Afbeelding
Foto: Annelieke van der Linden

duizenden mensen vieren feest in park molenwijk

'Bazaar is precies wat we nodig hebben'

Opstartproblemen? Niet bij Bazaar Boxtel. Om klokslag 11.00 uur was park Molenwijk al goed gevuld met bezoekers en dat bleef eigenlijk zo tot het einde. De keuze van de organisatie om kort voor het einde een verrassingsact te programmeren, bleek een gouden greep. De Boxtelse muzikanten HeHe (Roeland Heesbeen en Harry Hendriks), MusicMen (René en Joris Cijffers en Freek van Daal) en Kasba zorgden voor een feestelijke afsluiting, onder meer door 'You can call me Al' van Paul Simon en 'Is dit alles' van Doe Maar te spelen. De muzikanten zorgden er eigenhandig voor dat mensen nog even wat langer bleven genieten van de Bazaar.

De vijftiende editie was een feestje voor iedereen. Jong of oud: de Bazaar zorgde ervoor dat er voor ieder wat wils was. Kinderen konden deelnemen aan allerlei knutselactiviteiten, lekker dansen op de muziek óf zelf een zakcentje verdienen door oude spulletjes te verkopen. Valerie en Faye hadden de perfecte plek; hun kleedje lag op een heuveltje, waardoor bezoekers het speelgoed goed konden bekijken. ,,De goedkoopste spullen kosten vijftig eurocent, maar we hebben ook speelgoed van 5 euro", vertelde Faye. ,,Maar we onderhandelen ook, hoor", voegt Valerie toe. ,,Als iets vijf euro kost en iemand wil het voor drie euro hebben, dan ga ik er met vier euro tussenin zitten." De negenjarige meiden vinden de Bazaar 'heel leuk'. ,,Je hebt hier allemaal lekker eten. Zo hebben we al aardappelchips aan een stokje op. En straks maken we nog een rondje voor andere hapjes."

tien kilogram bami

Volkoren wraps met groenten, loempia's, broodjes falafel of een 'gewone' zak patat: de mensen achter de eetkraampjes deden goede zaken. ,,Ik schat dat we duizend loempia's, zeshonderd satéstokjes en tien kilogram bami hebben klaargemaakt. Bij ons komt de verkoop meestal pas na het middaguur op gang", vertelde Ek Slemmer uit Boxtel. Of hij zelf nog een rondje maakt langs de kraampjes? ,,Vandaag eet ik m'n eigen bami en loempia's", lachte hij. ,,Er is geen tijd om iets anders te halen..."

Een doorlopend muziekprogramma op twee podia, de vele kraampjes met hapjes, spullen en informatie over goede doelen en andere organisaties: het concept van de Bazaar staat als een huis. De wegen waar de stands staan, moeten de hele dag schuifelend worden afgelegd en letterlijk alle standhouders deden goede zaken. ,,We houden het aantal bezoekers niet bij, maar neem van mij aan: de zesduizend halen we zeker. Mensen blijven binnendruppelen, de hele dag door", aldus Bazaar-voorzitter Verhoeven.

Voor de mensen die graag even wilden neerploffen met een drankje en wat muziek om zich heen, was er plek bij de twee podia. Het geluid liet het op bepaalde momenten af weten, maar dat mocht voor de bezoekers de pret niet drukken. Zo genoot de 78-jarige Cobie de Laat in het zonnetje volop van de band Stoke. ,,Wat jammer dat de meeste groepen alleen maar Engelstalige liedjes spelen. Ik zou graag af en toe een Nederlandstalig lied horen", zei ze lachend. ,,Ieder jaar neem ik wel een kijkje op de Bazaar. Tegenwoordig met rollator, maar die zorgt er wél voor dat ik de deur uit kan." Lachend: ,,En de rollator doet ook nog eens prima dienst als dienblad..."

kippenvel

De opzet van de Bazaar mag dan al jaren hetzelfde zijn, toch probeert de organisatie telkens nieuwe elementen toe te voegen aan het festival. Zo werd met behulp van de Turkse gemeenschap het muziekgezelschap Rotterdam Mehteran verwelkomd op de Bazaar. De groep is een muziekkapel gebaseerd op de oude militaire orkesten van het Ottomaanse Rijk. Marcherend maakten de muzikanten een ronde over de Bazaar om vervolgens voor het hoofdpodium te eindigen met een kort optreden. De indrukwekkende uitsmijter was 'Wij zijn allemaal Hollanders', een liedje waarmee het muziekgezelschap wil benadrukken dat iedereen gelijk is. Het publiek reageerde door enthousiast mee te klappen of te dansen.

Jozee Kat uit Oirschot was er stil van. ,,Het raakt me dat deze mensen een deel van hun cultuur uiten naar ons. De Bazaar is precies wat we nodig hebben. Momenteel is er zoveel ellende in de wereld. Hier zie je dat mensen wel degelijk liefdevol met elkaar kunnen omgaan. Dat doet me goed." Ze is voor de tweede keer aanwezig op het multiculturele evenement. ,,Ik zou dit graag naar Oirschot willen halen. Momenteel is daar een aanvullende opvanglocatie voor statushouders. Als je daar binnenloopt, merk je dat er cultuurverschillen zijn. Een evenement draagt bij aan begrip voor elkaar en zorgt ervoor dat mensen naar elkaar toe groeien."

FOTO BOVEN: Eén van de hoogtepunten van de Bazaar: muziekgezelschap Rotterdam Mehteran die eerst marcherend over de Bazaar ging en daarna nog een optreden verzorgde op het buitenpodium. (Foto: Annelieke van der Linden).