Afbeelding
Foto: Albert Stolwijk

NIEUWSTE HYPE POKÉMON GO VEROVERT OOK BOXTEL

Battelen bij de Sint-Petrusbasiliek...

Zondagochtend, half tien. In een speeltuin in Boxtel-Oost staan vijftien mensen met mobiele telefoons zoekend om zich heen te kijken. Nee, er is niemand vermist en ze komen ook niet voor de schommels. Ze komen voor de glijbaan. Want daar is een speciale Pokémon gesignaleerd. De nieuwe game Pokémon Go is een ware hype en ook Boxtelaren zijn in de weer om zoveel mogelijk Pokémons te vangen in de speeltuin, rond openbare gebouwen en midden op straat. Ook Brabants Centrum ging op jacht naar de bekende beestjes...

Sinds een week is het een bekend straatbeeld: mensen die geconcentreerd rondlopen met hun mobiele telefoon in de hand. Op zoek naar Pokémons en hotspots die extra punten én hulpmiddelen opleveren. Waar en wanneer je een figuurtje tegenkomt, is niet te voorspellen. Ze zitten overal en verschijnen op de meest vreemde plekken. In Boxtel-Oost zijn speeltuinen een geliefde schuilplaats voor de beestjes. Bovenop speeltoestellen en in voortuinen staan spelers oog in oog met een Rattata.

Hoewel de game vooral populair is onder jongeren, zijn er ook veel volwassenen die Pokémon Go hebben geïnstalleerd op hun telefoon. Zo ook Johan van den Biggelaar die samen met zijn driejarige zoontje regelmatig op pad gaat. ,,Beestjes vangen, noemt hij het", zegt Johan lachend. ,,We beperken ons tot onze eigen woonomgeving, ik ga niet al die hotspots af." De Boxtelaar vindt de game een leuke ontwikkeling omdat het ervoor zorgt dat spelers naar buiten gaan. ,,Gamen werd voorheen altijd binnen achter de spelcomputer gedaan, nu is iedereen lekker buiten. Dat juich ik toe. Al is het natuurlijk ook gevaarlijk, in het heetst van het spel let niet iedereen even goed op onderweg..." Er zijn dan ook al verschillende meldingen van ongevallen én diefstal van telefoons gemeld die verband houden met Pokémon Go. Ook de politie in Boxtel heeft een waarschuwing verspreid waarin mensen wordt opgeroepen goed uit te kijken.

De Boxtelse hotspots - plekken waar veel figuurtjes te vinden zijn - zijn voornamelijk gesitueerd in en rond het centrum. Op de Facebook-pagina Pokémon Go Boxtel maken spelers afspraken om gezamenlijk op zoek te gaan óf een battle op poten te zetten.

Virtuele arena's

Dat 'battelen' gebeurt in een Pokégym en de makers van het spelletje hebben de bekendste monumenten en plekken van Boxtel gebombardeerd tot virtuele arena's. Zo ook de Sint-Petrusbasiliek. De monumentale kerk trekt de laatste dagen tientallen spelers aan die onder de kerktoren strijden tegen elkaar.

Ook Izai Lankveld en Alexander Bunskoek (beide 14) binden regelmatig het gevecht aan bij de basiliek. ,,Wij gamen veel en zitten dan altijd binnen. We zijn nu al een paar dagen van 's ochtends vroeg tot 's avonds laat buiten op jacht naar Pokémon", vertelt Izai. Waar ze voorheen commentaar kregen van hun ouders op hun gamegedrag, ligt dat in het geval van dit Nintendo-spelletje wel anders. ,,Mijn ouders vinden het een topidee. Ik fiets heel Boxtel door, vandaag gaan we zelfs met een groepje naar Sint-Michielgestel en 's-Hertogenbosch. Ik heb de laatste dagen meer beweging gehad dan in het afgelopen jaar", grapt Alexander. Hoewel ze allebei al in het bezit zijn van zeldzame Pokémons als Electabuzz en Tangela, is er ééntje die ze nog hopen te vangen. ,,Een Snorlax, die zie je niet vaak. Hij schijnt af en toe in het centrum op te duiken."

De gemeentevijver is één van de hotspots waar de jongens unieke Pokémon hopen te vinden. Ook Teun Bosman en Hugo van Lier (allebei bijna 14) zijn daar neergestreken. ,,Het is niet alleen een leuk spel, maar je ontdekt ook van alles. Sommige standbeelden, zoals het bronzen paard op de markt, waren mij nog nooit opgevallen", zegt Hugo. Bij de Pokéstops, die vaak zijn gesitueerd bij openbare kunstwerken, is het een komen en gaan van spelers omdat daar handige attributen voor het spel te vinden zijn. Wie denkt dat de jongeren daar zwijgend naast elkaar naar hun mobieltje staren, heeft het mis. Teun: ,,Je ontmoet veel nieuwe mensen en daar maak je regelmatig een praatje mee." Het gespreksonderwerp: Pokémon. Dat dan weer wel.

FOTO BOVEN: Alexander Bunskoek (rechts) en Izai Lankveld vechten een Pokébattle uit in de Pokégym: de Sint-Petrusbasiliek. (Foto: Albert Stolwijk).

De gemeentevijver is een ware hotspot voor zeldzame Pokémons. Er is zelfs een Dratini gespot. (Foto: Marc Cleutjens).