Bert van Houten exposeert dit jaar voor het laatst zijn befaamde miniatuurkermis in Tilburg. De Liempdenaar is al vijftien jaar te gast op de Tilburgse kermis. (Foto: Gerard Schalkx).
Bert van Houten exposeert dit jaar voor het laatst zijn befaamde miniatuurkermis in Tilburg. De Liempdenaar is al vijftien jaar te gast op de Tilburgse kermis. (Foto: Gerard Schalkx). Foto: Gerard Schalkx

BERT VAN HOUTEN STOPT MET EXPOSITIE

Miniatuurkermis Tilburg voor het laatst te zien...

Tussen al die honderden imposante kermisattracties die elk jaar in Tilburg te zien zijn, vormt de miniatuurkermis van Bert van Houten jaarlijks een rustpunt. De Liempdenaar is dit jaar voor het laatst te gast op de Tilburgse kermis en zal er nog eenmaal zijn zelfgebouwde miniatuurattracties aan het publiek laten zien.

,,Aan alles komt een eind, ook aan mijn bemoeienissen met de grootste kermis van de Benelux", vertelde Van Houten deze week in de aanloop naar de Tilburgse kermis. ,,Ik word over een maand 74 jaar en ben van plan om er maar eens een punt achter gaan zetten." Van Houten beklemtoont dat hij zich niet te oud voelt of ziek is, maar het rustiger aan wil gaan doen. ,,Dit jaar ga ik me nog voor 120 procent inzetten", stelt de vice-voorzitter van de stichting Kermis Cultuur in Nederland.

In opdracht van de gemeente Tilburg organiseert Van Houten dit jaar voor de vijftiende keer een kermisexpositie. Na de nodige omzwervingen op het kermisterrein in de binnenstad, is de miniatuurkermis van de Liempdenaar dit jaar te zien in een spiegeltent op het Koningsplein. Daar is ook de nostalgische kermis dit jaar te bezoeken. Die is vanwege werkzaamheden rond het stadhuis verplaatst.

Van Houten werd enkele jaren geleden onderscheiden voor zijn inzet voor de Tilburgse kermis. Hij kreeg de erekermisprijs van Tilburg, die ook al eens werd uitgereikt aan politicus Henk Krol, die zich sterk maakte voor de homo-emancipatie en mee aan de wieg stond van Roze Maandag.

OUD-HOLLANDSE KERMIS

De nostalgische kermis is de voorbije jaren een wezenlijk onderdeel van de Tilburgse kermis geworden. Op het Koningsplein zijn tal van attracties te zien die de sfeer ademen van de jaren vijftig en zestig van de vorige eeuw. Van Houten: ,,De betreffende exploitanten en de gemeente zijn al volop met voorbereidende werkzaamheden bezig. Het zal de moeite meer dan waard zijn om ook dit plein te bezoeken om te genieten van een authentieke oud-Hollandse kermis."

De miniatuurkermis van Van Houten is van zaterdag 23 tot en met zondag 31 juli dagelijks te bezoeken in de spiegeltent op het Koningsplein in Tilburg. Publiek is alle dagen welkom van 13.00 tot 22.00 uur, op 31 augustus sluit de tent om 20.00 uur.

FOTO ONDER: Bert van Houten exposeert dit jaar voor het laatst zijn befaamde miniatuurkermis in Tilburg. (Foto: Gerard Schalkx).