Afbeelding
Foto: Albert Stolwijk

Gemeente is weer terug bij af met 'lampenkap'

College zegt 'nee' tegen kiosk in Oost

Lonneke Hoondert

De plaatsing van de kiosk op het grasveld aan de Hobbendonkseweg is definitief van de baan. Waar de muziekkiosk, die in de volksmond wordt aangeduid als 'lampenkap', wel moet komen is onzeker. Dat schrijft het Boxtelse college van B. en W. in een brief aan de fractie PvdA/GroenLinks als reactie op de schriftelijke vragen die eerder door de politieke partij werden gesteld. Raadslid Nico Bulter vroeg zich namens de fractie af wat de status is van het plan om de kiosk te plaatsen in Boxtel-Oost. Voordat de muziektent in een opslag verdween, stond hij jaren op de Markt.

Bulter stelde in juni dat de kiosk een positieve bijdrage zou kunnen leveren aan de zogeheten 'sociale as' tussen gemeenschapshuis De Rots en de Kinderboerderij in Boxtel-Oost. Buurtbewoners denken daar echter anders over. Zij vrezen overlast van hangjeugd en maakten al in 2013 de gang naar de Raad van State. Die veegde vervolgens het plan om de muziektent op het grasveld ter hoogte van basisschool De Vorsenpoel te plaatsen van tafel. Naar aanleiding van de schriftelijke vragen nodigde buurtbewoner Arjan van der Zee, die destijds bezwaar maakte, de voltallige raad uit voor een bezoek aan de gewraakte locatie. Dat blijkt niet meer nodig nu burgemeester en wethouders hebben besloten dat de kiosk niet naar Boxtel-Oost komt.

Geen perspectief

,,We zijn weer terug bij af wat betreft de kiosk", stelt het college in hun schrijven. ,,Wij voorzien op dit moment geen kansrijke mogelijkheden voor plaatsing in Boxtel-Oost. Ook andere mogelijke locaties in Boxtel bieden hiervoor nog geen perspectief."

Het college nam het besluit nadat bleek dat er te weinig draagvlak was onder buurtbewoners. In haar brief zegt ze geen reden te zien om het paviljoen in Oost te plaatsen, nu blijkt dat het idee niet breed gedragen wordt. B. en W. vrezen juist dat de komst van de kiosk tweespalt zal zaaien in de wijk, terwijl de herinrichting van Oost juist de sociale contacten onder buurtbewoners moet bevorderen. Wethouder Herman van Wanrooij is inmiddels wel het gesprek aangegaan met Boxtelse kunstenaar en ontwerper Paul Strik om zijn mening te polsen.

Herinrichting

Aan het versterken van de sociale as in Boxtel-Oost wordt op dit moment hard gewerkt. De gehele Dr. De Brouwerlaan wordt opnieuw ingericht en naast dat de weg boven- en ondergronds flink wordt aangepakt, krijgt ook de groenstrook tussen de Maastrichtsestraat en de Hobbendonkseweg een metamorfose. Daar wordt een verdiept skatepark geplaatst en zullen onder meer een voetbalveld en hondenspeeltuin komen.

De gemeente zou op die locatie ook graag de Jongerenontmoetingsplaats (JOP) realiseren, maar de vraag is of die er komt. Op dit moment loopt er een bezwaarschrift van Van der Zee en Natacha Pinas, bewoners van de Hobbendonkseweg, tegen de plaatsing van de JOP omdat ze overlast van drugsgebruikers, dealers en jongeren vrezen. Ook hebben ze bezwaar gemaakt tegen de procedure die Boxtel volgde om te komen tot het nieuwe ontwerp van de Dr. De Brouwerlaan. In dit bezwaarschrift maakten de bewoners al op voorhand bezwaar tegen het plaatsen van de kiosk. Ook al was de plaatsing van de muziektent niet voorzien in het huidige ontwerp; omwonenden vreesden toch dat de gemeente deze in procedure zou brengen. Daar hoeven ze zich dus geen zorgen meer over te maken.

FOTO BOVEN: De kiosk, een ontwerp van kunstenaar Paul Strik, werd in 2009 verwijderd van de Boxtelse Markt. (Foto: Albert Stolwijk).


T-rex van ballonnen

Een reusachtige T-rex van ballonnen wordt woensdag 27 juli om 12.00 uur onthuld bij Oertijdmuseum De Groene Poort aan de Bosscheweg. De vleesetende dinosaurus wordt op ware grootte nagemaakt van meer dan 1200 modelleerballonnen en is liefst vier meter hoog en twaalf meter lang. De 'Balloonosaurus Rex' is vervolgens een maand lang te bezichtigen in het museum.