebbenden van start om de deelprojecten uit te werken.

De verwachting is dat de gemeente Boxtel het bestemmingsplan voor de VLK-weg in januari 2017 in procedure kan brengen. Dat geldt dan ook voor het 'onttrekkingsbesluit' voor de dubbele overweg, die wordt vervangen door een fietstunnel. Verder verwacht de zegsman dat het voorontwerp voor de verbreding van de Keulsebaan naar vier rijstroken dan klaar is.

Een planning voor de verkeersmaatregelen kon deze week nog niet voorgelegd worden. Eerder maakte wethouder Herman van Wanrooij duidelijk dat alle werkzaamheden in 2022 afgerond zouden moeten zijn. Voor de aanpak van de infrastructuur is een stevig bedrag beschikbaar. Boxtel betaalt 6 miljoen euro, de provincie heeft 13,2 miljoen euro gereserveerd. Het Rijk heeft 19,2 miljoen euro op de begroting staan. Na afronding van alle procedures zou de Verbindingsweg Ladonk-Kapelweg kunnen worden aangelegd in 2018-2019. De aanpak van de Keulsebaan en de bouw van de fietstunnel staan gepland voor 2019-2020.