Historische opname van 12 april 1971: oplevering van de Tijvertbrug. De foto staat in het boekje 'Selissenwal, een kleurrijke wijk in beeld'. Op de achtergrond zijn speeltuin De Kiekenhof en de flats aan het Maria Reginaplein zichtbaar.
Historische opname van 12 april 1971: oplevering van de Tijvertbrug. De foto staat in het boekje 'Selissenwal, een kleurrijke wijk in beeld'. Op de achtergrond zijn speeltuin De Kiekenhof en de flats aan het Maria Reginaplein zichtbaar. Foto: Marc Cleutjens

WOONSTICHTING BESLUIT BOUWPERIODE MET BOEKPRESENTATIE

Sint-Joseph is nooit klaar in Selissenwal

MARC CLEUTJENS

'Selissenwal, een kleurrijke wijk in beeld'. Dat is de titel van een fraai vormgegeven foto- en interviewboekje dat woonstichting Sint-Joseph vorige week heeft gepresenteerd in gemeenschapshuis De Walnoot. In aanwezigheid van een kleine dertig actieve wijkbewoners en vertegenwoordigers van maatschappelijke en culturele organisaties en de winkeliersvereniging werden de eerste exemplaren uitgereikt door directeur-bestuurder Rob Dekker van Sint-Joseph.

Het boekje is dankzij de vele foto's van wooncomplexen en straten alsmede portretten van actieve wijkbewoners net zo kleurrijk geworden als de wijk zelf. Tal van bekende en minder bekende wijkbewoners komen aan het woord, maar ook wijkwethouder Herman van Wanrooij (kleine foto), directeur Stephan van de Vries van de Prinses Amaliaschool, voorzitter Jan Pennings van het Platform Selissen, opbouwwerker Karin van Ditmars van ContourdeTwern en winkeliersvoorzitter Bart van Roosmalen. Samen vertellen ze allemaal in eigen bewoordingen en vanuit hun invalshoek over hun relatie met Selissenwal.

Volgens directeur-bestuurder Dekker is de uitgave van Sint-Joseph een soort retrospectief waarin zestien jaar slopen, renoveren en bouwen de revue passeren. ,,In deze periode is er heel veel gebouwd in jullie wijk", hield Dekker de aanwezigen voor. ,,Niet alleen met stenen, maar ook op sociaal gebied. Op het gebied van nieuwbouw en renovatie zijn we klaar en markeert dit boekje een afsluiting. Maar écht klaar zijn we natuurlijk nooit in Selissenwal. Waarom? Omdat jullie hier wonen, de mensen die samen de wijk zo kleurrijk maken."

VERBINDING ZOEKEN

Met de revitalisering van de wijk heeft Sint-Joseph met alle partners de fundering gelegd voor de wederopstanding van de vroegere 'probleembuurt'. ,,Selissenwal was een mooie wijk en is dat nog steeds. Nu zien we echter dat de wijk en haar bewoners uit het dal zijn geklommen en dat het economisch steeds beter gaat." Dekker gaf aan dat de bewoners van Selissenwal als geen ander in staat zijn verbinding te zoeken met anderen. ,,Ik ben zelf ooit begonnen als opbouwwerker en zie veel mooie dingen terug die ik vroeger ook meemaakte in wijken."

Tal van bezoekers van de boekpresentatie grepen de gelegenheid om verhalen te vertellen over Selissenwal, van vroeger én nu. Voormalig opbouwwerker Jeroen Pijnenburg, die vele jaren actief was in de wijk waar hij zelf opgroeide, had speciaal voor de bijeenkomst in De Walnoot een oud wijkkrantje meegenomen. ,,Dit krantje verscheen in 1991 en was een van de eerste uitgaven waarin de grote veranderingen werden aangekondigd", vertelde Pijnenburg. Onder de noemer 'Selissen vernieuwt' werd vooruitgeblikt op de noodzakelijke revitalisering. ,,In het krantje kun je lezen dat er rond Magere Josje veel stond te gebeuren. En dat is gebeurd. En wat ik mooi vind, is dat Magere Josje is blijven staan."

Opbouwwerker Van Ditmars omschrijft Selissenwal in het boekje als proactief en sociaal. ,,Nergens in de wijk is de sociale samenhang zo groot als in Selissenwal", zegt ze. ,,De bevolking is kleurrijk en divers en altijd bereid om op een positieve manier samen nieuwe stappen te zetten." Bewoonster Janice Westerman: ,,Bij de naam Selissenwal denkt ze aan woorden als levendig, welkom, ons kent ons en buiten spelen."

Afbeelding