Afbeelding
Foto: Albert Stolwijk

van oirschot rvs: in ruim veertig landen actief

Rugbesparende machines uit Boxtel

ANNELIEKE VAN DER LINDEN

Hef- en kantelmachines voor de voedingsmiddelenindustrie om de ruggen van werknemers te sparen. Bram Segbars (28) uit Boxtel is er dagelijks mee bezig. De lasser kwam vijf jaar geleden bij Van Oirschot RVS aan de Kruisbroeksestraat terecht. Belangrijk onderdeel van dit familiebedrijf is Backsaver, waardoor de onderneming inmiddels in liefst 43 landen actief is.

Als zelfstandige begon Wim van Oirschot in 1948 met laswerkzaamheden aan de Konijnshoolsedreef in Boxtel. Dit groeide uit tot de bloeiende onderneming Van Oirschot RVS, de specialist in roestvast staal maatwerk waar inmiddels de derde generatie aan het roer is. Belangrijk onderdeel van het familiebedrijf is het aparte handelsmerk Backsaver, gespecialiseerd in de productie van hef- en kantelmachines voor de voedingsmiddelenindustrie. ,,Inmiddels hebben we dertien basismodellen van deze machines, al leveren we constant maatwerk. Ze zijn bedoeld als hulpmiddel. "

Voorbeelden zijn machines van roest vast staal die producten op tafel kiepen, maar ook apparaten die pallets, tonnen en kisten tillen, zodat mensen niet de hele dag hoeven te bukken om voedingsmiddelen te pakken." We letten bij de productie van deze machines extra op hygiëne, omdat ze bedoeld zijn voor de voedingsmiddelensector. Zo zijn ze gemakkelijk te reinigen. Onze machines zijn in feite rugbespaarders. Backsaver bekt echter lekkerder in het buitenland", grinnikt directeur Bram van Oirschot. Samen met zijn broer Tom staat hij aan de leiding van Van Oirschot RVS. Hij reist regelmatig de wereld over om de machines te tonen in het buitenland.

kwaliteit

Sinds begin jaren negentig zijn de 'Backsavers' op de markt; inmiddels worden er orders verwerkt van bedrijven uit landen als Australië, Nieuw-Zeeland en Korea. Maar ook dicht bij huis heeft de onderneming belangrijke opdrachtgevers, waar het Boxtelse vleesconcern VION er één van is. Van Oirschot: ,,In de vleesverwerkende industrie staat Nederland op de tweede plaats als het gaat om het leveren van machines. En dat voor zo'n klein landje. Wij proberen daar een belangrijke bijdrage aan te leveren. Kwaliteit staat voor ons op nummer één."

Er werken zeventien mensen bij Van Oirschot RVS. Nadat er een order is binnengehaald, wordt een technische tekening gemaakt. Die gaat naar de aangrenzende fabriek. Lasser Segbars ontvangt een mapje met tekeningen en verzamelt in de werkplaats de onderdelen die al zijn gemaakt, zoals het plaatwerk. Na het lassen gaat de machine naar Straalbedrijf Boxtel bv, daarna wordt de elektro geplaatst. Tenslotte wordt de machine gecontroleerd en getest. Op de lasafdeling werken dagelijks vier mensen. ,,Het is leuk om met je handen te werken en de hele dag bezig te zijn. Als ik klaar ben, heb ik iets gemaakt waar je iets aan hebt", vertelt Segbars. Zijn werk bestaat voor negentig procent uit het lassen van machines. ,,Soms, als ik moet wachten op onderdelen, help ik de andere afdelingen met zagen of plaatwerk knippen." Segbars hoopt zich in de komende jaren nog te ontwikkelen als lasser. ,,Zo is het een stuk lastiger om aluminium of leidingwerk te lassen. Maar voorlopig houd ik het hierbij. Ik heb plezier in mijn werk. De machines ken ik inmiddels uit mijn hoofd. Al moet ik natuurlijk goed naar de tekeningen kijken, want de maten verschillen meestal."

15.800 is het aantal arbeidsplaatsen in Boxtel. In de serie 'Werken in Boxtel' neemt Brabants Centrum een kijkje op de werkvloer.

FOTO BOVEN: Bram Segbars werkt al vijf jaar op de lasafdeling van Van Oirschot RVS. Het bedrijf aan de Kruisbroeksestraat is gespecialiseerd in het maken van machines die het risico op rugklachten bij werknemers verlagen. (Foto: Albert Stolwijk).


Eetbare planten

en kruiden

zoeken in Boxtel

Natuurgids en kruidendeskundige Jules Faber houdt zondag 24 juli een eetbare planten- en kruidenwandeling in Boxtel. Deelnemers gaan op zoek naar wilde planten en kruiden.

Wildplukken wordt steeds populairder. Tijdens deze praktische wandeling leren deelnemers waar ze wilde vruchten en planten kunnen vinden en welke soorten ze juist beter kunnen laten staan. Ook ontdekken ze welke planten geneeskrachtig zijn.

Aanmelden

De wandeling duurt anderhalf tot twee uur en start om 10.30 uur vanaf eetcafé De Oude Ketting aan de Bosscheweg. Deelname kost 5 euro voor volwassenen en 2,50 euro voor kinderen. Daarvoor krijgen wandelaars een cracker met eetbare bloemen en kruiden en een aantal 'wilde' recepten. Vooraf aanmelden is verplicht en kan per email: jlfaber@hetnet.nl of tel. (0416) 28 48 70.