Afbeelding
Foto: Daisy Renders

FILMPREMIÈRE JESUS CHRIST IN CONCERT IN PODIUM BOXTEL

Twee prachtige films én JC Superzand

MARC CLEUTJENS

,,Hebben jullie de zakdoeken weer meegenomen?" Initiatiefnemer Roeland Heesbeen van de Boxtelse theaterproductie Jesus Christ in Concert raakt de juiste snaar als de verfilming van de rockopera van Andrew Lloyd Webber en Tim Rice in Podium Boxtel van start gaat. Net als tijdens de vijf uitverkochte voorstellingen in de vroegere Heilig Hartkerk heeft iedereen weer even kippenvel...

Een crew van Omroep Dommelland heeft een kunststukje verricht met de verfilming van Jesus Christ in Concert. Hans van Haaren en Peter Hacken boden de film vrijdagavond in Podium Boxtel officieel aan de kartrekker en aan Paul van Alphen, die mee leiding gaf aan de megaproductie in de Heilig Hartkerk.

Hoeveel uren ze aan de film besteed hebben, kunnen Van Haaren en Hacken eigenlijk niet zeggen. ,,Heel veel", lacht Van Haaren. ,,En als we gewild hadden, hadden we er nog maanden aan kunnen werken." Hacken is wat specifieker. ,,Ik denk dat ik er twee tot drie maanden lang elk uurtje vrije tijd in geïnvesteerd heb. Soms werkte ik door tot een uur 's nachts en zat ik 's ochtends om zes uur weer te monteren."

Waar in eerste instantie werd gedacht aan het opstellen van slechts twee camera's, werd uiteindelijk gekozen voor zeven cameraposities, verspreid in de kerk. ,,Een juiste keuze omdat we zo het complete spektakel op de beste manier in beeld konden brengen", blikt Van Haaren terug. ,,Zelf heb ik veel op het balkon bij het orgel gezeten en de overzichtsbeelden gefilmd."

De bijna twee uur durende film van Omroep Dommelland is een schitterende terugblik op een onvergetelijke theaterhappening geworden. Dat geldt ook voor 'The making of Jesus Christ in Concert', die filmmaker Siert van den Berg heeft samengesteld. Ook die documentaire werd vrijdagavond in Podium Boxtel vertoond. Daar was de hele cast met alle vrijwilligers aanwezig om nog eenmaal terug te blikken op vijf bijzondere theatervoorstellingen.

De Jesus Christ in Concert-reünie begon in de vroege avond met een première voor alle kinderen die aan de productie hadden meegewerkt. In de grote zaal van Podium Boxtel werd de film van Omroep Dommelland voor het eerst vertoond. ,,Eindelijk kan ik Jesus Christ in Concert een keertje helemaal zien", lacht Ellen van de Angelaschool. ,,Ik zat bij het dansgroepje en heb veel scènes dus helemaal niet kunnen zien omdat we soms achter de coulissen zaten. Ik ben benieuwd hoe de film zal zijn en of ik in beeld kom."

Zodra de film werd gestart, ontstond in het theater aan de Burgakker weer dat magische sfeertje dat ook al die avonden in de Heilig Hartkerk te proeven was. Meezingen met de bekendste hits, uitbundige vreugde bij al die swingende up-tempo nummers en af en toe een traantje wegpinken bij die prachtige ballads waarin met name Fenne van Wuijtswinkel en Maarten Melis uitblonken. Initiatiefnemer Heesbeen was weer geraakt. ,,De film is een document voor het leven geworden..."

Als aandenken had vrijwilliger Fons van Heesch voor alle deelnemers aan de productie een klein flesje zand gemaakt. Zand dat onderdeel uitmaakte van het prachtige decor. Jesus Christ Superzand...

De groepsfoto van Jesus Christ in Concert van Peter de Koning is aangeboden aan alle deelnemers. Op de grote foto: overhandiging van de film door Peter Hacken en Hans van Haaren aan Roeland Heesbeen en Paul van Alphen.  (Foto: Daisy Renders).