Afbeelding
Foto: Peter de Koning

RUST BLIJFT IN NATUURGEBIED BOXTEL

Natuurvisie Kampina boordevol ambities

MARC CLEUTJENS

Natuurmonumenten heeft deze week een natuurvisie gepresenteerd die laat zien welke ambities de natuurorganisatie heeft in de Kampina en de Oisterwijkse Bossen en Vennen voor de periode tot 2033. Natuur, cultuurhistorie en recreatie gaan in de visie hand in hand waarbij opvalt dat vooral de Kampina een rustplek blijft en toerisme belangrijker blijft in de Oisterwijkse Bossen en Vennen.

Aan de totstandkoming van de visie hebben veel betrokken gebruikers, ondernemers en omwonenden deelgenomen. De speerpunten in de visie richten zich op de versterking van het landschap en de natuur, het tot leven brengen van cultuurhistorie en het verbeteren van de natuurbeleving voor iedereen..

,,Met deze natuurvisie willen we een kwaliteitsslag maken voor de natuur én de bezoeker", vertelt boswachter Inge van Dongen. ,,We willen dieren meer overlevingskansen bieden en daarvoor zijn groene verbindingen tussen de twee natuurgebieden heel belangrijk." De Beerze krijgt op de Kampina weer meer ruimte door in de toekomst te werken aan het herstel van het natuurlijke beeksysteem.

MEER NATUURBELEVING

In de natuurvisie wordt aangegeven dat allerlei leefgebieden van planten en dieren verbeterd moeten worden, zoals de heide, de vennen, de bossen en de graslanden. ,,Meer dieren, planten en bloemen verhogen de natuurbeleving van de bezoeker", vertelt boswachter Van Dongen. ,,Wij gaan in de toekomst die beleving voor meer mensen toegankelijk maken. Kinderen en mensen met een beperking hebben daarbij onze speciale aandacht."

Een goed voorbeeld van het inspelen op actuele behoeften is de aanleg van een rolstoelpad in de Kampina, maar ook kan gedacht worden aan meer uitkijkpunten, wildspotlocaties en rustplekken. Bij de Huisvennen is zo'n plek gerealiseerd.

Tijdens de droomwandeling en werksessies die Natuurmonumenten vorig jaar organiseerde, hebben veel mensen hun wensen, ideeën en zorgen voor de toekomst van de twee natuurgebieden met Natuurmonumenten gedeeld. ,,Wat vooral opviel, is dat de betrokkenheid van de deelnemers bij de gebieden heel groot is", stelt Van Dongen. ,,Veel betrokkenen willen liever geen ontwikkelingen die de natuur en de rust nadelig beïnvloeden. Ze vinden het mooi zoals het nu is en de afwisseling van bossen met heide en vennen en vooral de rust op Kampina moeten worden gekoesterd."

LOSLOPENDE HONDEN

De zorgen gingen vooral over het samen delen van de natuur met andere gebruikers. ,,Loslopende honden is bijvoorbeeld een veelgenoemde irritatie en onze ambitie is om daar in de komende visieperiode samen met de omgeving een oplossing voor te vinden", aldus de boswachter. ,,Voor een van de deelnemers kwam een droom al heel snel uit. Hij zag graag de schapen terugkeren en het toeval wil dat er sinds kort weer een schaapskudde over de heide van Kampina rondtrekt. De schapen zorgen ervoor dat de paarse heide ook voor de toekomst behouden blijft."

Het complete rapport over de Kampina en de Oisterwijkse Bossen en Vennen is te downloaden via www.nm.nl/natuurvisie-oisterwijk.

FOTO ONDER: Natuurmonumenten hield vorig jaar een droomwandeling in natuurgebied Kampina. Wandelaars dachten mee over de toekomst van het Boxtelse natuurgebied. (Foto: Peter de Koning).