Drukte bij de blarenposten van Het Rode Kruis. Frank Schelleens liet zijn voeten vanochtend controleren en kon er weer tegenaan. (Foto: Frank Schellekens).
Drukte bij de blarenposten van Het Rode Kruis. Frank Schelleens liet zijn voeten vanochtend controleren en kon er weer tegenaan. (Foto: Frank Schellekens). Foto: Annelieke van der Linden

brabants centrum volgt lian de pagter, frank schellekens en thieu trum

Uitkijken naar reus Jas tijdens Vierdaagse

ANNELIEKE VAN DER LINDEN

De honderdste editie van de Nijmeegse Vierdaagse is in volle gang. Morgen, vrijdag 22 juli, staat alweer de laatste dag van het evenement op het programma. Net als andere jaren worden de Boxtelse wandelaars warm onthaald in Malden, op zo'n zes kilometer van de eindstreep. Supporters, muziekgezelschap Vierdaagseklocht én reus Jas de Keistamper zijn aanwezig. Frank Schellekens (49), Lian de Pagter (44) en Thieu Trum (66) zijn goed op weg om de finish te halen.

Huilend kwam Frank Schellekens vorig jaar over de finish. Te snel gewandeld en te weinig gerust. ,,Ik nam me meteen voor: volgend jaar kom ik weer terug, maar dan wil ik wél genieten." Met ruim driehonderd kilometer in de benen stond hij in de nacht van dinsdag op woensdag aan de start. Voor de 55 kilometer: de speciale afstand die dit jaar op het programma staat vanwege het eeuwfeest dat de Vierdaagse viert. ,,Toen ik hoorde over de speciale afstand, heb ik me maar meteen ingeschreven Die vijf kilometer extra maken dan ook niet meer uit, zere voeten heb je toch."

De eerste dag verliep moeizaam voor Frank. ,,Na een prima start werd het warmer en kreeg ik steeds meer moeite. Mijn spieren deden zeer, maar ook op mentaal vlak had ik het zwaar", aldus de Boxtelaar. ,,Het was een komen en gaan van hulpdiensten, ik heb veel mensen onwel zien worden en langs de kant zien liggen voordat je weer arriveert in Nijmegen. Vervolgens was het in de stad zelf één groot feest. Een behoorlijk contrast." Om 16.30 uur finishte Frank, een halfuur voordat hij binnen moest zijn. Een dag later stond zelfs 57 kilometer op het programma. ,,Dat was echt een lange tocht. Voordeel was wél dat het grootste deel van de wandelaars voor mij uit liep, zodat ik mijn eigen pas goed kon maken en weinig hoefde te slenteren."

Vanochtend liet Frank na vijftien kilometer zijn voeten controleren door een vrijwilliger van Het Rode Kruis. ,,Ik bleek zes blaren te hebben. Mijn voeten zijn inmiddels ingetapet en ik kan weer door. We gaan ervoor, ik voel me goed."

begeleider

Thieu staat dit jaar voor de vijfde keer aan de start van het wandelevenement. Als deelnemer, maar op twee dagen óók als begeleider. Via via hoorde hij over een blinde vrouw uit Rosmalen. Zij zocht mensen die haar tijdens de Vierdaagse wilden begeleiden. ,,Mensen die slecht of niet kunnen zien, moeten vaak een beroep doen op anderen. Ik wilde haar graag helpen", aldus Thieu. Hij trainde met haar en het tweetal bleek in hetzelfde tempo te wandelen. Inmiddels gaat de begeleiding vloeiend.

Om de vrouw zo goed mogelijk te kunnen begeleiden, maakte Thieu een stok van veertig centimeter waarmee beide wandelaars aan elkaar zijn verbonden. ,,We hebben verschillende dingen uitgeprobeerd, maar dit werkt het beste." Constant geeft hij aan wanneer er een drempel of stoeprand aankomt. ,,Dat ging de eerste dag goed. We hebben natuurlijk al vaker samen gelopen, dat scheelt", aldus Thieu. ,,Het was een warme dag, dat houdt in dat je veel moet drinken en constant je petje nat moet maken. De toeschouwers helpen ook goed mee. Zo zijn er ontzettend veel waterpunten en sproeiers langs de route. En niet te vergeten de kinderen die met schalen vol komkommers langs de weg staan."

Thieu voltooide de eerste dag in elf uur, een dag later deed hij er net zo lang over. ,,We gingen om vier uur 's nachts van start, toen was het al 21 graden. Gelukkig stond er wat wind, die was erg welkom." Hij omschrijft de tweede dag, waar liefst 2.050 wandelaars uitvielen, als pittig. ,,Je begint te voelen dat je dagelijks vijftig kilometer wandelt. Stijve spieren, pijnlijke voeten. Gelukkig is het in vele dorpen één groot feest, dat leidt enorm af."

Vanochtend vervulde Thieu opnieuw de rol van begeleider. ,,De eerste twintig kilometer zitten erop, we voelen ons allebei prima. Natuurlijk voelen we dat we al veel gelopen hebben, maar dat mag ook wel na ruim honderd kilometer. Gelukkig is het vandaag aangenaam wandelweer, een gigantisch verschil met de tropische temperaturen van gisteren."

eerder starten

Lian neemt voor de derde keer deel aan het evenement. In 2006 voltooide ze de eerste dag, daarna werd het evenement afgelast vanwege de hitte. Vorig jaar liep ze weer mee en voltooide ze vier keer 40 kilometer. Die afstand wandelt ze dit jaar opnieuw, ditmaal voor het goede doel Make-A-Wish. De eerste dag verliep soepel voor Lian. ,,Al heb ik veel ambulances gezien, dat was heftig. Gelukkig gaan alle wandelaars snel aan de kant, zodat de hulpdiensten snel de slachtoffers kunnen bereiken. Ik voel wel dat ik gelopen heb, maar had weinig last van de warmte."

De organisatie besloot in de loop van de eerste dag dat deelnemers aan de 30 en 40 kilometer op dag twee een half uur eerder mochten starten. Lian was daarom al om 04.30 uur aan de wandel. ,,Mijn wandelmaatje en ik hebben afgesproken zoveel mogelijk te lopen en weinig te pauzeren, zodat we al een eind op weg zouden zijn als het echt warm zou worden. Pas na twintig kilometer hebben we gepauzeerd. Gelukkig liepen we vandaag meer in de schaduw en stond er wat wind." Uiteindelijk kwam ze om 13.30 uur over de finish. ,,Dat ik deze dag goed afgesloten heb, voelt voor mij als een grote overwinning. Met goede moed ga ik de laatste twee dagen in."

Opgewekt is Lian aan dag drie begonnen. ,,Na een kort nachtje door de eindmusical van mijn dochter hebben we er nu tien kilometer opzitten. Ik ben verbrand in mijn gezicht, maar verder heb ik weinig last. Het weer is geweldig, dit is pas wandelweer..." En nu is het uitkijken naar reus Jas, die de lopers in Malden verwelkomt...

Benieuwd hoe het Frank, Thieu en Lian verder vergaat in de Vierdaagse? Kijk dan regelmatig op www.brabantscentrum.nl.

Een telkens terugkerend beeld in de Vierdaagse dat nooit verveelt: een lange sliert van wandelaars. Thieu Trum maakte deze foto vanochtend.
...FRANK SCHELLEKENS...
...LIAN DE PAGTER...
...THIEU TRUM...