De hoofdpaden op de begraafplaats Munsel worden opnieuw geasfalteerd. Op de Cavalarieberg keert een kruis terug. (Foto: Albert Stolwijk).
De hoofdpaden op de begraafplaats Munsel worden opnieuw geasfalteerd. Op de Cavalarieberg keert een kruis terug. (Foto: Albert Stolwijk). Foto: Albert Stolwijk

NIEUWE HOOFDPADEN EN WATERPUNTEN

Nog volop wensen voor begraafplaats Munsel

MARIËLLE WIJFFELAARS

Het vervangen van watertappunten, nieuwe paden, opnieuw inzaaien van het gazon en het plaatsen van een toilet. Respondenten van de enquête over de begraafplaats Munsel hebben allerlei wensen geuit om de gemeentelijke begraafplaats te verbeteren. De gemeente Boxtel hield de enquête naar aanleiding van vragen van de gemeenteraadsfractie van Balans. De partij meldde dat er diverse klachten zouden zijn over het onderhoud op de begraafplaats. De gemeente Boxtel wil de komende jaren gefaseerd aanpassingen gaan doorvoeren.

Een veelgehoorde klacht van bezoekers van de begraafplaats was dat afgevallen bladeren niet tijdig werden opgeruimd en tussen de graven kwamen te liggen. Het onderhoud zou volgens hen te wensen overlaten. Na vragen van Balans, besloot de gemeente een enquête te houden. Hieruit blijkt dat 69 procent van de 124 ondervraagden tevreden is over het onderhoud op de begraafplaats, 22 procent meldde ontevreden te zijn. Er kwamen in totaal 27 kritische opmerkingen over de bladeren. ,,Bladeren hebben ook een functie voor de voeding in beplantingsvakken", stelt de gemeente Boxtel. ,,Op de paden en het gras proberen we het wél; zoveel mogelijk weg te halen. Als er veel bladval is, kan het zijn dat er wat blijft liggen. We kunnen niet elke dag de begraafplaats helemaal bladvrij maken."

Uit de enquête blijkt volgens de gemeente Boxtel dat de onvrede voornamelijk voortkomt uit onbekendheid of andere verwachtingen. ,,In de vragenlijst werden ook veel wensen en behoeften weergegeven", aldus een woordvoerder. ,,Sommige dingen kunnen we vrij snel aanpakken, andere zaken worden over meerdere jaren verspreid."

Vorig jaar is het strooiveld al van nieuw materiaal voorzien, werden twee zeecontainers aangeschaft en is de urnenmuur schoongemaakt. Nog dit jaar wil de gemeente Boxtel de geasfalteerde hoofdpaden aanpakken. Ook komt er een kruis op de Calvarieberg. Het oude kruis moest worden verwijderd vanwege betonrot.

De komende jaren staan er verschillende werkzaamheden op de planning. Zo zullen de watertap- en elektrapunten, gazons en klein gereedschap worden vervangen of gerepareerd. De geënquêteerden willen graag een toilet, de gemeente gaat bekijken of mogelijk is.

Volgens de gemeente Boxtel komt een deel van de klachten voort uit onwetendheid. Zo zou niet bekend zijn dat er wekelijks een telefonisch spreekuur is waarbij men vragen kan stellen aan de beheerder van de gemeentelijke begraafplaats. ,,We gaan dit zeker nóg meer onder de aandacht brengen en gaan aan de slag met de wensen die uit de enquête naar voren zijn gekomen", meldt een woordvoerder.


Sparen Kinderboerderij

In supermarkt Jumbo in winkelcentrum Oosterhof is een statiegeldactie van start gegaan voor de Kinderboerderij. Klanten die lege statiegeldflessen inleveren, kunnen de bonnen in een actiebox doneren ten bate van de Kinderboerderij.

Het geld wordt besteed aan de noodzakelijke herinrichting van de educatieruimte waar kinderen samen met de basisscholen natuur- en milieueducatielessen krijgen aangeboden. De actie loopt tot eind augustus.