JONGERENBELEID BOXTEL OP DE SCHOP

Jeugdcentrum B-Town krijgt andere invulling

MARIËLLE WIJFFELAARS

Boxtelse jongeren klaarstomen voor het leven als volwassenen. Dat is het doel van het nieuwe jongerenbeleid waaraan in het gemeentehuis van Boxtel gewerkt wordt. Wethouder Marusjka Lestrade wil het beleid een andere richting geven en dat heeft gevolgen voor jongerencentrum B-Town in Sint-Ursula. Ook dat gaat een andere vorm krijgen en wordt volgens Lestrade 'meer dan een feestcentrum'.

Het jongerencentrum opende in 2009 de deuren in een vleugel van het Centrum van Jeugd en Gezin aan de Baroniestraat. In datzelfde jaar werd jongerenwerker William Dierckx aangetrokken als zakelijk leider, een klein jaar geleden vertrok hij bij B-Town. ,,Sindsdien zijn er minder activiteiten", licht wethouder Lestrade toe. ,,Reden om eens na te gaan denken of het jongerencentrum in deze vorm nog wel wenselijk is. En ik denk dat B-Town meer zou moeten zijn dan een centrum voor feesten en activiteiten. Ik wil het gemeenschapsgeld besteden aan een gedegen beleid met aandacht voor de toekomst van de Boxtelse jongeren."

Lestrade wil dat jongerenwerkers meer de straat op gaan en samenwerken met andere partijen. Jongerenwerkers moeten weten wat er speelt onder de jeugd en daar op inspelen. ,,Het doel is om jongeren klaar te stomen voor hun verdere leven door scholing en cursussen. Daarin wordt samengewerkt met andere partijen als de politie en onderwijsinstellingen", verklaart de wethouder. Onlangs werd in jongerencentrum B-Town een sollicitatietraining gegeven, dat soort initiatieven juicht Lestrade toe. ,,Dát is waar jongerenwerk over zou moeten gaan", stelt ze. ,,De meeste jongeren glijden makkelijk het volwassen leven in, anderen hebben daar meer moeite mee. Die groep moet daarin begeleid worden."

OVERLEGGEN

In het Boxtelse jongerencentrum worden allerlei activiteiten gehouden waaronder spel- en filmavonden, informatiebijeenkomsten en de maandelijkse frisdisco B-Fresh. Ook konden beginnende muziekbands er terecht in de repetitieruimtes met geluidsstudio. Lestrade: ,,We zijn in overleg met ContourdeTwern om te bekijken welke activiteiten behouden blijven en in welke vorm het jongerencentrum gaat draaien. Dat er iets gaat veranderen staat voor mij vast. B-Town voldoet momenteel niet aan de verwachtingen die ik heb voor jongerenwerk in Boxtel."

De fracties in de gemeenteraad stelde dinsdagavond vragen over het onderwerp. Het vertrek van zakelijk leider Dierckx was hen niet bekend. Lestrade zegde toe zo snel mogelijk een toekomstplan voor het jongerenwerk te presenteren, een termijn kon ze echter niet noemen. ,,Door meerdere partijen wordt daaraan hard gewerkt en ik hoop op korte termijn een notitie te kunnen voorleggen aan de gemeenteraad."

ContourdeTwern wilde deze week geen inhoudelijke reactie geven. De organisatie laat dit over aan wethouder Lestrade en de gemeenteraad.