Afbeelding
Foto: Ruud van Nooijen

'Verhitte' discussies tijdens inloopavond over herinrichting

Ontwerp Markt is nog niet definitief

Lonneke Hoondert

De Boxtelse Markt krijgt een grondige metamorfose. Maar voordat de schop in de grond gaat, na de kermis in 2017, moet er door de gemeente nog heel wat gepuzzeld worden om aan de wensen en behoeften van ondernemers en omwonenden te voldoen. Tijdens een tropische inloopavond in de bibliotheek konden zij gisteren hun mening geven over de herinrichting van de Markt.

Het voorontwerp voor de 'nieuwe' Markt werd begin juli gepresenteerd tijdens een beeldvormende raadsvergadering. Toen bleek al dat over de invulling van het ontwerp doorgepraat moest worden. De inloopavond werd dan ook, ondanks de hitte, door tientallen mensen bezocht. ,,Op hoofdlijnen ligt het ontwerp vast. Vandaag bespreken we de details. De opmerkingen van bezoekers wegen we af. In oktober stellen we het plan definitief vast", zei wethouder Eric van den Broek.

Vast staat dat er vijftien parkeerplekken komen en dat er plaats wordt ingeruimd voor 150 fietsen. ,,We denken dan aan een combinatie van fietsnietjes en fietsparkeervakken. Tijdens evenementen of de weekmarkt willen we mobiele fietsrekken inzetten", vertelde Van den Broek.

Zorgen

Omwonenden en ondernemers lieten gisteren graag hun stem horen. Willem Voets van bar Becoloth aan de Rozemarijnstraat vindt het zonde dat in het voorontwerp de 35 platanen plaats maken voor 16 valse Christusdoorns. ,,De platanen zien er mooi uit en bieden schaduw. Verplanten kost 70.000 euro en de kans dat ze het overleven is slechts 50 procent." Voets is ook niet te spreken over het voorgenomen laad- en lospunt dat voor Uniek Mode gerealiseerd zal worden. ,,Het is geen gezicht en het geeft veel lawaai. Dat zullen mijn klanten niet leuk vinden."

Marktbewoner Joop van den Borne is het met Voets eens. Hij maakt zich daarnaast ook zorgen over de fietsrekken voor zijn deur, met name over zogeheten fietswezen. ,,Ik zou graag willen weten hoe lang het duurt voor verlaten fietsen worden opgeruimd." Van den Broek gaf aan dat hij graag het gesprek hierover aangaat.

Een bezoeker merkte op dat de verschillende tekeningen van het ontwerp op sommige punten van elkaar afwijken. ,,Ik zou daarom graag één duidelijk plan zien. Zonder moeilijke notities of wetteksten." Ook is hij het niet eens met de verkeersknippen en de omkering van de rijrichting. ,,De circulatie van het verkeer wordt doorbroken. Het is niet handig om steeds te moeten keren in een doodlopende straat als je een verkeersplek in het centrum zoekt."

FOTO BOVEN: Deze luchtfoto biedt een fraai zicht op de platanen die wellicht straks plaats moeten maken voor valse Christusdoorns. (Foto: Ruud van Nooijen).


UNANIEME STEUN VOOR MOTIE CDA EN LEERLINGEN JRL

Burgemeester: gesprek over rookverbod

Een motie die de CDA-fractie in de Boxtelse gemeenteraad samen met leerlingen van het Jacob-Roelandslyceum indiende, kreeg dinsdagavond unaniem steun van de fracties in de gemeenteraad.

MARIËLLE WIJFFELAARS

In de motie werd een oproep gedaan om contact op te nemen met de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) en die te vragen extra te controleren op naleving van het rookverbod in Boxtelse horecagelegenheden. Burgemeester Mark Buijs zegde toe op korte termijn hiermee aan de slag te gaan.

SOCIAAL ZIJN

De raadsfracties waren unaniem in hun oordeel: het rookverbod staat in de wet en moet daarom worden nageleefd. Oók in Boxtel. Volgens de leerlingen van het JRL wordt in enkele cafés nog wél gerookt. ,,En het verbod moet in acht worden genomen", stelde Kübrâ Atalay namens het CDA. Ze kreeg hierin bijval van Peter Manniën van Combinatie95 die de motie 'een goede initiatief' noemde.

Ook de SP-fractie stemde volmondig in met de motie. En dat terwijl volgens fractievoorzitter Dave van de Ven ruim 75 procent van zijn partijleden verstokt roker is. ,,Maar dat wil niet zeggen dat anderen daar last van mogen hebben. Als roker moet je rekening houden met mensen die níet roken." Burgemeester Mark Buijs - ook roker - sloot zich hier volledig bij aan: ,,Er moet geen overlast zijn. als roker moet je je daarin ook sociaal opstellen."

DOEL BEREIKT

De raadsfracties waren unaniem in hun oordeel: er moet overleg worden gevoerd met de NVWA én er moet een gesprek komen met de horeca-ondernemers. Bart Louwers (D66) plaatste wel een kritische noot: ,,Volgens de Boxtelse horeca is er onlangs nog gecontroleerd en zijn er geen boetes uitgedeeld. De vraag is ook of een melding bij de NVWA de beste optie is, een gesprek met de horeca is wellicht effectiever."

Burgemeester Buijs gaat op korte termijn in gesprek met de horeca-ondernemers om hen te vragen er streng op toe te zien dat het rookverbod wordt nageleefd. Verder meldde hij blij te zijn met het initiatief van de JRL-leerlingen om met hulp van het CDA een motie in te dienen: ,,Mooi dat jongeren zo betrokken raken bij de gemeentelijke politiek én dat het ook nog het gewenste effect heeft. Want het doel van de scholieren is bereikt."