Martijn van Kempen (midden) werd in de gele trui gehuld nadat zijn echtgenote Maaike was aangewezen als winnaar van het Tourspel Liempde. Luc Schellekens (rechts) en won de groene trui, Gerold Ceelen pakte de bolletjestrui. (Foto: Gerard Schalkx).
Martijn van Kempen (midden) werd in de gele trui gehuld nadat zijn echtgenote Maaike was aangewezen als winnaar van het Tourspel Liempde. Luc Schellekens (rechts) en won de groene trui, Gerold Ceelen pakte de bolletjestrui. (Foto: Gerard Schalkx). Foto: Marc Cleutjens

STICHTING WOUDBLOEM DONEERT 1.100 EURO AAN GENERATIETUIN EN JAS LIEMPDE

Tourspel Liempde, een héél leuk spelletje...

MARC CLEUTJENS

Met Chris Froome kreeg de Tour de France zondagavond om halfacht op de Champs-Élysées in Parijs een verdiende maar weinig verrassende winnaar. Hoe anders was het een half uurtje later aan de Dorpsstraat in Liempde. Daar won voor het eerst een vrouw het Tourspel Liempde: Maaike van Kempen. Het was trouwens haar echtgenoot Martijn die de prijs in ontvangst kwam nemen en voorzichtig bekende Maaike een handje geholpen te hebben bij het samenstellen van het winnende team...

Stichting Woudbloem staat elk jaar garant voor een vlekkeloze organisatie van het Tourspel Liempde. Eerlijk is eerlijk, de animo om mee te doen was dit jaar minder, bekende voorzitter Willy van Zuijlen. ,,We hebben wat pech gehad", zei de voorzitter tijdens de prijsuitreiking in De Durpsherberg. ,,Op de inschrijfavond regende het pijpenstelen en speelde bovendien België een belangrijke EK-wedstrijd waardoor veel mensen zijn thuis gebleven."

AMBASSADEUR

De grootste aderlating was echter het wegvallen van Koen de Kort uit de Tourploeg van Giant-Alpecin. De Kort, ambassadeur van het Tourspel Liempde, leek een zekerheidje om met Tom Dumoulin, Warren Barguil en John Degenkolb in Frankrijk te gaan koersen, maar werd een week voor de start in Normandië afgeserveerd. Mogelijk omdat hij zijn contract nog niet wil verlengen en - volgens sommige media - koketteert met andere ploegen.

Desondanks blikte Van Zuijlen terug op een goed verlopen Tourspel, dat dit jaar 194 mannen en 36 vrouwen op de been bracht. Allemaal formeerden ze één of meerdere ploegen met renners die in hun ogen punten zouden scoren in de 21 etappes. Met een optimale ploeg zou een score van 699 punten behaald zijn. Zover kwam winnares Maaike van Kempen niet, maar ze was wel goed voor een score van 639, 17 meer dan Luc Schellekens. Van Kempen won een gele trui en een geldbedrag, Schellekens ging naar huis met een envelop met inhoud en een groen shirt.

BOLLETJESTRUI

Boxtelaar Gerold Ceelen veroverde de derde plaats en kreeg naast een geldbedrag de bolletjestrui. ,,Het Tourspel Liempde is een heel leuk spelletje", vertelde Ceelen. ,,Ik volg het wielrennen op de voet en vind het heerlijk om elke middag zo rond een uur of vier met een kop koffie op de bank te ploffen en Tour de France te kijken", lachte de Boxtelaar. Hij hield lang rekening met een nog hogere eindklassering, maar liet punten liggen in de slotetappe. ,,Natuurlijk had ik Greipel in mijn team, net als Kristoff en Sagan. Maar ik weet dat de concurrentie ook Boasson Hagen en Matthews genoteerd hadden. Die ontbraken op mijn lijstje..."

Geassisteerd door rondemiss Steffie en wethouder Peter van de Wiel, verzorgde presentator Jan van de Wiel de soms ludieke prijsuitreiking in De Durpsherberg. Daar werd in eerste instantie een loterij onder alle aanwezige deelnemers gehouden. Die maakten onder meer prijs op wielertruien van de Ster ZLM Tour, waaronder een gesigneerd tricot van winnaar Sep Vanmarcke.

Aansluitend werd de winnaar van het Extra Tourspel bekendgemaakt. ,,Daarin moest geraden worden hoe hoog Koen de Kort zou eindigen", legde Van de Wiel uit. ,,Omdat Koen niet van start ging, wees hij zijn ploeggenoot Tom Dumoulin aan." En inderdaad, ook die haalde Parijs niet. Bleef over klassering 44 waarop de Limburger stond op de dag dat hij uitviel met een breukje in de pols. Eric van de Laar was de enige die dit raadde.

STATISTIEKEN

Het hoofdprogramma in De Durpsherberg was de bekendmaking van de winnaars van het Tourspel Liempde. Naast de gele, de groene en de bolletjestrui waren er eervolle vermeldingen, bijvoorbeeld voor de rode lantaarndrager die slechts 225 punten scoorde. Ook de nodige statistieken passeerden de revue. Zo bleken de meeste punten gescoord in de etappe die van Montélimar naar Villaars-les-Dombes waarin door de deelnemers 10.685 punten behaald werden. Uitermate slecht voorspeld werd het resultaat van de tumultueuze beklimming van Mont Ventoux. Hier bleef de teller steken op 268 punten, amper één punt per deelnemer.

Een meerderheid van de deelnemers aan het Tourspel voorspelde een eindzege van Chris Froome: 64,8 procent. Nairo Quintana (25,8) en Alberto Contador (6,0) bleven daarbij achter. Dat Peter Sagan in Parijs het groen zou dragen, voorspelde 81,6 procent. Anderen mikten op Marcel Kittel (6,7) en André Greipel (4,9). Dat de bolletjestrui gewonnen zou worden door de Pool Rafal Majka voorspelde slechts 3,4 procent; de meesten mikten op Quintana (30).

Het aantal deelnemers aan het Tourspel Liempde was dan wellicht ietwat teleurstellend, samen brachten de wielerkenners voldoende geld in het laatje om de prijzenpot te vullen én stichting Woudbloem in de gelegenheid te stellen goede doelen ruimhartig te steunen. Diny Stolvoort (Stichting Licht op Groen voor Kwetsbaarheid) en Rianne Koppen (JAS Liempde) namen elk een cheque van 1.100 euro in ontvangst voor de generatietuin Liempde en het organiseren van jeugdactiviteiten.

En daarmee is volgens wethouder Peter van de Wiel meteen de meerwaarde van het spel bewezen. ,,Als er in Liempde iets wordt georganiseerd, dan gebeurt dat goed. Het college van B. en W. is trots op jullie prestatie en inzet voor de gemeenschap. Het spel laat zien dat je veel bereikt als je samen iets oppakt."