Gemondenaar Boudewijn Dolstra werd bekend met de band Baby Blue. Hij verlaat de band echter om een carrière als jurist na te streven. (Foto: Wendy van Lijssel).
Gemondenaar Boudewijn Dolstra werd bekend met de band Baby Blue. Hij verlaat de band echter om een carrière als jurist na te streven. (Foto: Wendy van Lijssel). Foto: Wendy van Lijssel

Boudewijn 'Baby Blue' Dolstra ruilt band in voor rechtenstudie

Van beroemde rockgitarist naar jurist

Wendy van Lijssel

Een paar jaar geleden stapte gitarist Boudewijn Dolstra (20) in het beginnende bandje Baby Blue. Door hun dynamiek, energie én muzikaliteit draaide die trein al snel op volle toeren. De Gemondenaar heeft inmiddels, samen met zijn collega-bandleden, een lange lijst van indrukwekkende optredens en had er niets van willen missen. Er is echter meer in het leven dan muziek...

Dat Boudewijn gitaar speelt, is geen verrassing. Zijn vader speelde jaren als gitarist in een band die zelfs in Engeland toerde. ,,Als 'menneke' ging ik mee naar optredens. Toen ik zeven was, besloot ik ook gitaar te gaan spelen", blikt hij terug. Hij leerde wat akkoorden van zijn vader, maar stopte er al snel mee. De band Whitesnake trok hem toch weer over de streep. ,,Ik zag een optreden op televisie met rook, vuur en een mooie lichtshow. Dat wilde ik ook. Ik nam, dit keer wat serieuzer, opnieuw les bij mijn vader. Tijdens de eindmusical van groep 8 mocht ik mijn 'kunstje' laten zien aan het publiek. De mensen klapten en ik genoot van de aandacht", bekent Boudewijn. Hij maakte al snel vorderingen in zijn gitaarspel. Op zijn vijftiende gaf hij les bij gitaarclub Ancora in Olland. Intussen staat hij aan het roer van een grote groep gitaristen.

In de derde klas van het Schijndelse Elde College maakte Boudewijn kennis met basgitarist Bas Kok, toetsenist Niels van Heel en gitarist Frank Spierings. Samen speelden ze in de band Pride. Inmiddels vormen ze met drummer Joris van der Eerden en zanger Flemming Viguurs de band Baby Blue.

Coverfeestband

Bas Kok en Frank Spierings richtten in 2013 Baby Blue op. ,,Ze wilden een coverfeestband vormen. Ze kenden me, dus werd ik gevraagd auditie te doen. Het werd een heel gezellige avond en ik was dóór", lacht Boudewijn. Amper aan de gang gaven de heren zich op voor deelname aan een bandjesavond bij De Gouwe Leeuw in Berlicum en de rest is eigenlijk geschiedenis. ,,We mochten van de uitbater terug komen als we een hele avond konden spelen."

De muzikanten gingen fanatiek aan de slag. Nog geen jaar later stonden ze in het voorprogramma van De Dijk en aanbiedingen voor optredens blijven binnenstromen. Van het voorprogramma van Golden Earring tot de Zwarte Cross en van Paaspop tot Festyland. Er zijn weinig feesttenten of evenementen waar ze niet hebben gespeeld.

Stoppen

Ondanks het grote succes heeft Boudewijn echter besloten uit de band te stappen. ,,Pas als je er écht in zit, ervaar je wat er komt kijken bij een optreden. Het is allemaal nachtwerk en het kost ontzettend veel tijd en energie." Uiteraard ging deze beslissing niet over één nacht ijs, maar hij is opgelucht: ,,Ik kijk trots terug op een geweldige tijd en had er absoluut niets van willen missen. Wat ik als jong ventje wilde, heb ik bereikt met Baby Blue. De jongens zal ik ontzettend gaan missen."

Jurist

Boudewijn is inmiddels een andere weg ingeslagen. Naast zijn passie voor muziek studeert hij ook rechten. Hij zit nu in het laatste en vierde jaar van zijn opleiding aan de juridische hogeschool Avans-Fontys en over een jaar mag hij zich jurist noemen. Ook zijn studie volgt hij vol overgave.

Na twee jaar bij een advocatenkantoor te hebben gewerkt, heeft de gitarist recent zijn eigen bedrijfje opgezet: Krom/Recht. ,,Ik wil vooral particulieren op een toegankelijke en duidelijke manier bijstaan in een juridisch geschil. Ik ben op dit moment vooral gespecialiseerd in geschillen als gevolg van een vertraagde vlucht", vertelt hij. Boudewijn is nog geen 'grote jongen' in het juridische veld, maar weet wél hoe hij dergelijke zaken aan moet pakken. ,,Ik heb geen dik uurtarief, maar doe dit tegen een onkostenvergoeding. Ik leer hier tenslotte zelf ook nog veel van. Het is een win-winsituatie", aldus de jurist in spé. Ondanks de nieuwe weg die de jonge muzikant is ingeslagen, zal muziek een belangrijke rol blijven spelen in zijn leven. ,,Ik ga me nu concentreren op Krom/RECHT en mijn leven anders invullen. Maar ik blijf lesgeven bij gitaarclub Ancora en uiteraard pak ik zelf ook de gitaar nog regelmatig op."