Afbeelding
Foto: Peter de Koning

Zoë uit Liempde gooit hoge ogen op wereldkampioenschap

Duizelingwekkend optreden in Londen

Het zware trainingsschema van Zoë Timmermans (14) werpt duidelijk vruchten af. De Liempdse danseres gaf zaterdag, bijna letterlijk, een duizelingwekkend optreden weg tijdens het wereldkampioenschap paaldansen in Londen. In de klasse novice werd Zoë zeventiende tijdens de voorrondes.

Driehonderd atleten uit verschillende landen streden de afgelopen maanden voor een plekje op The World Pole Sports Championships 2016 in Londen. Zoë was één van de gelukkigen die, na een succesvolle proef tijdens het Nederlandse kampioenschap, doorstroomde. Via een livestream op internet was Zoë zaterdag te volgen tijdens de voorrondes van het wereldkampioenschap. Behendig zwierde ze van de ene ingewikkelde houding in een andere onmogelijke positie. Ondersteboven of haaks op de paal: dat de atlete behoorlijk wat kracht in haar spieren heeft, was overduidelijk. Uiteindelijk scoorden haar tegenstanders hoger en belandde Zoë niet in de finale.

HOOGSTANDJES

Vorig jaar werd Zoë nationaal én internationaal kampioen tijdens de Dutch Pole Art-wedstrijd. Een concours waar sportieve paaldanseressen acrobatische hoogstandjes mogen combineren met uitbundige make-up, dans en theater. Dat smaakte naar meer, dus deed ze ook mee met het Nederlands kampioenschap paaldansen in mei in de Maaspoort in 's-Hertogenbosch. Toen greep ze, met slechts een verschil van 0,5 punten, nét naast de gouden plak. De zilveren medaille die ze daar won, leverde het jonge paaldanstalent echter wel een plaatsingsbewijs voor het wereldkampioenschap in Engeland op.

De regels tijdens de kampioenschappen van de International Pole Sports Federation zijn wat strenger dan bij Dutch Pole Art. Daar ligt de nadruk nóg sterker op het sportieve element van het paaldansen. ,,Er worden eisen gesteld aan de kleding en je houding. Anders dan bij Dutch Pole Art waar je heel creatief kunt zijn qua kleding en dans, ligt bij deze kampioenschappen de nadruk écht op het sportieve", vertelde Zoë al eerder in Brabants Centrum.

FOTO BOVEN: Zoë Timmermans deed mee aan het WK paaldansen in Londen. (Foto: Peter de Koning).