HUB Noord-Brabant, de voormalige Speelmanschool, nam gisteren afscheid van vier leerlingen. Dat werd gedaan in stijl:   de jongeren maakten een ererondje in snelle bolides. (Foto: Daisy Renders).
HUB Noord-Brabant, de voormalige Speelmanschool, nam gisteren afscheid van vier leerlingen. Dat werd gedaan in stijl: de jongeren maakten een ererondje in snelle bolides. (Foto: Daisy Renders). Foto: Annelieke van der Linden

unanieme steun voor dekkingsplan

Gemeenteraad: 'Plannen moeten uitvoerbaar zijn'

MARIËLLE WIJFFELAARS

De behandeling van het dekkingsplan 2017-2020 en de eerste bestuursrapportage zorgde dinsdagavond niet voor vuurwerk in de Boxtelse raadzaal. Met uitzondering van de fractie Balans stemden alle politieke partijen in met de twee beleidsstukken. Wel werden diverse aandachtspunten en zorgen onder de aandacht gebracht. Én was er een waarschuwing voor het college van B. en W.: ,,Ben niet te ambitieus en zorg dat plannen écht uitgevoerd worden."

Enkele partijen maken zich zorgen over de ambitieuze plannen van het college van B. en W. Namens het CDA drong Vera Brouns erop aan dat plannen zo min mogelijk uitgesteld moeten worden: ,,Voer dingen uit, maar schuif het niet door", stelde ze. De fractie Balans was het hier bij monde van Willy van Zuijlen helemaal mee eens: ,,Eerder al heeft het college gemeld dat niet alle plannen op de begroting kunnen worden uitgevoerd omdat er teveel hooi op de vork ligt. We willen dat het college ons de garantie geeft dat voorstellen uitvoerbaar zijn."

Deze garantie kwam er echter niet. Wel meldde wethouder Herman van Wanrooij dat kritisch gekeken zal worden naar alle plannen en de termijn waarop deze uitgevoerd kunnen worden. ,,We zijn nu eenmaal ambitieus." Voor Balans was dit punt reden om niet in te stemmen met de voorliggende beleidsstukken.

De twee ingediende moties zorgden ook niet voor discussie en debat. Unanieme steun was er voor de SP-motie waarin de fractie erop aandringt de wachtlijst voor schuldhulpverlening terug te dringen. ,,Momenteel bedraagt de wachtlijst een kwartaal en dat is veel te lang. We roepen het college op deze lijst terug te dringen en wachttijden in de toekomst te voorkomen."

Een motie van PvdA/GroenLinks leverde wel wat kritische noten op. De fractie wil graag dat Boxtel in 2030 Energieneutraal is en wil samen met inwoners en betrokken partijen een route uitstippelen om dit te kunnen bewerkstelligen. Hoewel de meeste gemeenteraadsleden het een sympathieke motie noemden, was Bart Louwers (D66) kritisch. ,,Het klinkt goed, maar we willen liever de discussie over het duurzaamheidsbeleid afwachten. Deze motie loopt te ver op de zaken vooruit. We pleiten voor harde inzet, maar het moet wél realistisch blijven." Wethouder Peter van de Wiel meldde dat er in september een beeldvormende vergadering over dit onderwerp op de raadsagenda staat. Hierin zal gesproken worden over het vervolgtraject.


gala op hub noord-brabant

Ronkende motoren op De Tijvert

Al ruim van tevoren stonden hun schoolgenootjes met ballonnen op de trottoirs van de Speelmanstraat te wachten. Vier leerlingen van de voormalige Speelmanschool, die tegenwoordig HUB Noord Brabant heet, zwaaiden af en dát deden ze in stijl. In vier pijlsnelle wagens met ronkende motoren en luid claxonnerend reden ze drie ererondjes langs de school. Luid joelend werden ze binnengehaald door tientallen toeschouwers die een erehaag vormden.

De Boxtelse Lorenzo Quekel (18) was één van de vier gelukkigen die in een chique bolide werd rondgereden. Hij mocht plaatsnemen in een knalrode Triumph TR3A uit 1959. Een cabrio natuurlijk, want vanuit een wagen met een open dak wuif je natuurlijk het best naar het publiek aan de kant van de weg.

triumph

Hoewel Lorenzo het naar zijn zin had op HUB kijkt hij uit naar de volgende stap. ,,Ik ga via Cello inpakken bij de Pomphoek in 's-Hertogenbosch, daar heb ik veel zin in." Ron Veringa is de trotse eigenaar van de Triumph. ,,Ik heb dit al vaker gedaan. Eigenlijk staat deze auto altijd in de garage, maar voor deze gelegenheid haal ik hem er graag uit."

Het afscheid van de vier leerlingen werd gevierd met een galafeest en ze zagen er dan ook uit om door een ringetje te halen. De haren netjes in de gel, strakke smokings en een deftige lange jurk: de laatste schooldag werd meer dan elegant afgesloten.