Afbeelding
Foto: Annelieke van der Linden

lezing jan en marianne juffermans trekt veel publiek

Kriskras over Aarde hoppen in MuBo

ANNELIEKE VAN DER LINDEN

,,In onze verzamelcollecte heeft ieder object een herinnering", aldus Jan Juffermans. Dat bleek zondagochtend wel tijdens de lezing die hij en zijn echtgenote Marianne verzorgden in museum MuBo. Een interessante diapresentatie vormde de aftrap voor de veelzijdige tentoonstelling 'Rond de Aarde in 180 objecten'.

Dat de verzamelwoede er bij Jan Juffermans al vroeg inzat, bleek toen hij een anekdote aanhaalde over zijn jeugd in Oegstgeest. ,,Ik was negen jaar oud toen mijn zusje thuiskwam en vertelde dat mensen in de buurt een opdraai grammofoon wilden weggooien. Dat liet ik niet gebeuren. En daar begon het mee..." Hoewel zijn moeder alle verzamelobjecten omschreef als 'stofnesten', werd het gedoogd en kon Jan zijn collectie telkens uitbreiden. Toen hij trouwde met Marianne groeide de verzameling alleen maar verder, met name door de reizen die het tweetal maakte over de wereld. ,,Van veel dingen denken wij: dat is zonde om weg te gooien, wij kunnen het nog wel even bewaren."

fotoboeken

Van vaasjes uit het Friese plaatsje Lemmer tot een linoleumdruk van de Boxtelse kunstenares Katrien van Hettema en van een roestig kacheldeurtje uit Hongarije tot een protestaffiche uit Portugal: geen object is hetzelfde in de collectie van het echtpaar Juffermans. ,,We hebben ervoor gekozen de expositie niet op werelddeel in te delen. We willen juist dat mensen kriskras over de Aarde hoppen in MuBo", zei Jan Juffermans. ,,Ik ben blij dat we in Boxtel een museum hebben waar de spullen goed tot hun recht komen." Met twee fotoboeken waarin een groot gedeelte van de verzameling is gepubliceerd, klopte hij aan bij toenmalig MuBo-voorzitter Jan van Homelen. Al snel werd besloten een expositie in te richten. De lezing trok ruim vijftig bezoekers; vrijwilligers van MuBo moesten extra stoelen neerzetten om iedereen van een zitplaats te voorzien. De tentoonstelling is tot en met 25 september te zien in MuBo.

FOTO BOVEN: Jan en Marianne Juffermans (rechts) geven uitleg over de objecten die in MuBo worden tentoongesteld. (Foto: Albert Stolwijk).