Afbeelding
Foto: Annelieke van der Linden

extra feestelijk onthaal voor wandelaars in malden

Vierdaagse: Jas zet Boxtel op de kaart

ANNELIEKE VAN DER LINDEN

Na de tropische temperaturen op dinsdag, woensdag en donderdag zat het de deelnemers aan de Nijmeegse Vierdaagse op de laatste wandeldag ook niet mee. Ze kregen vrijdag in de vroege ochtend te maken met stevige buien. Gelukkig kwam de zon 's middags nog volop door én zorgden De Vierdaagseklocht en reus Jas de Keistamper ervoor dat het in Malden één groot (Boxtels) feest werd...

Traditioneel wordt op de laatste wandeldag de rotonde nabij de Droogsestraat 'ingenomen' door de Vierdaagseklocht, een samengesteld orkest met muzikanten van De Volle Bloas, Noottoestand, Ducktownband, Indeklocht en 't Herremenieke. Wandelaars waren blij met het 'muzikale' hart onder de riem voordat ze aan de laatste zes kilometer van de Vierdaagse begonnen. Maar wie écht bekijks trok, was reus Jas de Keistamper. Vanwege het eeuwfeest van de Nijmeegse Vierdaagse werd besloten dat hij ook zou afreizen naar Malden. Alle wandelaars die voorbij de rotonde kwamen, waren positief verrast over de ruim drie meter hoge reus. Vele sportievelingen hielden dan ook even halt om met Jas op de foto te gaan.

Ondertussen hielden wethouder Herman van Wanrooij en sportambtenaar Debbie van Giersbergen scherp in de gaten of er wandelaars uit de gemeente Boxtel voorbijkwamen. Zij werden feestelijk onthaald en kregen een tegoedbon om deze week in het gemeentehuis een speciale box op te halen waarin kaarten met leuke wandelroutes in Het Groene Woud zaten. ,,Vijf bands die één groep worden en de wandelaars de laatste kilometers in toeteren. Jas die zich onvermoeibaar het vuur uit de klompen loopt. Hoeveel mensen hebben we vandaag wel niet van extra energie voorzien. Dat is Beleef Boxtel buiten Boxtel", zei wethouder Van Wanrooij na afloop glunderend.

goede sfeer

Brabants Centrum volgde vorige week de verrichtingen van Frank Schellekens, Lian de Pagter en Thieu Trum op de voet. Het drietal voltooide de honderdste editie van het wandelevenement. ,,Ik heb geen centje pijn gehad de afgelopen vier dagen", zei Trum vrijdag. ,,Natuurlijk voel ik mijn voeten wel, maar dat hoort er nou eenmaal bij. De Vierdaagse was ook dit jaar weer één groot feest en een mooie uitdaging." De Boxtelaar nam tien jaar geleden voor het laatst deel aan het Nijmeegse wandelevenement. ,,Het viel me vooral op dat er veel gewijzigd is aan het parcours. De goede sfeer in de Vierdaagse verandert echter nooit."

Ook Schellekens heeft genoten van het evenement. ,,Dit jaar heb ik goed gelet op mijn tempo en voldoende rustmomenten. Dat hield in dat ik wat later binnen was, maar er wél van heb genoten. Natuurlijk was het zwaar, maar ik heb met een lach op m'n gezicht gelopen. Vorig jaar liep ik dagelijks 50 kilometer, nu waren dat er vijf meer. In eerste instantie dacht ik dat het weinig uit zou maken, maar het is wel degelijk een verschil, zeker met de zware weersomstandigheden. Of ik volgend jaar weer aan de start sta? Daar doe ik nu nog geen uitspraken over..."

De Pagter liep dit jaar voor het goede doel Make-a-Wish en zamelde 600 euro in. ,,Volgend jaar ben ik er weer bij", zegt ze resoluut. ,,Het was een zware editie, maar iedereen leefde zó enorm met ons mee door ons aan te moedigen, sproeiers te plaatsen of met lekkers langs de weg te staan. Bovendien kreeg ik via WhatsApp veel berichten van mensen, dat was een enorme stimulans."

Poseren met Jas de Keistamper is áltijd een feestje, zeker tijdens de Nijmeegse Vierdaagse. (Foto's: Annelieke van der Linden).
Reus Jas de Keistamper liep vrijdag in Malden enkele meters mee met de wandelaars. Een mooi gezicht...
Thieu Trum en Lian de Pagter voltooiden de Vierdaagse.