Afbeelding
Foto: Albert Stolwijk

VEEL BELANGSTELLING VOOR INNOVATIEF BOXTELS BOORSYSTEEM

Echt Goeie Pijp vertrekt op Ladonk...

Ingenieurs van onder meer ProRail, NedTrain en Rijkswaterstaat hebben vanochtend voor het eerst kennisgemaakt met een nieuwe techniek om buizen onder spoorbanen en rijkswegen te boren. Het Boxtelse bedrijf Waverail is een van de bedenkers en maakt het mogelijk om met glasvezel versterkte buizen te boren zonder grote gaten te graven. De eerste buis werd geboord van Ladonk naar de Baroniestraat.

MARC CLEUTJENS

Waverail is met drie andere firma's - Fodere, Kouwenberg Infra en de SVENIK Groep - de bedenker van de innovatieve techniek die volgens Wim de Groot en Fatia Mouaki van het Boxtelse bedrijf breed toegepast kan worden in de wegenbouw en railinfrastructuur. ,,Nu is het vaak omslachtig om buizen te boren zonder het verkeer te verstoren", zegt De Groot. ,,Op het spoor heb je bij graafwerkzaamheden nogal eens te maken met een buitendienststelling van treinen en als je moet boren langs snelwegen, worden rijstroken soms afgesloten wat files oplevert", vult Mouaki aan.

Dat is niet meer nodig nu de vier bedrijven de bv EGP Tube hebben opgericht, die in staat is om een computergestuurde buis onder een weg of spoorbaan te boren zonder dat grote gaten nodig zijn. ,,Op de plek waar het graafwerk begint, dus vandaag op Ladonk, is een kleine werkplek nodig waar een machine de buizen aan elkaar rijgt en de bodem in stuurt", legt De Groot uit. ,,In de Baroniestraat heb je aan een klein gat genoeg om het uiteinde van de buis te voorschijn te laten komen. Dat graaf je gewoon met een schop."

TUNESIË

Opvallend is de naam die de nieuwe firma draagt: EGP Tube. De Groot, lachend: ,,Op z'n Brabants zeggen we hier 'Echt Goeie Pijp'. En voor buitenlandse klanten hanteren we een andere uitleg: Easy Guiding Pilot en Einfach Gesteuerte Pilote." De boorkop graaft zich een weg naar het eindpunt en koppelt onderweg de met glasvezel versterkte buizen aan elkaar. Die buizen laat EGP Tube fabriceren in Tunesië, waar een gespecialiseerd bedrijf snel aan de Boxtelse vraag kan voldoen. ,,De levertijd is amper een week", stelt Mouaki. In de Tunesische fabriek worden de buizen met behulp van glasvezeldraden geproduceerd. De structuur van de buizen laat duidelijk zien dat ze deels bestaan uit glasvezeldraden.

De zand- en waterdichte buizen die momenteel worden toegepast en in brede belangstelling staan bij grote aannemers en organisaties als ProRail en Rijkswaterstaat, hebben een diameter van 10 centimeter. Ze zijn geschikt voor leidingen die bedoeld zijn voor bijvoorbeeld glasvezelnetwerken. ,,In de spoorsector worden ze toegepast voor elektriciteit en wisselverwarming", aldus De Groot. In de toekomst worden ook buizen aangeboden die een diameter van 15 of 40 centimeter diameter hebben.

NAAR BEIJING

De deelnemers aan de demonstratie zagen vanochtend hoe een glasvezelversterkte buis op Ladonk vertrok en even later in de Baroniestraat arriveerde. De belangstelling is groot. ,,Ons product is genomineerd voor een internationale prijs. Als we de finale van deze wedstrijd bereiken, gaan we naar de prijsuitreiking in Beijing. Daar komen de beste bedrijven bij elkaar die zich bezighouden met ondergrondse infrastructuur en boren zonder te graven. Een eer om daar te mogen verschijnen."

FOTO BOVEN: Beeld van de demonstratie van EGP Tube aan de Van Salmstraat. De boorwerkzaamheden gingen woensdagmiddag van start. Vanmiddag bereikte de boorkop de Baroniestraat. De leiding zal gebruikt worden door een Boxtelse opdrachtgever. (Foto: Albert Stolwijk).