Afbeelding
Foto: Gerard Schalkx

OP ZOEK NAAR EETBARE PLANTEN EN KRUIDEN

Kruid met een hallucinerende werking

TONNIE WESSELING

,,Ik ga vandaag geen giftige planten behandelen. Dat doe ik bewust zodat ik weet dat het goed gaat. De vingerhoedsplant bijvoorbeeld, daar lopen we vandaag met een boog omheen." Aan het woord is natuurgids en kruidendeskundige Jules Faber. Hij hield zondagochtend een interessante excursie langs groen in berm en voortuin dat voortreffelijk kan smaken...

De wandeling lokte zo'n dertig deelnemers, hoofdzakelijk vrouwen. ,,Het is blijkbaar een vrouwendingetje", merkte een van de deelneemsters op. ,,Hoe zou dat komen? Mannen koken tegenwoordig toch ook veel?"

Bij het vertrek nabij eetcafé De Oude Ketting aan de Bosscheweg stelde Faber zich voor en noemde zijn passie een uit de hand gelopen hobby. Vooraf kregen alle deelnemers een cracker met kleurige bloemen uit de tuin zoals Oost-Indische kers en kamille. Aleid Pennings proefde aandachtig maar vond het vooral wat bitter. Louise Lamers uit Esch deelde die mening niet en had een heel ander 'mondgevoel'.

Excursieleider Faber plukte als eerste het Sint-Janskruid en liet iedereen proeven. ,,Het is medicinaal geschikt, maar dient ook als voeding", legde hij uit. ,,Neem nooit te veel en wissel vaak af. Een hele week bloemkool eten is ook niet gezond", doceerde hij. Via rolklaver, witte haagdoorn, of 'pispot' en teunisbloem ging het gezelschap de wijk Selissenwal in.

GEESTVERRUIMEND

Faber adviseerde bij voorkeur knoppen van planten en bloemen te gebruiken; daarin zitten de meeste smaakstoffen en vitaminen. Han van Gestel merkte op dat dieren dus altijd gevoederd worden met het beste deel van de vruchten: de schil. Anneke van Oosten uit Sint-Michielsgestel liep samen met haar man mee. Die is kok, vandaar de grote interesse.


Bibliotheek belicht
rechten van de
Iraanse vrouwen

Bibliotheek De Meierij aan de Burgakker besteedt morgen, vrijdag 29 juli tijdens de informatieve lezingencyclus KennisMakers aandacht aan de rol van vrouwen in het vroegere Perzië en het huidige Iran. Maria Behgoui verzorgt een lezing en zal vertellen over haar achtergronden en ervaringen.

Behgoui werd in 1968 geboren in Teheran. Na de middelbare school is ze in 1987 getrouwd. Ze zette zich in haar land af tegen oneerlijkheid tegenover vrouwen en streed voor rechtvaardigheid. In 1995 ontvluchtte ze Iran en kwam begin 1996 met twee kinderen aan in Nederland.

Op dit moment werkt zij als vrijwilliger bij hospice Dommeldal in Sint-Oedenrode, is ze kok voor senioren in Son en is ze buddyhulp in 's-Hertogenbosch.

De lezing in de bibliotheek duurt van 10.30 tot 12.00 uur en is gratis toegankelijk. Aanmelden via www.bibliotheekmeierij.nl.

Het blad van de lindeboom, armeluisspinazie en zevenblad zijn bij uitstek geschikt als groente, zo bleek tijdens de wandeling. En dan het Duitse keukenkruid bijvoet: bij veel en regelmatig gebruik is het geestverruimend. ,,Van Gogh was eraan verslaafd", doceerde Faber. ,,Kun je er ook cake van maken?", grapte iemand.

Daarna plukte de gids voorzichtig wat planten uit tuinen, zoals vrouwenmantel, goed voor thee en citroenmelisse dat heel sterk naar munt ruikt. ,,Heel interessant", vond deelneemster Van Oosten. ,,Maar of ik aan het eind alles nog onthouden heb? Ik ga maar een boekje kopen!"

SPROKKELEN

Faber is een specialist in de kennis van eetbare planten en kruiden. ,,Wildplukken is weer hot en vormt een eigen aanvulling op het eten sprokkelen in de natuur. Tegenwoordig halen we ons eten niet meer uit de natuur maar bij de supermarkt. Terwijl de natuur toch gewoon eten blijft produceren, de berm om de hoek biedt veel verschillende smaken", aldus de deskundige.

FOTO BOVEN: Jules Faber geeft aan de Bosscheweg uitleg over eetbare kruiden en planten. Zijn excursie lokte zo'n dertig belangstellenden naar het vertrekpunt nabij eetcafé De Oude Ketting. (Foto: Gerard Schalkx).

Het laatste nieuws op:
www.brabantscentrum.nl

Smullen maar! Een cracker met eetbare planten en kruiden van Boxtelse bodem... (Foto: Gerard Schalkx).