Temidden van de Huisvennen in natuurgebied Kampina verbleven in de herfst van 1944 meer dan honderd voornamelijk Amerikaanse Airbornes. De 'parachutistengaten' zijn nog altijd zichtbaar in het landschap en blijven behouden. (Foto: Marc Cleutjens).
Temidden van de Huisvennen in natuurgebied Kampina verbleven in de herfst van 1944 meer dan honderd voornamelijk Amerikaanse Airbornes. De 'parachutistengaten' zijn nog altijd zichtbaar in het landschap en blijven behouden. (Foto: Marc Cleutjens). Foto: Marc Cleutjens

VEEL OOG VOOR CULTUURHISTORIE IN VISIE 2016-2033

Parachutistengaten als oorlogsrelict

Natuurmonumenten geeft in haar natuurvisie voor de periode 2016-2033 aan ook oog te hebben voor behoud en versterking van cultuurhistorie. Een goed voorbeeld van een actieve aanpak is het gedeeltelijk herstel van hoeve Balsvoort. Maar er zijn meer plekken die behouden blijven of beter in beeld worden gebracht...

Dat geldt overigens niet voor de zogeheten parachutistengaten die verstopt tussen de Huisvennen nog altijd zichtbaar zijn. Op deze plek verbleven in de nadagen van de Tweede Wereldoorlog ruim honderd Amerikaanse airbornes. Geholpen door Boxtelse verzetsmensen verstopten ze zich voor de Duitse bezetter en droegen ze in oktober van 1944 bij aan de bevrijding van Boxtel. Natuurmonumenten wil de overblijfselen van het kampement behouden, maar geeft in de visie aan dat de plek in een rustig deel van de Huisvennen ligt en niet verder ontsloten zal worden voor het publiek. In het verleden verdween een pad dat vlak langs de parachutistengaten voerde.

Cultuurhistorische plekken die wél in beeld gebracht worden zijn onder meer huize Kampina, dat met de omliggende landerijen een toonbeeld is van het landgoed dat hier ooit lag. Ook andere herkenningspunten die herinneren aan de Tweede Wereldoorlog worden verbeeld. Bijvoorbeeld hoeve Balsvoort, waar Duitse militairen met geweld in actie kwamen tegen het verzet. Natuurmonumenten wil ook sporen van ontginningen behouden, net als oude karrensporen die zichtbaar zijn.