Afbeelding
Foto: Gerard Schalkx

VIJFDAAGS VOLKSFEEST OPENT MET KLEURWEDSTRIJD JEUGD

Kapelaan Geoffrey draagt de mis op tussen Liempdse botsautootjes

Kermisambtenaar Richard Schuurs van de gemeente Boxtel las over een eucharistieviering tussen de autoscooters elders in Nederland. ,,Ik heb kapelaan De Jong benaderd en die was direct enthousiast. Wij zorgen gezorgd voor een geluidsinstallatie en een altaar. De kapelaan regelt zelf de invulling van de kerkdienst", vertelde Schuurs deze week. De kermis is ontstaan uit de jaarmarkten die in vroeger eeuwen werd gehouden op de dag waarop herdacht werd dat een parochiekerk was ingewijd. Kermis is dan ook een verbastering van kerkmis.

Kapelaan De Jong bevestigt dat hij enthousiast reageerde op het verzoek van de Boxtelse kermisambtenaar. ,,Een mis op de kermis is nieuw voor me, maar ik vergelijk het een beetje met de carnavalsmissen. Dat de viering op een feestelijke locatie als de kermis wordt gehouden, betekent in mijn ogen geenszins dat het er minder respectvol aan toe gaat. We zullen kijken of het aanslaat. Ik ben net terug van vakantie en ga nu proberen andere groepen erbij te betrekken om samen invulling te geven aan de mis." De eucharistieviering tussen de botsautootjes begint om 11.00 uur.

DE ZONNEBLOEM

Net als vorig jaar neemt de plaatselijke afdeling van De Zonnebloem op dinsdagmiddag de Liempdse ouderen mee naar de kermis. Diezelfde dag wordt om 20.00 uur de trekking gehouden van de loterij die de kermisbazen hebben opgezet. Wie een aantal ritkaarten koopt, krijgt een gratis lot dat, voorzien van een naam, in speciale verzameltonnen kan worden gegooid. Schuurs: ,,De exploitanten hebben diverse mooie prijzen beschikbaar gesteld. Wie tijdens de trekking aanwezig is, komt in aanmerking."

De attracties zijn net als voorgaande jaren hetzelfde: de luchtschommels die exclusief bij de Liempdse kermis te zien zijn, een met hoge snelheid ronddraaiende bank, de rupsbaan, botsauto's, een draaimolen, vliegtuigmolen, het lijntrekspel, de grijpkranen, jackpot en de schietsalon. Ook lekkernijen als oliebollen, een suikerspin, snoep, popcorn en een lekker stukje vis ontbreken niet.

HOLLANDSE HITS

De lokale horecaondernemers zorgen ervoor dat er elke kermisavond Hollandse hits klinken. Onder de titel 'Kermis op het plein' draait deejay Roy vanaf 19.00 uur feestelijke hits. Maar daar blijft het niet bij. Zaterdagavond komt Ferry de Lits, daarna achtereenvolgens Jeffrey Heesen (zondag), Mark Elbers en Rodney Visser (maandag), Samantha Steenwijk en Jack van Raamsdonk (dinsdag) en Stef Ekkel (woensdag). De uitbaters van Het Wapen van Liempde, De Durpsherberg, 't Struifhuis en cafetaria De Vuurput hebben hiervoor de handen ineengeslagen.

Het vijfdaagse kermis wordt zaterdag 6 augustus om 19.00 uur geopend door de Brabantse zanger en entertainer Huub Hangop. Waar de openingshandeling jarenlang vorm kreeg met een ballonnenwedstrijd, stopte deze traditie vorig jaar. Boxtel vindt het als groene gemeente geen goede zaak dat dieren de neergekomen ballonnen kunnen opeten. ,,Daarom houden we nu een kleurwedstrijd", vertelt kermisambtenaar Schuurs. ,,Kinderen van basisschool De Oversteek hebben een kleurplaat mee naar huis gekregen. Voor aanvang van de opening kunnen zij die inleveren op de kermis. Uit de inzendingen worden vijf kleurplaten getrokken. De kinderen die deze hebben ingekleurd, mogen assisteren bij de opening en krijgen een strippenkaart om gratis eenmaal van alle attracties gebruik te maken."

Later, uiterlijk op maandag, wordt ook nog een prijs uitgereikt aan het kind dat de mooiste kleurplaat heeft gemaakt. Ook die krijgt zo'n strippenkaart. Kinderen die niet op De Oversteek zitten kunnen de kleurplaat gratis downloaden via www.beleefboxtel.nl/wat-te-doen/uitagenda/kermis-liempde.

De kermis duurt zaterdag tot 01.30 uur. Zondag kunnen bezoekers er tussen 13.00 en 01.30 uur terecht; van maandag tot en met woensdag draaien de attracties tussen 14.00 en 00.30 uur.

FOTO BOVEN: Op de plek waar normaal de autoscooters tegen elkaar botsen, wordt zondag 7 augustus om 11.00 uur een eucharistieviering opgedragen. (Archieffoto: Gerard Schalkx).

Afbeelding