Alphons van der Heijden staat aan de wieg van een jachthoorngezelschap dat in Het Groene Woud wordt opgericht. (Foto: Albert Stolwijk).
Alphons van der Heijden staat aan de wieg van een jachthoorngezelschap dat in Het Groene Woud wordt opgericht. (Foto: Albert Stolwijk). Foto: Albert Stolwijk

ZOEKTOCHT NAAR MUZIKANTEN VAN START

Jachthoorns gaan weer klinken in Groene Woud

Als het aan Boxtelaar Alphons van der Heijden ligt, klinkt binnenkort weer jachthoorngeschal in Het Groene Woud. De jachthoorn was in de middeleeuwen een veelgebruikt instrument, ook in deze contreien waar jachttaferelen van de heren van Boxtel muzikaal werden opgeluisterd door deze instrumenten.

Het jachthoorngezelschap dat Van der Heijden wil oprichten, luistert naar de naam 'Jachthoorns van Het Groene Woud' en telt momenteel slechts drie leden, De Boxtelaar wil de groep uitbreiden naar een gezelschap van zes tot tien leden, die de kleine jachthoorn 'Furst Pless' of de grote jachthoorn 'Parforce' kunnen bespelen. Ook een docent voor de groep wordt nog gezocht.

ATTRACTIE

Van der Heijden meldde deze week dat het gezelschap in de toekomst zowel feestelijke als treurige activiteiten in Het Groene Woud met een optreden wil omlijsten. ..De nadruk ligt wat mij betreft op het plezier om jachthoornmuziek maken. Het is mijn bedoeling om wekelijks onder leiding van een docent te gaan repeteren. Op momenten dat dat gewenst is, kunnen we een optreden verzorgen. Wie weet wat we als muzikanten in de toekomst voor Het Groene Woud kunnen betekenen."

In nationaal park De Hoge Veluwe vormen de maandelijkse optredens van een jachthoorngezelschap een toeristische attractie. ,,Dus wie weet wat wij nog voor Het Groene Woud kunnen betekenen", stelt Van der Heijden. Hij geeft aan dat de jachthoorn vroeger veel werd gebruikt in deze contreien. Zo waren onder meer de heren Van Horne grote jachtliefhebbers en waren zij eigenaar van landgoed Velder in Liempde. Dat was een geliefd jachtgebied voor de edelen. In het wapen van het geslacht Van Horne zijn drie jachthoorns te herkennen.

AANMELDEN?

Wie belangstelling heeft om zich aan te sluiten bij de Jachthoorns van Het Groene Woud, kan contact opnemen met Alphons van der Heijden, telefoonnummer 06-33 70 08 03. Kandidaat-docenten kunnen ook bij de Boxtelaar terecht.