Afbeelding
Foto: Peter de Koning

OP BEZOEK BIJ BED & BREAKFASTS IN DE REGIO (1): B&B BOXTEL

'Gasten vinden centrum Boxtel heerlijk'

MARC CLEUTJENS

Ze wonen nu een klein jaar 'boven de Shoeby'. Want zo omschrijven Frank, Ingeborg, Joran en Simon hun bovenwoning in het centrum van Boxtel vaak. Wat velen niet weten is dat achter de gevel van het winkelpand op de hoek van de Burgakker en de Rechterstraat een prachtige bed & breakfast schuilgaat die eigenlijk alle dagen van het jaar bezet is. ,,Voordat we klaar waren met de inrichting, was de eerste boeking al binnen."

Op de eerste verdieping van het 19e eeuwse winkelpand op de hoek van de Rechterstraat en de Burgakker hebben Frank en Ingeborg met beide zonen hun eigen woonvertrekken. Een verdieping hoger bevinden zich de vertrekken van B&B Boxtel: een ruime en lichte slaapkamer, een verblijfsplek waar een hapje gegeten kan worden en aan de computer gewerkt kan worden en een badkamer. Veel Nederlandse gasten wisten de bed & breakfast al te vinden, vaak dankzij mond-tot-mondreclame.

online

,,Buitenlandse gasten komen meestal via Booking.com bij ons binnen", vertelt Ingeborg. ,,Maar ook via andere websites krijgen we aanmeldingen, zoals Airbnb." Het gastenboek vermeldt namen van bezoekers uit Duitsland, Frankrijk, Italië en Spanje, maar ook de Verenigde Staten en China. Vanaf het eerste moment dat B&B Boxtel online werd aangeboden, stroomden de reserveringen binnen. ,,Er gaat eigenlijk geen dag voorbij dat we géén gasten hebben", lacht Ingeborg. ,,Nou ja, in de zomervakantie zijn we een paar weken niet beschikbaar omdat we dan zelf vakantie vieren."

DERTIG KEER FUNDA

Frank en Ingeborg zochten al enkele jaren een woonhuis in het centrum van Boxtel. ,,Nadat we misschien wel dertig keer op Funda hadden gekeken, zagen we deze woning te koop staan", vertelt Ingeborg. ,,We gingen tijdens de Open Huizenroute een kijkje nemen en wisten in de hal al dat dit ons plekje zou worden."

De woning boven Shoeby is prachtig afgewerkt en biedt een zee aan ruimte. ,,Dat we een bed & breakfast zouden beginnen, lag wel in de lijn der verwachting", grinnikt de bewoonster. ,,Frank en ik hebben veel met hospitality en hebben altijd een mening over horeca of kamerverhuur. En dus besloten we als de beste stuurlui die aan de wal maar eens in het diepe te springen en zelf de stap te wagen."

Ingeborg heeft iets met het centrum van Boxtel. ,,Je hoort vaak van die negatieve verhalen. Daar begrijp ik niets van. Boxtel heeft een kei-leuk centrum waar heel vaak iets te beleven is. En weet je dat onze gasten lyrisch zijn over Boxtel? Al die critici zouden eens met onze gasten moeten praten. Ze loven de winkels, de kroegjes, de restaurants. En zeg nou zelf, als je in het buitenland op kasteel Stapelen zou stuiten, maak je toch minstens tachtig foto's."

CIRCO CIRCOLO

De meeste gasten van B&B Boxtel reserveren de kamers aan de Rechterstraat omdat ze in deze regio een activiteit willen ondernemen. ,,We krijgen wandelaars en fietsers die even halt houden. Hier zijn nogal wat toeristische knooppunten, vooral voor fietsers", vertelt Ingeborg. Ook bezoekers van Classic Park of onlangs de internationale kattenshow in De Braken boeken wel eens een kamer. Net als gasten die eerder dit jaar kaartjes hadden voor de Jeroen Bosch-tentoonstelling in het Noordbrabants Museum en uitweken naar Boxtel.

Een bijzondere gast verwelkomt het gezin Van den Boogaard in de herfstvakantie. Dan is B&B Boxtel gereserveerd door een buitenlandse circusartiest die optreedt tijdens Festival Circolo op landgoed Velder in Liempde. ,,Het is elke keer weer leuk om gasten te ontvangen", meent Ingeborg. ,,Ook Joran en Simon vinden het leuk, ze leren zo een aardig woordje Engels, Duits en Frans kletsen."

Meer weten over B&B Boxtel? Kijk op de website www.facebook.com/BnBBoxtel.

FOTO BOVEN: Ingeborg van den Boogaard poseert in de vertrekken van B&B Boxtel aan de Burgakker. (Foto: Peter de Koning).


Twee exposities

in 'Haarendael'

Gedenkplaats Haaren in het vroegere seminarie Haarendael biedt momenteel onderdak aan twee tentoonstellingen die verband houden met de Tweede Wereldoorlog. Eén tentoonstelling belicht het Englandspiel, de andere laat zien hoe de nieuwsvoorziening tijdens de bezetting eruit zag.

De expositie 'Englandspiel' vertelt het verhaal over geheim agenten die actief waren tijdens de Tweede Wereldoorlog en voor een groot deel door verraad tegen de lamp liepen. Velen werden gedurende de bezettingsjaren geïnterneerd in Haarendael. 'Legale en illegale nieuwsvoorziening tijdens de oorlog' is een tentoonstelling die verbeeldt hoe de nazi's de media na 10 mei 1940 controleerden en censuur toepasten. Ook is te zien hoe gaandeweg steeds meer illegale kranten ontstonden.

Gedenkplaats Haaren is gevestigd aan de Raamse Akkers 15 en elke zondag open van 13.00 tot 17.00 uur. Ook kan men er elke eerste woensdag van de maand van 10.00 tot 16.00 uur terecht. De toegang is gratis.

Zicht op het pand van Ingeborg en Frank van den Bogaard aan de Rechterstraat in Boxtel. Hun B&B Boxtel is erg in trek bij toeristen. (Foto: B&B Boxtel).