PRIJSUITREIKING TOURSPEL LIEMPDE

Koen de Kort overleeft helletochten in Polen

MARC CLEUTJENS

Het liefst had Koen de Kort meegedaan aan de Tour de France. Maar de ploegleiding van Giant-Alpecin besloot anders en liet de Liempdse wielrenner kort voor vertrek naar de openingsetappe in Normandiƫ thuis. De Kort reageerde boos en teleurgesteld, ging op vakantie en reed deze week een loodzware Ronde van Polen.

De Kort stak zijn teleurstelling over het missen van de Tour de France niet onder stoelen of banken. Hij vermoedde dat het besluit alles te maken had met het bericht dat hij zijn contract nog niet wil verlengen. Sportieve redenen leken in elk geval geen rol te spelen; de Liempdenaar was klaar voor de Tour de France. Inmiddels wordt hij in verband gebracht met een overstap naar andere ploegen; media speculeerden al over vertrek naar Trek of Etixx-Quick Step, al dan niet met zijn fietsmaatje John Degenkolb.

Na een korte vakantie nam De Kort afgelopen week deel aan de 73e Ronde van Polen. Geen drie weken durende etappekoers zoals La Grande Boucle maar zeker gelet op de beroerde weersomstandigheden een zeer zware meerdaagse wedstrijd. Maandag werd de afsluitende tijdrit over 25 kilometer gehouden waarin de Liempdenaar 46e werd. In het eindklassement bezette de renner de 56e plek.

Opvallend waren enkele hellentochten die de renners in Polen voor de kiezen kregen. Vanwege slechte weersomstandigheden moest de etappe op zondag worden afgelast. Kort na vertrek van het peloton bleek dat fietsen onverantwoord was. Een dag eerder was De Kort overeind gebleven in een loodzware etappe. De bergetappe ging van Wieliczka naar Zakopane over 225 kilometer met zeven beklimmingen van de eerste categorie terwijl de renners door regen en kou moesten.

Maar liefst 85 renners gaven voortijdig op. De Kort eindigde in een groep van bijna vijftig renners op ruim 56 minuten van de Belg Tim Wellens die maandagavond de eindzege in de Ronde van Polen boekte. Ondanks zes lagen kleding kwam de Liempdenaar verkleumd en met kramp in de nek van de vele regen over de streep.

TOURSPEL LIEMPDE

Of De Kort zondag 24 juli aanwezig is bij de prijsuitreiking van het Tourspel Liempde staat nog niet vast. Zeker is wel dat wethouder Peter van de Wiel, een groot fietsliefhebber, aanwezig is in De Durpsherberg om de prijzen uit te reiken. ,,Met 267 deelnemers dit jaar hebben we weer een mooie opkomst en een goed gevulde prijzenpot voor het Tourspel 2016", blikte voorzitter Willy van Zuijlen deze week tevreden vooruit op de aanstaande prijsuitreiking. ,,Natuurlijk is het erg jammer dat onze ambassadeur Koen de Kort deze Tour niet heeft kunnen rijden, maar we zijn ook bijzonder trots op de schitterende etappezeges van zijn plaatsvervanger Tom Dumoulin", vervolgde de voorzitter. ,,En natuurlijk hopen we dat Koen dit jaar zelf de prijzen kan uitreiken van zijn eigen Tourspel."

Tijdens de prijsuitreiking is er een gratis loterij voor alle deelnemers en zal de hoofdprijs van 100 euro van het Extra Tourspel rond Tom Dumoulin worden toegekend. Een bedrag van 1.435 euro wordt zondag uitgereikt aan de twee goede doelen van dit jaar. Dat zijn de generatietuin die onlangs aan de Keefheuvel en het Smidsepad in gebruik werd genomen en Jong Actief Sportief Liempde. Vertegenwoordigers van beide instanties ontvangen een cheque.

De prijsuitreiking van het Tourspel Liempde begint zondag om 20.00 uur in De Durpsherberg.