Afbeelding
Foto: Lawrence Lustig

WORLD MATCHPLAY

Van Gerwen

declasseert

Phil Taylor

PETER DE BEKKER

Michael van Gerwen heeft zondag voor het tweede jaar op rij het World Matchplay op zijn naam geschreven. In de finale in Blackpool was hij veel te sterk voor zestienvoudig wereldkampioen Phil Taylor. 'Mighty Mike' zette Taylor met 18-10 opzij.

Van tevoren werd gesproken van een 'kraker', maar dat was het duel alleen op papier. Al in de derde leg brak Van Gerwen Taylor en in de elfde leg deed hij dit opnieuw. De blik op het gezicht van Phil Taylor na die break zei voldoende. Het geloof in de zege sijpelde weg. Hij zuchtte en keek vertwijfeld naar het scorebord: 7-4.

En het zou nog erger worden voor de Engelsman, die zoveel jaren schier onverslaanbaar was. Een 110-finish bracht Van Gerwen op een 8-4 voorsprong, via het uitgooien van dubbel twintig en dubbel zestien kwam hij op 10-4 en een 76-finish bracht hem op een 11-4 tussenstand.

Daarna slaagde 'The Power' erin nog zes legs te veroveren, maar 'Mighty Mike' was niet meer aan het wankelen te brengen. Hij stoomde via onder meer een knappe dertiendarter en een 112-uitgooi door en met het uitgooien van dubbel zestien besloot hij de partij. ,,Phil gaf me wat kansjes en hij weet dat ik die dan benut", analyseerde Van Gerwen na afloop met de trofee stevig in de hand. ,,Phil verloor nog niet eerder de finale van het World Matchplay. Ik wist dat ik dus goed moest spelen. En dat deed ik." (Foto: Lawrence Lustig/PDC).