Afbeelding
Foto: Albert Stolwijk

LAATSTE 18 KOOPWONINGEN VOLGENDE WEEK 'ONDER DE PANNEN'

Wijk Zonnegolven nadert voltooiing

MARC CLEUTJENS

Tien jaar geleden diende de kas van milieu-educatiecentrum De Kleine Aarde aan het Klaverblad als de plek waar informatie werd verstrekt over nieuwbouwplan Zonnegolven. In de zomer van 2016 legt bouwbedrijf Stam + De Koning uit Tilburg de laatste hand aan de eindfase van Zonnegolven. Nog voor de bouwvakvakantie zijn de daken van achttien koopwoningen klaar, in november volgt de oplevering.

De wijk Zonnegolven maakt deel uit van de wijk Munsel/In Goede Aarde en verscheen eind jaren negentig voor het eerst op de Boxtelse plattegrond. De energiezuinige woningen werden gebouwd op de plek waar voorheen onder meer de volkstuinen van Ceres gevestigd waren. In de tweede fase, die tien jaar geleden werd gelanceerd, opteerden meer dan driehonderd gezinnen. Toen werden nog eens 22 huizen gebouwd, alsmede 19 appartementen die aan de straat Morgenstond werden opgetrokken.

De economische crisis zorgde voor de nodige vertraging in het bouwproces. Net als ingewikkelde eigendomsverhoudingen in het gebied nabij De Kleine Aarde, waardoor de gemeente langdurig met grondeigenaren en projectontwikkelaars moest onderhandelen. Uiteindelijk ging het sein op groen voor woonstichting Sint-Joseph die in Zonnegolven II een twintigtal sociale huurwoningen bouwde. Die werden eveneens gerealiseerd door Stam + De Koning.

DOORSTROMING

De achttien koopwoningen die sinds eind april in aanbouw zijn, werden in de markt gezet door projectontwikkelaar Slokker Vastgoed. Volgens vastgoedontwikkelaar Rob Thijssen van bouwbedrijf Stam + De Koning zijn alle woningen verkocht en wordt in opdracht van de kopers gewerkt aan de voltooiing van de rijtjeshuizen. Die worden in drie types ontwikkeld, variƫrend in prijs van 215.000 tot 238.000 euro. ,,Het zijn woningen die vooral in trek zijn bij gezinsplanners en die doorgaans een doorstroming op de woningmarkt teweeg brengen", stelt Thijssen.

Waar de sociale huurwoningen standaard zijn voorzien van zonnepanelen, is dat bij de koopwoningen niet het geval. De ervaring leert dat kopers niet altijd kiezen voor zonnepanelen en het geld uitgeven aan bijvoorbeeld meerwerk. ,,De huizen die we nu in Zonnegolven bouwen, worden helemaal voorbereid voor de aanleg van zonnepanelen", legt Thijssen uit. ,,De loze leidingen voeren tot de zolder. Mogelijk kunnen kopers aansluiting zoeken bij de Energiecoƶperatie Boxtel of andere aanbieders."

De vastgoedontwikkelaar van Stam + De Koning verwacht dat alle daken van de achttien koopwoningen eind volgende week voorzien zijn van dakpannen. ,,Na de bouwvak begint een arbeidsintensief karwei, zoals metselwerk en alle inpandige werkzaamheden. Volgens de projectleider liggen we keurig op schema en krijgen de bewoners in november de sleutel."

FOTO BOVEN: De achttien koopwoningen in de wijk Zonnegolven II in Boxtel zijn sinds deze week voorzien van een prefab dak. Volgende week worden de pannen erop gelegd. (Foto: Albert Stolwijk).