FOTO BOVEN: De skateramp is verplaatst van de Dr. De Brouwerlaan naar het grasveld aan de Hobbendonkseweg, tegenover basisschool De Vorsenpoel.
FOTO BOVEN: De skateramp is verplaatst van de Dr. De Brouwerlaan naar het grasveld aan de Hobbendonkseweg, tegenover basisschool De Vorsenpoel. Foto: Henk van Weert

Wijkorgaan Oost betreurt besluit B. en W.; buurt is blij

Geen kiosk: vreugde en teleurstelling

Volgens de stichting Wijkorgaan Boxtel-Oost is het jammer dat het gemeentebestuur van Boxtel vorige week besloot af te zien van het plan om de vroegere Marktkiosk te herplaatsen op het grasveld tussen de Maastrichtsestraat en de Hobbendonkseweg. De buurtbewoners zijn echter blij, aldus woordvoerder Arjan van der Zee.

Toenmalig wethouder Anton van Aert sprak in 2011 in een wijkkrant de wens uit om van de kiosk een ontmoetingsplek voor Boxtel-Oost te maken. Voorzitter Jan de Vreede is teleurgesteld dat het huidige college van B. en W. de lijn die eerder werd uitgestippeld, niet doorzet. Volgens hem durft het dagelijks bestuur van de gemeente de confrontatie met buurtbewoners niet aan te gaan.

Het college zei vorige week tweespalt in de wijk te willen voorkomen bij de motivatie om de kiosk niet aan de Hobbendonkseweg. Maar dat is 'flauwekul' vindt De Vreede: ,,Twee mensen van de 9.500 wijkbewoners protesteren. Wat is dan die tweespalt?" Maar volgens woordvoerder Van der Zee zijn álle huishoudens die tegenover het grasveld aan de Hobbendonkseweg wonen tegen de kiosk. Dat blijkt uit een buurtraadpleging.

'ONDOORZICHTIG'

Van der Zee is blij met het besluit van het college. Volgens hem zei een ambtenaar namens B. en W. tijdens een zitting van de Raad van State in 2013 al dat de kiosk er niet zou komen. ,,Reden voor de bestuursrechter om destijds geen uitspraak over de kiosk te doen", aldus Van der Zee. In Den Haag tekende de buurt beroep aan tegen de komst van een andere voorziening: de jongerenontmoetingsplaats (JOP). Twee weken geleden boog ook de plaatselijke bezwaarcommissie zich over dit onderwerp. De buurtbewoners verwijten de gemeente een ondoorzichtige procedure te hebben gevolgd door de diverse plannen niet als één geheel te presenteren, maar in aparte onderdelen. Ze vrezen overlast door hangjongeren door de komst van de JOP. De kiosk zou daar in hun ogen nog een schepje bovenop doen.

Het wijkorgaan is minder bevreesd dan de buurt. ,,De kiosk zou juist een prachtige aanwinst zijn, maar als het Boxtelse bestuur dit niet aandurft, houdt het op", besluit De Vreede. Waar de kiosk nu moet komen, is onzeker. ,,De onlangs geopende beweegtuin bij de Kinderboerderij zou echter een geweldige optie zijn", tipt een gebruiker van deze onlangs een eindje verderop aan de Hobbendonkseweg geopende voorziening.

SKATERAMP IN TREK

De inmiddels aangelegde skateramp op het bewuste grasveld tegenover basisschool De Vorsenpoel werd dinsdag opengesteld door de gemeente. Nadat de laatste hand werd gelegd aan de speelvoorziening, werd deze gekeurd en verdwenen de bouwhekken. Daags tevoren al druk gebruikt door de jeugd. Tot genoegen van buurtbewoner Van der Zee. ,,Ook over deze voorziening hebben we in de buurtraadpleging de meningen gepolst. Waar alle bewoners tégen de JOP en de kiosk zijn, lopen de meningen over de skateramp uiteen: de helft is vóór, de andere helft tegen. Zelf vind ik het fantastisch hoe deze baan nu al volop wordt gebruikt. Een gouden greep!"

FOTO BOVEN: De skateramp is verplaatst van de Dr. De Brouwerlaan naar het grasveld aan de Hobbendonkseweg, tegenover basisschool De Vorsenpoel. (Foto: Henk van Weert).


Groot alarm na

compressorbrand

bij varkenshouderij

De brandweer van Boxtel, Liempde en Haaren rukte vrijdagochtend met groot materieel uit voor een 'industriebrand' in de buurtschap Tongeren. Het vuur woedde in een compressor op een varkensbedrijf.

De Boxtelse brandweer was snel ter plaatste en slaagde erin de brandhaard te bereiken via een zandpad vanaf de Kapelweg. Omdat een blusvoertuig van de Haarense brandweer onderweg een aanrijding kreeg, werd ook de Liempdse brandweer gealarmeerd. Voorts werd de brandweer van 's-Hertogenbosch opgeroepen, maar die kwam uiteindelijk niet ter plaatse. De brand werd veroorzaakt in een compressor. Het vuur kon door medewerkers van de varkenshouderij niet vlot bedwongen worden en daarom werd alarm geslagen. Uiteindelijk kwam slechts één blusvoertuig in actie.

Afbeelding