Afbeelding
Foto: Cliff van Gellekom

DANIËLLE STEENBEKKERS (16) NEEMT DEEL AAN WK LIFESAVING

Wedstrijden in zwembaden én op zee

ANNELIEKE VAN DER LINDEN

Alleen maar baantjes trekken in het zwembad? Daniëlle Steenbekkers (16) uit Boxtel houdt van grotere uitdagingen. Dat is ook de reden dat ze in november deelnam aan een individuele wedstrijd lifesaving, een sportvorm die is afgeleid van reddingszwemmen. Ze kwalificeerde zich in de categorie junioren prompt voor het wereldkampioenschap, dat in september plaatsvindt op twee plekken in Nederland: het zwembad in Eindhoven én op het strand in Noordwijk.

Ze heeft geturnd en gedanst, maar koos uiteindelijk voor de zwemsport, met de focus op reddend zwemmen. ,,Dat houdt in dat je leert andere mensen en jezelf te redden. Ik vond het leuk om dit te leren, bovendien word je er ook zelfverzekerder van", legt Daniëlle uit. ,,Zo oefenen wij met poppen en 'rescue tubes', een staaf waarmee je mensen uit het water kunt redden." Al jaren maakt ze deel uit van het wedstrijdteam van Reddingsbrigade Boxtel. ,,Door een vriend werd ik warm gemaakt voor individuele wedstrijden." In november stond ze aan de start van een wedstrijd lifesaving. ,,Ik wilde eigenlijk eerst een keer kijken, maar uiteindelijk deed ik toch mee, op aandringen van diezelfde vriend. Ineens zag ik op het bord bij het zwembad Daniëlle Steenbekkers staan in plaats van een teamnaam."

Het is mogelijk om aan allerlei onderdelen van lifesaving deel te nemen. Daniëlle koos onder meer voor de 50 en 100 meter pop. ,,Dat houdt in dat je een stuk moet zwemmen en vervolgens een pop moet opduiken die op de bodem ligt. Deze pop is heel licht, maar in het zwembad wordt hij gevuld met water, zodat de pop wel zestig kilogram weegt." Daarnaast nam de Boxtelse zwemster deel aan het onderdeel 'lifesaver', waarbij de verschillende disciplines samenkomen. ,,Je draagt bij de onderdelen ook vinnen, éxtra grote zwemvliezen." Haar eerste wedstrijd in Eindhoven verliep boven verwachting: ze haalde de limieten voor het wereldkampioenschap.

combinatie

Na de eerste wedstrijd nam ze in juli deel aan het Nederlands kampioenschap Ocean en Pool. Het eerste gedeelte vond plaats op zee in Noordwijk. ,,Dat was een heftige ervaring. De stroming was sterk en daardoor best gevaarlijk", blikt Daniëlle terug. Ook op dit toernooi nam ze deel aan verschillende onderdelen, zoals 90 meter sprint op het strand, peddelen op een dikke surfplank en zwemmen langs een lijn met boeien. Tijdens het NK Pool in Eindhoven verscherpte Daniëlle de drie limieten op de onderdelen waaraan ze ook deelneemt aan het wereldkampioenschap in september: 50 en 100 meter pop en lifesaver. Het nationaal kampioenschap verliep positief. ,,Ik eindigde net achter de meiden die in het Nederlands team zitten."

Net als het Nederlandse toernooi vindt ook het wereldkampioenschap plaats in Eindhoven en Noordwijk. ,,Twee dagen zwemmen we in Eindhoven. Dan hebben we een dag om te verplaatsen en op 16 en 17 september vinden de onderdelen in Noordwijk plaats." Daniëlle krijgt vrij van school voor deze bijzondere ervaring. ,,Vooral de combinatie vind ik leuk. Bij de onderdelen in het zwembad ligt de nadruk vooral op techniek, terwijl je op zee met allerlei omstandigheden te maken kan krijgen, zoals wind en stroming. Tijdens het Nederlands kampioenschap was mijn moeder blij dat ik weer aan wal was", lacht de tiener.

Momenteel traint Daniëlle zo'n zes uur per week, met name in het zwembad. ,,Maar binnenkort ga ik naar Noordwijk om te oefenen. En in de zomer ga ik naar Scharendijke in de provincie Zeeland om daar bij de reddingsbrigade te werken. Daar kan ik ook trainen." Of ze kans heeft op medailles? ,,Ik denk het niet. Ik focus me vooral op het aanscherpen van mijn persoonlijke records. Mijn droom is om bij het nationaal team te komen, dat lijkt me geweldig. Tijdens de wedstrijd ben je de hele dag in het zwembad. Dat vind ik niet erg, omdat ik het leuk vind om naar andere zwemmers en hun technieken te kijken."

FOTO BOVEN: Daniëlle Steenbekkers (blauwe badmuts) tijdens het Nederlands kampioenschap in Noordwijk. (Foto's: Cliff van Gellekom).


Druk judokamp

instituut Sakura

Sportinstituut Sakura uit Boxtel heeft vorige week een sportief zomerkamp gehouden dat bijna volledig in het teken stond van de judosport. Meteen op vrijdagavond werden de 38 deelnemers in de leeftijd van 4 tot en met 12 jaar onderworpen aan een pittige training. Aansluitend was er ruimte voor ontspanning met disco en een kampvuur.

Na een nachtje slapen - op de judomat - werden zaterdag tal van activiteiten ontplooid. De ene groep had een speurtocht, de andere groep ging judoën. Daarna werd gewisseld. Na de lunch verzorgde Theo Hendriks een gastles waarin een speciale katatraining centraal stond. Ook werd het bekende spel Angry Birds gespeeld met levende deelnemers.

Na nog eens een training van anderhalf uur, was het tijd voor aikido waaraan jong en oud deelnam. Marco Zanting van stichting Aikikai Aikido Ryushinkan verzorgde een leuke en leerzame les die voor veel plezier zorgde. De dag werd afgesloten met een barbecue.

Ook sprinten op het strand is één van de disciplines op een lifesaving-toernooi.