Afbeelding
Foto: Albert Stolwijk

winkel aan de rechterstraat is begrip in boxtel en daarbuiten

Foundation Bekkers: lades vol lingerie

ANNELIEKE VAN DER LINDEN

,,Als mensen eerst naar de stad gaan, op zoek naar een goede beha of badpak, daar niet slagen en ik ze uiteindelijk wél kan helpen, ben ik een tevreden mens. Laatst hoorde ik de spreuk: 'Koop op de vreemde niet, wat uw eigen dorp biedt'. Deze uitspraak past wel bij Foundation Bekkers." Gerrie van Heerebeek (60) nam de winkel aan de Rechterstraat 27 jaar geleden over van wijlen Toos Bekkers, die er in 1963 mee startte. Nog altijd is de zaak voor lingerie, nacht- en badmode en 'mamacare' een begrip. In Boxtel en ver daarbuiten...

Dat Gerrie verkoopster werd bij Foundation Bekkers en uiteindelijk de zaak over zou nemen, had ze vooraf niet gedacht. ,,Mijn zus poetste de zaak en vroeg me de werkzaamheden een aantal weken over te nemen. Mevrouw Bekkers gaf aan dat ik beter in de winkel paste. Ik vond het prima, maar wilde wél een aantal cursussen doen om mijn kennis te verbreden." Zo volgde ze de opleidingen 'detex' (detailhandel en textiel) en lingerie & foundation. Bovendien is ze ook gediplomeerd mamacare-adviseuse en dus gespecialiseerd in het aanmeten van en adviseren over borstprotheses.

Bijna dagelijks stapt Gerrie op de fiets vanuit Liempde naar de Rechterstraat om haar zaak te runnen. De winkel heeft vanaf 1963 tien jaar lang aan de Stationsstraat gezeten, maar is sindsdien gevestigd in het huidige pand. Samen met Yvonne Rutten staat Gerrie in de winkel. ,,Al is de winkel na een grootschalige verbouwing in 2000 nu de helft groter", aldus de eigenaresse. ,,Onlangs heeft het keukentje nog een opknapbeurt gekregen. Ook daar brengen we toch wat tijd door. Als we tenminste tijd hebben om te pauzeren..."

De winkel wordt gevuld met kleding die op beurzen wordt ingekocht. ,,Inmiddels heb ik genoeg ervaring om te weten wat mensen willen en welke pasvorm voor klanten het meest geschikt is", legt Gerrie uit. ,,Ik wil iedereen kunnen bedienen: van lange slanke vrouwen tot mensen die wat kleiner en steviger zijn."

visitekaartje

Van heinde en verre komen mensen naar Foundation Bekkers. ,,Er blijven steeds minder speciaalzaken over en dat is jammer. Klanten vragen me soms of ik toch wel blijf doorgaan. Ze hebben me nodig", zegt Gerrie lachend. ,,Natuurlijk, de producten kosten wat meer, maar voor een goede pasvorm betaal je ook. En een goed advies weegt ook zwaar. Ik had laatst iemand in de winkel die dacht dat ze maat A75 had. Uiteindelijk ging ze deur uit met een beha in de maat C85. Het is belangrijk om de tijd voor klanten te nemen. Ik vind het dan ook fijn als mensen er tijd voor uittrekken. Pas dan kan ik goed advies geven."

Ze noemt het 'doodzonde' dat veel winkels verdwijnen uit Boxtel. ,,Het is jammer voor de uitstraling van het centrum. Zelf heb ik ook veel klanten buiten Boxtel en ik merk steeds vaker dat ze alleen voor mij naar het centrum komen, terwijl ze voorheen langer bleven hangen in het centrum. Hopelijk komt daar verandering in. Ik probeer in ieder geval zelf een visitekaartje te zijn." Zo houdt Gerrie de winkel zelf zo schoon mogelijk. ,,Ramen zemen, de oprit schoonhouden. Ik vind het heel belangrijk dat alles er netjes uit ziet."

Foundation Bekkers is bedoeld voor vrouwen van 12 tot en met 95 jaar. ,,Ik heb dan ook 89 laatjes vol beha's en ondergoed in alle soorten en maten, daar zit al gauw iets bij. En we kunnen alles nabestellen in de juiste maat." Ze merkt dat klanten door de jaren heen behoorlijk zijn veranderd. ,,Mensen zijn mondiger geworden. En brutaler, daar stoor ik me het meest aan. Steeds vaker nemen mensen hun telefoons op terwijl ze in het pashokje staan en ik aan het wachten ben om die persoon te helpen. Een grote ergernis, ik vind het gewoon onbeschoft."

Gelukkig maakt Gerrie ook veel bijzondere momenten mee. ,,Ik kan er inmiddels een boek over schrijven. Zo blijf ik het altijd speciaal vinden als meisjes met hun moeder of oma hun eerste beha komen uitzoeken. De eerste stap naar volwassenheid. Vaak mag ik van de meisjes dan wél even in het pashokje komen om te helpen, in tegenstelling tot de moeders. Die moeten buiten blijven wachten..."

15.800 is het aantal arbeidsplaatsen in Boxtel. In de serie 'Winkelen in Boxtel' neemt Brabants Centrum een kijkje in de winkels die de gemeente rijk is.

FOTO BOVEN: Eigenaresse Gerrie van Heerebeek is samen met Yvonne Rutten het gezicht van lingeriezaak Foundation Bekkers, de winkel aan de Rechterstraat in Boxtel. (Foto: Albert Stolwijk).


Camp Zero

Tijdens het Beyond Festival, dat van vrijdag 29 tot en met zondag 31 juli wordt gehouden op landgoed Velder, wordt aandacht besteed aan de actuele vluchtelingenproblematiek. Dat gebeurt door de stichting Movement on the Ground, die werd opgericht door onder meer Johnny de Mol en Laura Jansen. De stichting bouwt op Velder haar 'Camp Zero' op, een uit oude zwemvesten opgebouwde 'dome' waarmee aandacht wordt gevraagd voor het project CampToCampus. Elders in deze krant is meer te lezen over Beyond Festival op landgoed Velder.