Afbeelding
Foto: Gerard Schalkx

Boxtel omarmt Pastoor Otto lörincz uit roemenië

'Band met Salonta wordt nooit verbroken'

COEN VERBEEK

Alles maakt diepe indruk op Otto Lörincz, sinds 2012 pastoor in Salonta en nu gedurende een week te gast bij Hans (73) en Ria (68) van Casteren aan de Brederodeweg in Boxtel. De 66-jarige geestelijke verwondert zich over alles wat hij in Boxtel, Noord-Brabant en daarbuiten gedurende zijn acht dagen durende verblijf meemaakt. Hij is voor het eerst in Nederland. De band tussen Boxtel en Salonta, de Roemeense stad vlakbij de Hongaarse grens, noemt hij zéér belangrijk. ,,Langzaam gaat het beter bij ons. Boxtel speelt daarbij een belangrijke rol en Hans en Ria in het bijzonder", legt hij in goed Duits uit. Het Boxtelse duo ontvangt de katholieke priester met open armen. In diverse etappes krijgt de vriendelijke en bescheiden Roemeen veel moois te zien gedurende een enerverende week.

Hij bezocht de Heilige Eik en de Sint-Petrusbasiliek in Oirschot, hij deed een dagje Amsterdam met een bezoek aan de basiliek van de Heilige Nicolaas binnen de Veste. Die kerk ligt schuin tegenover het Centraal Station aan de Prins Hendrikkade in de hoofdstad. Ook Het Begijnhof in de hoofdstad werd aangedaan. Een rondvaart door de grachten kon natuurlijk niet ontbreken. Vught en 's-Hertogenbosch stonden eveneens op de agenda met de visite aan de Sint-Jan. Dinsdag werd het bisdom Roermond vereerd met een bezoek en gisteren stond kasteel Stapelen centraal. ,,Hoe mooi kan zo'n week zijn", vertelt Ria van Casteren enthousiast. Vandaag aanvaardt de pastoor de thuisreis.

Hoogtepunt in de week was zonder twijfel de eucharistieviering waarin hij zondag in de plaatselijke Sint-Petrusbasiliek voorging samen met emeritus pastoor Richard Niessen en pater Hans de Visser. ,,In een volle kerk heb ik genoten", aldus de Roemeense gast. Duidelijk is dat Boxtel een wezenlijke bijdrage levert aan het welzijn van de vele arme Roemenen in de grensplaats Salonta. ,,De band met Salonta mag nooit worden verbroken. We staan garant voor de continuïteit en de degelijke invulling daarvan, ook in de toekomst", stelt Hans van Casteren, voorzitter van de stichting Brabant-Bihor, die humanitaire hulp verleent aan de Roemeense provincie Bihor en aan Salonta in het bijzonder. Een paar keer per jaar gaat een hulptransport van kleding en goederen naar deze regio. De stichting zorgt ervoor dat de ontvangen goederen onder de alleramste bewoners verdeeld worden. De projecten ondersteunen scholen, het verpleeg- en bejaardenhuis in de steden Salonta en Tinca, het cultuurhuis en het vrijetijdscentrum, het opvanghuis in Dumbrava, weeshuizen in Salonta en Belfir en sportfaciliteiten en speeltuintjes. De stichting ondersteunt ook projecten van stichting 'MAX maakt mogelijk', onder auspiciën van de landelijke ouderenomroep.

BESTELBUS

,,Ons schoonmaakbedrijf bestond vijfentwintig jaar. We kregen toen allerlei giften van in totaal zo'n vierduizend gulden. Dat hadden we speciaal als cadeau gevraagd en daarvoor zochten we natuurlijk een bestemming." Met vriend Jan Kuipers uit Sint-Oedenrode ging Hans destijds 'op avontuur'. Ze kwamen aan bij de Hongaars-Roemeense grens en zagen daar de armoede onder ogen. ,,We werden gegrepen door de toestand en we wisten zeker dat ons geld goed besteed was."

,,De bestelbus waarmee we gereisd hadden, moesten we die nacht aan de grens laten staan. Door douanebeambten wat geld toe te schuiven, werd de bus in ieder geval bewaakt en niet leeggeroofd. Het voertuig kregen we de volgende dag weer mee en toen zijn we aan de allerarmste Roemenen kleding, schoeisel en kinderspeelgoed gaan uitdelen."

hart gestolen

Het is 1993 en vele regeringen in Oost-Europa zijn enkele jaren daarvoor – vooral in 1989 en 1990 – gevallen. In Roemenië moest communistisch leider Nicolae Ceausescu het veld ruimen. De armoede werd de erfenis van de Roemeense revolutie. ,,Nóg steeds gaan we meerdere keren per jaar naar Salonta. De bestelbus is inmiddels ingewisseld voor het reizen per vliegtuig naar het Hongaarse Debrecen. Van daaruit reizen we dan per huurauto door naar Salonta, waar we steeds te gast zijn bij de pastoor."

Hans en Ria hopen nog lang door te gaan met hun initiatief dat 23 jaar geleden vorm kreeg. ,,Salonta heeft ons hart gestolen. We zien steeds dat we daar zoveel mensen gelukkig kunnen maken. We delen in de stad steeds voor zo'n 150 mensen spullen uit, die we zelf bezoeken of bij een verdeelpunt voorzien van hele bruikbare spullen." Ze blijven er kras en gezond bij. Het is een prachtige gedachte dat alles in Roemenië weer zo'n fantastische bestemming krijgt.

FOTO BOVEN: Hans van Casteren (links) en Otto Lörincz voor kapel Heilige Eik in Oirschot. De pastoor uit de Roemeense stad Salonta was deze week voor het eerst in Nederland. (Foto: Gerard Schalkx).