Een shot uit het promotiefilmpje voor de wedstrijd Keukenbazen. (Foto: Ghislaine de Brouwer).
Een shot uit het promotiefilmpje voor de wedstrijd Keukenbazen. (Foto: Ghislaine de Brouwer). Foto: Annelieke van der Linden

Wie worden keukenbazen van de gemeente Boxtel?

Hét voorbeeld van een goede samenwerking tussen de drie O's: Onderwijs, Overheid en Ondernemingen. Dat is volgens wethouder Marusjka Lestrade het project Keukenbazen, dat momenteel in achttien gemeenten wordt uitgerold. Kinderen uit Boxtel, Liempde en Lennisheuvel uit de groepen 7 en 8 worden opgeroepen zich vanaf 22 augustus aan te melden voor de kookwedstrijd.

,,Als we winnen, ben ik een jaar lang smaakburgemeester." En dát ziet burgemeester Mark Buijs wel zitten. Hij roept kinderen uit de groepen 7 en 8 in een promotiefilmpje op zich aan te melden voor

het project 'Keukenbazen', een initiatief van AgriFood Capital. ,,Een mooi project om AgriFood Capital dichter bij de inwoners te brengen", aldus wethouder Lestrade. Dit samenwerkingsverband tussen ondernemers, overheden en onderwijsinstellingen, is gericht op voedselproductie en industriële activiteiten. 19 gemeenten uit Noord-Brabant zijn hierbij aangesloten.

Kinderen die het leuk vinden om te koken, kunnen in teams van 2, 3, of 4 personen zelf een volledig menu (voor-, hoofd- en nagerecht) samenstellen. Via de website www.keukenbazen.nl kunnen kinderen de recepten, (inclusief ingrediënten) en foto's opsturen. De producten voor de menu's mogen ze overal aanschaffen, duidelijk is wel dat biologische boerderij De Schoffel aan de Mijlstraat actief meewerkt met het project.

Op 2 oktober wordt bekendgemaakt welk Boxtels team naar de finale gaat, die op 15 oktober plaatsvindt in het Koning Willem 1 College in 's-Hertogenbosch. Voordat de eindstrijd van start gaat, gaan de lokale winnaars de keuken in met Raymond Verveer, kok van Tafel25 om te oefenen.

Scholen worden actief opgeroepen deel te nemen aan Keukenbazen. Directeur Ghislaine de Brouwer van stichting Brede Scholen Boxtel geeft aan dat de Prinses Amaliaschool, Spelelier en de Michaëlschool actief deelnemen door op school bij gezonde voeding stil te staan. ,,Bij dit project staat met name bewustwording over voeding en bewegen centraal", aldus De Brouwer. Leonie Smits is trots dat Tafel25 is gekozen. ,,Ook wij vinden gezond eten erg belangrijk."